Wintergroene haagplanten voor een inbraakwerende haag

22 augustus 2019
Wintergroene haagplanten voor een inbraakwerende haag

Sommige tuiniers geven de voorkeur aan haagplanten met doorns. Deze beschermen uw tuin namelijk tegen inbraak, maar ook tegen katten en honden van buren die ongewenst uw erf bezoeken. Wintergroene inbraakwerende haagplanten zijn erg populair. Hiermee legt u een inbraakwerende haag aan die het hele jaar rond privacy biedt. We nemen graag met u door welke haagplanten doorns hebben en te gebruiken zijn om een inbraakwerende haag mee te creëren.

Berberis
De berberis is een van de bekendste haagplanten met doorns. Al sinds jaar en dag wordt de berberis gebruikt als inbraakwerende haag.

Berberis

De berberis is een van de bekendste haagplanten met doorns. Al sinds jaar en dag wordt de berberis gebruikt als inbraakwerende haag. Soorten als de berberis ‘Amstelveen’, ‘Telstar’ en de berberis verrucolosa zijn wintergroen. De berberis ‘Amstelveen’ kan goed worden aangeplant op normale tot droge gronden. Heeft u een droge bodem in de tuin? Dan is deze wintergroene haagplant dus zeker het overwegen waard. De berberis ‘Amstelveen’ heeft vele doorns, wat de haagplant wel enigszins lastig maakt om te snoeien. Dat is natuurlijk ook logisch: bij alle haagplanten met doorns of stekels is voorzichtigheid geboden bij het snoeien.

Draag dan ook altijd beschermende kleding en goede tuinhandschoenen wanneer u uw inbraakwerende haag een snoeibeurt geeft. De berberis ‘Amstelveen’ dient minimaal eens per jaar te worden gesnoeid. Zo ontstaat er een mooie, volle struik. Ook de andere soorten berberis zijn prima te gebruiken als inbraakwerende haagplant. Zo staat de berberis ‘Telstar’ ook bekend om zijn vele doorns. Deze soort draagt overigens gele bloemen, wat hem erg aantrekkelijk maakt voor verschillende tuinontwerpen. Na de bloei kunt u deze struik snoeien. Zo houdt u hem gezond en mooi compact. De berberis verdraagt standplaatsen in de zon, halfschaduw en schaduw.

De berberis verrucolosa is een haagplant met een grote sierwaarde voor uw tuin. In het najaar kleurt het blad van de berberis verrucolosa roodachtig. Ook bloeit de struik met mooie gele bloemetjes. De berberis verrucolosa heeft als voordeel dat hij ietwat hoger wordt dan de andere soorten berberis. Voor alle soorten geldt overigens dat ze op nagenoeg elke grondsoort goed gedijen. De berberis is niet al te veeleisend op dit gebied. Dat maakt hem ook zo’n geliefde inbraakwerende haagplant.

Vuurdoorn
De naam verraadt eigenlijk al dat deze haagplant rijkelijk bedeeld is met doorns.

Vuurdoorn

Een andere haagplant die bijzonder geliefd is, is de vuurdoorn. De naam verraadt eigenlijk al dat deze haagplant rijkelijk bedeeld is met doorns. Doordat de oranje of rode bessen die in het najaar aan zijn takken verschijnen er erg vurig uitzien, is de naam vuurdoorn naar alle waarschijnlijkheid ontstaan. In onze webwinkel kunt u verschillende soorten vuurdoorn vinden. Alle soorten zijn geschikt om een inbraakwerende haag mee te creëren. De vuurdoorn is goed bestand tegen verschillende omstandigheden. Harde wind, zeewind, een zilte bodem of een standplaats in de schaduw zijn allemaal geen probleem.

Dat is ook de reden dat we de vuurdoorn nog weleens tegenkomen in plantsoenen. Toch komt de vuurdoorn in de tuin beter tot zijn recht. Het is een haagplant die niet heel veel verzorging vereist, maar de sierwaarde van uw tuin wel verhoogt. Dit komt niet enkel door de vele oranje tot rode bessen, maar ook tot de prachtige witte bloei die daaraan voorafgaat. Het leuke van de vuurdoorn is dat deze ook als klimplant gebruikt kan worden. Bijvoorbeeld tegen uw gevel, een muurtje of een hek. Daarnaast past de vuurdoorn prima thuis in diverse tuinstijlen.

In onze webwinkel kunt u terecht voor verschillende soorten vuurdoorn. Denk onder meer aan de populaire vuurdoorn ‘Red Column’ en ‘Orange Glow’. Daarnaast hebben wij ook de vuurdoorn ‘Red Cushion’, ‘Golden Charmer’ en ‘Soleil d’Or’ in ons assortiment opgenomen. Al deze soorten verdragen verschillende omstandigheden. Zo gedijt de vuurdoorn op vrijwel elke grondsoort. Met 1 à 2 snoeibeurten per jaar blijft deze haagplant mooi in de vorm die u wenst. De vuurdoorn wordt niet door een bijzonder snelle groei gekenmerkt, dus die strakke haagvorm die u voor ogen heeft behoudt hij vrij lang.

U hoeft de vuurdoorn echter niet strak te snoeien: ook wat natuurlijker is deze inbraakwerende haagplant mooi.

Hulst
Ook met de hulst is het nodig om goede tuinhandschoenen te dragen wanneer u gaat snoeien: u kunt zich gemakkelijk bezeren aan het stekelige blad.

Hulst

Ook de hulst is een haagplant die enkele jaren na de aanplant vrijwel ondoordringbaar is. Hoewel de hulst geen doorns draagt, heeft hij wel stekelige bladen die flink scherp zijn. Dit zorgt ervoor dat ook de hulst geschikt is om een inbraakwerende haag mee te creëren. Vaak wordt de hulst geassocieerd met kerst, voornamelijk omdat de donkergroene glanzende bladen en kenmerkende rode bessen veel mensen helemaal in de kerstsfeer brengt. De hulst is het hele jaar rond groen en geeft uw tuin een mooie en luxueuze uitstraling.

Ook met de hulst is het nodig om goede tuinhandschoenen te dragen wanneer u gaat snoeien: u kunt zich gemakkelijk bezeren aan het stekelige blad. In onze webwinkel vindt u verschillende soorten hulst. Zo is er de gewone hulst, maar ook de hulst ‘Heckenstar’, ‘Heckenfee’, ‘Alaska’, ‘Blue Maid’ en ‘Blue Prince’ behoren tot uw opties. Elke hulst heeft een uniek karakter en z’n eigen charme. Kijk eens rustig rond in onze webwinkel en bepaal aan de hand van de foto’s en beschrijvingen welke soort hulst in uw tuin het mooist zal staan. De hulst dient in het begin regelmatig gesnoeid te worden om zichtdicht te worden.

U ziet het: wie een inbraakwerende haag wil aanleggen heeft vele opties. Bovenstaande haagplanten zijn allemaal bladhoudend en inbraakwerend. Natuurlijk zijn er meer haagplanten met doorns, bijvoorbeeld de zuurbes, de sleedoorn en de meidoorn. Deze soorten zijn echter niet wintergroen, maar kunnen zeker de moeite waard zijn om aan te planten. Al onze haagplanten zijn immers prachtig om te zien en kunnen uw tuinontwerp op unieke wijze verrijken.