Californische cipres: deze soorten zijn er

9 augustus 2019
Californische cipres: deze soorten zijn er

Coniferen zijn niet meer weg te denken uit menig tuinlandschap. Dat is overigens geheel terecht: coniferen zijn namelijk prachtige haagplanten die niet zelden wintergroen zijn en uw tuin een schitterende uitstraling geven. Naast welbekende soorten coniferen als de levensboom (thuja) en taxus zijn er ook diverse soorten cipressen. Neem bijvoorbeeld de Californische cipres, die vele soorten kent. We vertellen u graag welke soorten Californische cipres er zijn en wat ze kunnen betekenen voor uw tuinontwerp.

Gele Californische cipres
De Gele Californische cipres (Chamaecyparis lawsoniana 'Ivonne’) is een populaire cipressoort.

Gele Californische cipres

De Gele Californische cipres (Chamaecyparis lawsoniana 'Ivonne’) is een populaire cipressoort. Zoals z’n naam al doet vermoeden wordt deze conifeer gekenmerkt door een mooie gele bladkleur. Dat geeft de conifeer gelijk een geheel andere uitstraling dan standaard groene coniferen, hoewel die natuurlijk ook in diverse soorten en maten verkrijgbaar zijn. De Gele Californische cipres kent een sierlijke, slanke groeivorm. Hierdoor kunt u deze conifeer prima gebruiken om een fraaie, elegante coniferenhaag mee te creëren. Na de aanplant groeit de Gele Californische cipres vrij snel zichtdicht. Snoei de haag 1 à 2 maal per jaar om deze compact en vol te houden.

Let op: u kunt deze conifeer niet terugsnoeien tot op het kale hout. Hij loopt dan namelijk niet meer uit. De Gele Californische cipres is voor diverse tuinontwerpen geschikt. Zowel in een formele als wat informelere tuinstijl komt deze conifeer heel goed tot z’n recht. De Gele Californische cipres kan zowel solitair als in haagvorm worden aangeplant. Eigenlijk kunt u met deze conifeer alle kanten op. Een feit is dat de Gele Californische cipres een sieraad voor uw tuin is. De Gele Californische cipres behoort tot de unieke soorten coniferen die er net even anders uitzien dan de gemiddelde conifeer.

De Gele Californische cipres is geschikt voor verschillende bodems. Let echter wel op dat deze conifeer niet te nat staat: natte voeten worden namelijk niet verdragen door de Gele Californische cipres. Ook leembodems zijn niet geschikt voor deze conifeer. Een standplaats in de zon of halfschaduw is ideaal voor de Gele Californische cipres. Daarnaast kunt u de conifeer twee maal per jaar wat organische tuinmest geven om de haagplant in goede conditie te houden.

Gele Californische cipres ‘Stardust’
De Gele Californische cipres ‘Stardust’ wordt gekenmerkt door groengele schubben die in het najaar een fraaie, bronzen kleur krijgen.

Gele Californische cipres ‘Stardust’

Naast de Gele Californische cipres is er ook nog de Gele Californische Cipres ‘Stardust’. U vraagt zich waarschijnlijk af wat deze twee conifeersoorten van elkaar onderscheidt. Dat leggen we u graag uit. De Gele Californische cipres ‘Stardust’ wordt gekenmerkt door groengele schubben die in het najaar een fraaie, bronzen kleur krijgen. Deze sterke conifeer komt goed tot z’n recht in elke tuin die wel wat kleur kan gebruiken. De Gele Californische cipres ‘Stardust’ lijkt in vele opzichten op zijn broertje, met als verschil dat de gewone Gele Californische cipres niet de groenbronzen kleur verkrijgt in het najaar.

Ook is de groeivorm van de Gele Californische Cipres ‘Stardust’ ietwat bossig. Toch wordt ook deze conifeer gekenmerkt door een slanke, elegante groeivorm. De Gele Californische cipres ‘Stardust’ verspreidt in uw tuin een heerlijke geur, maar dat geldt eigenlijk voor alle cipressoorten. Deze conifeer is goed winterhard. Wat betreft verzorging is de Gele Californische Cipres ‘Stardust’ niet heel veeleisend. Natte voeten en leembodems worden niet verdragen, verder kan de conifeer op bijna alle grondsoorten staan. Snoei de conifeer twee maal per jaar om hem goed zichtdicht te houden en geef zo nu en dan wat organische tuinmest of coniferenmest.

Blauwe Californische cipres
Door de blauwige kleur van deze haagplant kunt u een coniferenhaag creëren met een fraaie, klassieke uitstraling.

Blauwe Californische cipres

Naast de Gele Californische cipres kunt u ook de Blauwe Californische cipres in ons assortiment vinden. Deze conifeer wordt gekenmerkt door mooie, blauwe schubben. Door de blauwige kleur van deze haagplant kunt u een coniferenhaag creëren met een fraaie, klassieke uitstraling. U kunt de Blauwe Californische cipres in een strakke haagvorm snoeien, maar ook solitair geplant komt de conifeer prachtig tot zijn recht. De Blauwe Californische cipres heeft dezelfde verzorging nodig als de andere soorten: houd de haag compact door regelmatig te snoeien. Reken op ongeveer 1 à 2 keer per jaar. Bemest de Blauwe Californische cipres op dezelfde manier als de andere soorten.

Ook geldt voor de Blauwe Californische cipres dat een standplaats in de zon of halfschaduw het beste voor hem is. Hoewel andere coniferen zoals de thuja en de taxus prima in de schaduw kunnen staan, is dit niet de beste plek voor Californische cipressoorten. De Blauwe Californische cipres gaat goed samen met verschillende tuinontwerpen, maar in de wat formele tuinstijlen komt de conifeer het beste uit.

Californische cipres online kopen
Nu u weet welke soorten Californische cipres er allemaal zijn, is het tijd om uit te kiezen welke conifeer het beste in uw tuin zou staan.

Californische cipres online kopen

Nu u weet welke soorten Californische cipres er allemaal zijn, is het tijd om uit te kiezen welke conifeer het beste in uw tuin zou staan. Een haag van Californische cipres maakt uw tuinontwerp echt helemaal af. De verschillende soorten Californische cipres zijn uitermate geschikt voor de tuinier die gecharmeerd is van het uiterlijk van de coniferenhaag, maar ook graag een unieke haag wil aanplanten. Wilt u de Gele Californische cipres, de Gele Californische cipres ‘Stardust’ of de Blauwe Californische cipres online kopen? Dan bent u bij ons aan het juiste adres. Onze Californische cipres komt direct vanuit de kwekerij uw kant op.

Zo bent u altijd verzekerd van verse coniferen die in goede conditie verkeren. Onze haagplanten zijn altijd gezond en goed vertakt. Dat geldt uiteraard ook voor de verschillende soorten Californische cipres. Wilt u liever andere coniferen aanplanten in uw tuin? Ook dat kan natuurlijk. U vindt in onze webshop op diverse soorten taxus en thuja. Daarnaast kunt u bij ons onder meer terecht voor Leylandii coniferen, de fijnspar, de Japanse lariks en de watercipres.