De Hedera in de haag

1 mei 2019
De Hedera in de haag

De Hedera, die in de volksmond ook wel klimop genoemd wordt, is vooral bekend als een plant die langs bomen en muren omhoog klimt. Minder bekend is het dat de Hedera in de haag te gebruiken is. Daar heeft de Hedera wel wat ondersteuning bij nodig, omdat de plant van zichzelf niet in staat is om in een haagvorm te groeien. Daar gaat weliswaar wat tijd in zitten, maar de moeite loont zich hoe dan ook. We informeren u daarom graag over de Hedera als haagplant. Een klimophaag heeft namelijk bepaalde voordelen die u bij geen enkele andere haagplant zult vinden.

Hoe groeit mijn Hedera als haag?
Bevestigt u uw Hedera op bepaalde punten aan zo’n rek, dan kan de plant heel goed omhoog klimmen.

Hoe groeit mijn Hedera als haag?

De meeste planten hebben maar één wortelsoort: grondwortels. De Hedera heeft echter twee soorten wortels. Natuurlijk moet de Hedera ook in de grond geplant worden zoals u dat bij alle andere haagplanten ook zou doen, maar de klimop heeft ook hechtwortels. Deze zuigen zich vast aan een bepaald oppervlak. Zoals deze wortels zich aan muren of boomstammen hechten, kunnen ze dat ook aan een houten, metalen of bamboe rek doen. Bevestigt u uw Hedera op bepaalde punten aan zo’n rek, dan kan de plant heel goed omhoog klimmen. Deze bevestigingspunten liggen meestal ongeveer 20 centimeter uit elkaar; bij kortere afstanden komen de planten te dicht op elkaar.

Mocht u de handigheid niet hebben om de Hedera aan zo’n oppervlak te bevestigen, dan is dat ook geen probleem. Bij Haagplanten.net verkopen we namelijk ook kant en klare klimophagen. Zo’n kant en klaar haag bestaat uit klimopplanten die al op een raamwerk van 1,80 meter hoog en 1 meter breed gebonden zijn. De prijs is dan weliswaar iets hoger dan wanneer u het zelf doet, maar het is wel een stuk makkelijker en het kost u minder tijd.

Bij de meeste andere kant en klaar hagen scheelt het ook wachten tot de haagplanten op de juiste hoogte zijn. Dat is bij de Hedera minder doorslaggevend. De gewone klimop (Hedera helix) en de Ierse klimop (Hedera hibernica) groeien namelijk buitengewoon snel. Ieder jaar kunt u wel een halve meter groei verwachten. De jaarlijkse groei kan zelfs oplopen tot 70 centimeter.

De Hedera maakt zeer smalle privacyhagen mogelijk
De Hedera heeft in de breedte nauwelijks ruimte nodig. Smallere hagen zijn er eigenlijk niet.

De Hedera maakt zeer smalle privacyhagen mogelijk

Een nadeel van een goede privacyhaag is dat hij steeds meer ruimte nodig heeft naarmate hij hoger wordt. Zelfs relatief smalle haagplanten, zoals de laurier 'Genolia'®, de Californische cipres en de levensboom of Thuja, hebben de ruimte nodig in de tuin. Is de ruimte in de tuin echt beperkt, dan denken veel mensen dat een schutting de enige optie is voor meer privacy. Niets is echter minder waar. De Hedera heeft in de breedte nauwelijks ruimte nodig. Smallere hagen zijn er eigenlijk niet.

Daarnaast is de Hedera wintergroen. De dikke, leerachtige bladeren van deze sterke plant zijn het hele jaar te bewonderen. En die bladeren zijn ook niet zonder sierwaarde. Door hun glans zijn ze te vergelijken met het blad van de laurierhaag (Prunus laurocerasus). De Ierse klimop heeft iets donkerdere bladeren dan de gewone klimop. U kunt uw keuze dus van het uiterlijk van de bladeren af laten hangen, want verder hebben deze klimopvarianten vooral overeenkomsten.

De groengele bloemen van de Hedera zijn door hun kleur en hun formaat redelijk onopvallend, maar voor bijen een belangrijke bron van nectar tijdens een seizoen waarin de meeste andere bloemen uitgebloeid zijn. Na de bloei krijgt de Hedera donkere bessen, waar vogels graag van eten.

Heeft een Hederahaag ook nadelen?
In de natuur kunt u een duidelijk nadeel van de Hedera zelf al goed zien.

Heeft een Hederahaag ook nadelen?

De voordelen van een Hederahaag maken deze wintergroene haagplant tot een hele bijzondere plant, maar heeft een klimophaag eigenlijk ook nadelen? In de natuur kunt u een duidelijk nadeel van de Hedera zelf al goed zien. De Hedera groeit en groeit maar. En daarvoor maakt het hem eigenlijk helemaal niets uit of er ook nog andere planten in de weg staan of niet. Staan ze dat wel, dan groeit de klimop daar normaal gesproken gewoon overheen. Dat is ook de reden waarom de Hedera vaak als bodembedekker ingezet wordt, want onkruid onderdrukken kan hij prima. Gebruikt u de Hedera in de haag, dan kunt u dit nadeel vrij eenvoudig voorkomen door hem op tijd te snoeien.

Een klimophaag moet minstens twee keer per jaar gesnoeid worden. Bij veel haagplanten moet u op het juiste moment om te snoeien wachten; meestal is dat ergens tussen mei en september. Dat is bij de Hedera echter niet het geval. Deze plant rust namelijk niet in de winter. Praktisch gezien betekent dit dat u uw Hederahaag eigenlijk altijd kunt snoeien. Vindt u dus dat de bladeren van uw klimophaag ’s winters angstvallig dicht in de buurt van uw andere tuinplanten komen? Dan hoeft u niet te wachten tot de vorst voorbij is. De takken waar het om gaat kunt u meteen wegknippen. U komt met een snoeischaar heel makkelijk door de Hedera heen.

De Hedera is een makkelijke, robuuste haagplant
Een losse, enigszins vochtige bodem en een standplaats in de schaduw zijn ideaal, maar ook voor droge bodems en een standplaats in de zon draait hij zijn hand niet om.

De Hedera is een makkelijke, robuuste haagplant

Steeds meer tuiniers raken overtuigd van de voordelen van een klimophaag. Dat is goed te begrijpen, want deze haagplantensoort heeft behoorlijk unieke eigenschappen. Daar komt nog bij dat de Hedera bijna geen eisen aan zijn omgeving stelt. Een losse, enigszins vochtige bodem en een standplaats in de schaduw zijn ideaal, maar ook voor droge bodems en een standplaats in de zon draait hij zijn hand niet om. Staat uw klimophaag op een plek waar hij weinig beschutting tegen de wind heeft? Dan is er een klein risico dat de Hedera bij strenge vorst enige schade oploopt. Maar zelfs vorstschade krijgt de klimop niet klein: daar herstelt hij snel van.

De gewone klimop en de Ierse klimop zijn in de webshop van Haagplanten.net in verschillende formaten verkrijgbaar. Wilt u zo snel mogelijk resultaat? Dan hebben wij ook kant en klare klimophagen in ons assortiment. Met jonge klimopplanten hoeft u echter ook niet lang op resultaat te wachten. In dat geval heeft u per strekkende meter vijf planten nodig.

Heeft u liever een smalle haag met een bloei die wat opvallender is? Dan willen wij u graag aanraden om ook onze klimhortensia eens te bekijken. Houd er wel rekening mee dat de klimhortensia bladverliezend is en zich daarom minder goed laat inzetten als privacyhaag.