Kant-en-klaarhagen: welke soort past bij mijn tuin?

18 september 2018
Kant-en-klaarhagen: welke soort past bij mijn tuin?

Op het gebied van haagplanten is de kant-en-klaarhaag voor veel mensen de uitvinding van de eeuw. Een kant-en-klare haag is precies wat u zich ervan voorstelt: een volgroeide haag die u alleen nog aan hoeft te planten. Op Haagplanten.net vindt u verschillende soorten kant-en-klaarhagen. Bij de aanschaf van dit type haag is het belangrijk om te kiezen voor kwaliteit: een volgroeide haag moet immers in topconditie zijn om nog zeer lange tijd mee te kunnen gaan. Daarnaast is een goede vertakking ook van belang: zo wordt er een zichtdichte haag gecreëerd. Onze kant-en-klaarhagen voldoen aan deze eisen. Alles wat u nog hoeft te doen is een haag uit te kiezen die goed bij u past. Kant-en-klaarhagen: welke soort past bij mijn tuin?

Welke kant-en-klaarhagen zijn er?

Er is een ruim assortiment van kant-en-klaarhagen verkrijgbaar. Het klinkt cliché, maar er is echt voor ieder wat wils.

Welke kant-en-klaarhagen zijn er?

Er is een ruim assortiment van kant-en-klaarhagen verkrijgbaar. Het klinkt cliché, maar er is echt voor ieder wat wils. Van een beukenhaag tot een taxushaag, van een coniferenhaag tot een haag van laurierkers of liguster. Daarnaast zijn er uiteraard nog veel meer soorten bekende en minder bekende haagplanten te krijgen in kant-en-klare vorm. Denk daarbij aan Japanse hulst, vuurdoorn, olijfwilg, taxus of winterlinde. Ook voor uw tuinontwerp is er een kant-en-klaarhaag te vinden die prachtig zal staan en waarvan u nog vele tientallen jaren plezier zult hebben.

Waar moet ik op letten bij de aanschaf van een kant-en-klaarhaag?

Kijk dus goed hoe groot uw tuin is. Kies in een wat kleinere tuin liever voor kleine haagelementen en houd deze goed bij door middel van snoei.

Waar moet ik op letten bij de aanschaf van een kant-en-klaarhaag?

Er is een aantal zaken waar u op dient te letten bij de aanschaf van een kant-en-klaarhaag. Bijvoorbeeld de grootte van uw tuin: in een kleine stadstuin kan immers niet dezelfde haag staan als op een grote lap grond. Kijk dus goed hoe groot uw tuin is. Kies in een wat kleinere tuin liever voor kleine haagelementen en houd deze goed bij door middel van snoei. Zo voorkomt u dat de haag te imposant wordt voor uw tuin.

Sommige kant-en-klare haagplanten zijn wat minder geschikt voor kleine tuinen dan andere. In tuinen waarin er niet veel ruimte is wordt vaak gekozen voor haagplanten die door middel van snoei kort gehouden kunnen worden. De taxus, buxus en verschillende soorten Japanse hulst zijn hiervoor uitstekend geschikt. Ook is de groene beuk als kant-en-klaarhaag van 80cm hoogte verkrijgbaar. Mits deze haagplant door snoeien goed wordt bijgehouden kan ook dit exemplaar prima dienst doen in een kleinere tuin.

De juiste kant-en-klaarhaag voor uw tuinstijl

Behalve op de grootte van uw tuin is het ook goed om uw tuinstijl onder de loep te nemen voor u een kant-en-klaarhaag aanschaft.

De juiste kant-en-klaarhaag voor uw tuinstijl

Behalve op de grootte van uw tuin is het ook goed om uw tuinstijl onder de loep te nemen voor u een kant-en-klaarhaag aanschaft. In een informele, natuurlijke tuin staat een heel ander soort haag mooi dan in een traditionele tuin die formeel aandoet. Over het algemeen wordt bij een klassiek tuinontwerp vaak gebruik gemaakt van wintergroene haagplanten zoals de laurierkers, de taxus en de Japanse hulst. Ook de verschillende soorten coniferenhagen kunnen zo strak gesnoeid worden dat ze prachtig bij dit type tuin staan.

De olijfwilg, beukenhaag, glansmispel en liguster staan heel mooi bij de wat meer natuurlijke tuinstijlen. Het leuke van kant-en-klare hagen is dat u de verschillende haagelementen ook met elkaar kunt combineren om zo een mooie gemengde haag te creëren. Kijkt u eens op onze website welke kant-en-klaarhagen we u allemaal kunnen bieden. U ziet dan vanzelf welke haagplanten het goed zouden doen in uw tuin. Het aanplanten van de verkeerde haag kan afbreuk doen aan uw tuinontwerp.

Het onderhouden van uw kant-en-klaarhaag

Ook kant-en-klaarhagen hebben natuurlijk wat onderhoud nodig. Het snoeien en bemesten van de verschillende soorten hagen is meestal iets dat jaarlijks terugkeert.

Het onderhouden van uw kant-en-klaarhaag

Ook kant-en-klaarhagen hebben natuurlijk wat onderhoud nodig. Het snoeien en bemesten van de verschillende soorten hagen is meestal iets dat jaarlijks terugkeert. Hoeveel verzorging uw kant-en-klaarhaag nodig heeft hangt af van het type haagplant. Coniferen vereisen bijvoorbeeld minder onderhoud dan de olijfwilg. Bedenk daarom van tevoren hoeveel tijd u aan de haag zou willen besteden en kies een kant-en-klaarhaag die daar mooi op aansluit.

Verder is het raadzaam om rekening te houden met uw woonplaats en de grondsoort in uw tuin. Sommige haagplanten kunnen beter tegen de luchtverontreiniging in stedelijke gebieden dan anderen. Een goed voorbeeld van een haagplant die overal goed gedijt is de liguster. Ook voor de meeste soorten coniferen geldt dat ze prima tegen een wat meer vervuilde lucht kunnen. Op onze website vindt u meer informatie over de verschillende haagplanten en in welke grondsoorten deze kunnen worden geplant. Wanneer u goed geïnformeerd bent kunt u vervolgens de kant-en-klaarhaag uitkiezen die het beste bij uw tuin past!