Deze haagplanten hebben de mooiste herfstkleuren

7 juni 2019
Deze haagplanten hebben de mooiste herfstkleuren

Voor sommige mensen is het een nadeel als haagplanten hun bladeren verliezen. En eerlijk is eerlijk: als u op zoek bent naar een privacyhaag, kunt u beter voor wintergroene haagplanten kiezen. Toch hebben de meeste bladverliezende haagplanten zo hun voordelen. Ze bloeien bijvoorbeeld met mooie bloemen. Bovendien hebben sommige soorten voor het bladverlies een prachtige herfstkleur. Lijkt u dat wel wat? Kiest u dan voor een van de volgende haagplanten, want deze haagplanten hebben de mooiste herfstkleuren.

De amberboom: een bonte verschijning in de herfst
Vooral de amberboom 'Worplesdon' ziet er wonderschoon uit als zijn blad verkleurt.

De amberboom: een bonte verschijning in de herfst

De amberboom (Liquidambar styraciflua) is een bonte verschijning die bekend staat om zijn spectaculaire herfstkleur. Vooral de amberboom 'Worplesdon' ziet er wonderschoon uit als zijn blad verkleurt. Het blad wordt abrikooskleurig of het kleurt dieprood tot paars. Een verder voordeel is dat de esdoornachtige bladeren van de amberboom nog lang in vrij grote aantallen aan uw haagplanten blijven hangen, zeker als hij op een plek staat waar hij redelijk wat beschutting tegen de wind heeft.

Hoewel de amberboom 'Worplesdon' de mooiste herfstkleuren heeft van de twee soorten die bij ons verkrijgbaar zijn, krijgt hij niet de sierlijke kurklijsten die de gewone amberboom wel op zijn mooie stam krijgt.

De rode beuk en de haagbeuk
Sowieso is de rode beuk als het op kleur aankomt een bijzondere plant, want terwijl iedere plant in het voorjaar groene bladeren krijgt, zijn ze bij deze kweekvorm rood.

De rode beuk en de haagbeuk

Wie een privacyhaag wil die met de seizoenen mee verandert kiest voor een beukenhaag. Deze zal normaal gesproken zijn bladeren niet verliezen, maar ze verkleuren wel. Bij de groene beuk (Fagus sylvatica) is de herfstkleur niet heel bijzonder, maar bij de rode beuk (Fagus sylvatica 'Atropurpurea') des te meer. Sowieso is de rode beuk als het op kleur aankomt een bijzondere plant, want terwijl iedere plant in het voorjaar groene bladeren krijgt, zijn ze bij deze kweekvorm rood. Die kleur raakt hij nooit helemaal kwijt; in de herfst is hij roodachtig bruin en uiterst elegant.

Beukenhagen gedijen overigens alleen op een normale tot droge grond. Is er in uw tuin het risico dat het water slecht wegloopt? Dan kunt u de haagbeuk (Carpinus betulus) overwegen. De haagbeuk lijkt namelijk heel erg op de beuk. Vandaar ook zijn naam. Deze verliest in het najaar gemiddeld meer bladeren dan de beuk, maar heeft wel een wonderschone gele herfstkleur voor het zover is.

De veldesdoorn: een inheemse blikvanger
Niet alleen heeft het vijflobbige blad een mooie vorm; in de herfst komt daar ook nog eens een bijzonder aantrekkelijke gele bladkleur bij.

De veldesdoorn: een inheemse blikvanger

De veldesdoorn of Spaanse aak (Acer campestre) is veel in openbaar groen te zien. En dat is best logisch, want het is een plant waar je bijna geen omkijken naar hebt. Toch zal hij uw aandacht blijven trekken. Niet alleen heeft het vijflobbige blad een mooie vorm; in de herfst komt daar ook nog eens een bijzonder aantrekkelijke gele bladkleur bij. Bovendien is de veldesdoorn een inheemse haagplant, waardoor u erop kunt vertrouwen dat hij in ons klimaat gaat gedijen. Zolang hij maar niet te droog of te nat staat.

Leibomen met mooie herfstkleuren
De sierappel Malus 'Evereste' is in het najaar eveneens een aantrekkelijke verschijning.

Leibomen met mooie herfstkleuren

Passen leibomen beter in uw tuinontwerp dan een gewone haag? Ook dan heeft u voldoende keuze uit haagplanten met een mooie herfstkleur. De veldesdoorn en de haagbeuk zijn bijvoorbeeld ook als leiboom verkrijgbaar, maar de sierappel (Malus 'Evereste') is in het najaar eveneens een aantrekkelijke verschijning. Allereerst behoudt de sierappel opvallend lang zijn bladeren – kijk er niet van op als ze half december pas beginnen te vallen. U kunt dus nog lang van zijn gele tot oranje herfstkleur genieten. Het gebladerte van de Malus 'Evereste' is niet heel dicht, dus deze plant is alleen geschikt voor leibomen in leivorm.

Onder onze leibomen vindt u ook een sierperenboom met een opvallende herfstkleur. De Pyrus calleryana 'Chanticleer' is een leiboom die in de herfst een zacht oranje tot rode kleur krijgt. Deze heeft verder als voordeel dat hij mooi bloeit en zelfs de vervuilde lucht van een stedelijke omgeving prima kan verdragen.

Haagplanten met mooie herfstkleuren online kopen
Bij Haagplanten.net verkopen we de meest uiteenlopende haagplanten en daar zitten zeker ook soorten bij met adembenemende herfstkleuren.

Haagplanten met mooie herfstkleuren online kopen

Wanneer u een haag wilt die ook opvalt in het najaar, als de meeste bladverliezende hagen er wat kaal bij staan, kunt u terecht bij onze webshop. Bij Haagplanten.net verkopen we de meest uiteenlopende haagplanten en daar zitten zeker ook soorten bij met adembenemende herfstkleuren. Staan de haagplanten die u wilt er niet tussen? Dan kunt u op de informatiepagina’s meer lezen over de herfstverkleuring of uw vraag stellen aan onze haagplantenexperts.