Een haag die zo lang mogelijk bloeit

3 februari 2020
Een haag die zo lang mogelijk bloeit

Met een gemengde haag kunt u uw tuinontwerp net wat verrassender aanpakken dan wanneer u voor een specifieke haagplantensoort kiest. U kunt bijvoorbeeld bladkleuren met elkaar combineren of verschillende bloeiende haagplanten door elkaar planten om tijdens het bloeiseizoen een zo kleurrijk mogelijke haag in de tuin te hebben. Een andere optie als u voor een gemengde bloeiende haag kiest is kiezen voor haagplanten waarvan de bloeiseizoenen elkaar opvolgen. Het resultaat is een haag die zo lang mogelijk bloeit. Daarmee geniet u van het einde van de winter tot ver in de herfst van een bloeiende haag.

Wanneer bloeien haagplanten precies

Iedere haagplant heeft zijn eigen bloeiseizoen. En niet alleen het moment, ook de lengte van de bloeiperiode kan van soort tot soort verschillen.

Wanneer bloeien haagplanten precies?

Iedere haagplant heeft zijn eigen bloeiseizoen. En niet alleen het moment, ook de lengte van de bloeiperiode kan van soort tot soort verschillen. Er zijn haagplanten die maar een paar weken in bloei staan, maar er zijn ook haagplanten als de vlinderstruik en sommige soorten hortensia die een paar maanden bloeien. Toch kunnen we zeggen dat het grootste deel van onze haagplanten in het Nederlandse klimaat in het late voorjaar en de vroege zomer bloeien. Het merendeel van ons assortiment bloeit grofweg tussen mei en juli, omdat er dan veel zonlicht is. Daar zijn echter wat uitzonderingen op die uw gemengde bloeiende haag ten goede kunnen komen.

Zo hebben we een aantal opvallend vroege voorjaarsbloeiers in de aanbieding die al vroeg de lente naar uw tuin brengen. Verder zijn er verschillende soorten die in de zomer beginnen met bloeien, maar pas uitgebloeid zijn als de herfst al gedeeltelijk voorbij is. Het enige seizoen waarin u het echt zonder de kleurenpracht van een bloeiende haag moet doen is de winter. Uw haagplanten hebben dan namelijk al hun energie nodig om de lage temperaturen te overleven. Met de juiste plantenkeuze begint uw gemengde bloeiende haag echter al aan het einde van de winter met bloeien.

Vroege bloei

Wilt u zo snel mogelijk wat meer kleur in uw tuin hebben? Kies dan voor een of meer vroegbloeiende haagplanten in uw gemengde haag.

Vroege bloei

Omdat de meeste bloeiende haagplanten bladverliezend zijn, staat een bloeiende haag er in de winter wat kaal bij. Wilt u zo snel mogelijk wat meer kleur in uw tuin hebben? Kies dan voor een of meer vroegbloeiende haagplanten in uw gemengde haag. De gele kornoelje (Cornus mas) en het Chinees klokje (Forsythia intermedia 'Spectabilis') bloeien zelfs al op kaal hout. Voordat de bladeren aan het begin van de lente opkomen zitten er dus al bloemen aan deze planten. De gele kornoelje bloeit bescheiden, terwijl het bij tijdens het bloeiseizoen van het Chinees klokje wel kan lijken of hij een knalgeel gebladerte heeft.

De sneeuwbal (Viburnum tinus) begint eveneens in de winter al met bloeien. Rond december krijgen deze wintergroene haagplanten al talrijke zachtroze knoppen die later in de winter uit zullen komen tot bloementrossen van ongeveer 10 centimeter in doorsnede. Aan deze bloementrossen dankt de sneeuwbal zijn Nederlandse naam. De bloei van de sleedoorn (Prunus spinosa) staat ook bekend als “voorjaarssneeuw”. Deze haagplantensoort bloeit weliswaar iets later dan de eerder genoemde soorten, zo tussen maart en april, maar het is daarmee alsnog een vroegbloeier, al is het alleen maar omdat de sleedoorn meestal nog niet eens in blad staat als hij bloeit.

Een breed scala aan zomerbloeiers

Zoals gezegd bestaat een groot deel van ons assortiment uit haagplanten die aan het einde van het voorjaar bloeien en zomerbloeiers.

Een breed scala aan zomerbloeiers

Zoals gezegd bestaat een groot deel van ons assortiment uit haagplanten die aan het einde van het voorjaar bloeien en zomerbloeiers. Door de combinatie van zonlicht en de warme temperaturen is de zomer het ideale seizoen voor de meeste planten om te bloeien. Veel bloeiende haagplanten zullen ook het meest uitbundig bloeien wanneer u ze een standplaats geeft waar ze veel van de zon profiteren. Welke zomerbloeiers u moet kiezen kunt u eigenlijk het beste van uw eigen voorkleur laten afhangen. Feit is dat de vlinderstruik (Buddleja davidii) en de rhododendron in veel verschillende kleuren te verkrijgen zijn en daarom flink wat mogelijkheden bieden.

Haagplanten die lang door blijven bloeien

De heesterganzerik (Potentilla fruticosa) is eveneens een prachtige bloeiende struik die tot in de herfst blijft bloeien.

Haagplanten die lang door blijven bloeien

Wilt u dat uw haag in de herfst zo lang mogelijk blijft doorbloeien? Ook dan is een vlinderstruik een goede keuze. Alle vlinderstruiksoorten beginnen in juli met bloeien, wat redelijk laat in de zomer is, maar daar staat tegenover dat ze tot in oktober in bloei blijven staan. De heesterganzerik (Potentilla fruticosa) is eveneens een prachtige bloeiende struik die tot in de herfst blijft bloeien. Daar begint de heesterganzerik normaal gesproken in juni mee, maar de rood bloeiende heesterganzerik 'Red Ace' bloeit al vanaf mei. Zowel de vlinderstruik als de heesterganzerik belooft dus een lange, uitbundige bloei.

Er zijn wel haagplanten die in de herfst bloeien, maar bij veel van deze soorten is de bloei niet opvallend. Dat is bij de klimop (Hedera) bijvoorbeeld het geval. Zijn kleine groengele bloemen zijn weliswaar een rijke voedingsbron voor insecten, maar vallen bijna weg tegen zijn wintergroene achtergrond. Bovendien is de klimop geen aanrader voor een gemengde bloeiende haag, omdat het een klimplant is die bovendien de neiging heeft om over andere planten heen te groeien.

Tips voor een haag die zo lang mogelijk bloeit

Allereerst moeten de planten bij elkaar passen. De sleedoorn laat zich bijvoorbeeld niet goed combineren met andere haagplanten, omdat hij veel wortelopschot heeft.

Tips voor een haag die zo lang mogelijk bloeit

Als u optimaal wilt genieten van een haag die zo lang mogelijk bloeit, raden we aan om een paar tips ter harte te nemen. Allereerst moeten de planten bij elkaar passen. De sleedoorn laat zich bijvoorbeeld niet goed combineren met andere haagplanten, omdat hij veel wortelopschot heeft. Verschillende soorten vlinderstruiken zijn natuurlijk wel te combineren als u ’s zomers meer dan een kleur bloemen wilt zien. Zoals gezegd levert een zonnige standplaats bij bijna iedere bloeiende struik meer bloemen op. Verder is het raadzaam om na de bloei te koppen. Knip de bloemen die uitgebloeid zijn weg; dit komt de bloei in het eerstvolgende jaar ten goede.