Welke haagplanten zijn goed winterhard?

4 juni 2019
Welke haagplanten zijn goed winterhard?

In Nederland is er sprake van een vrij mild zeeklimaat. De winters zijn lang niet zo streng als in sommige andere Europese landen. De meeste haagplanten kunnen onze winters dus prima aan. Toch zijn er ook soorten die wel wat extra bescherming kunnen gebruiken tijdens de allerstrengste winters. We vertellen u graag welke haagplanten goed winterhard zijn. U wilt immers wel een haag aanplanten die ook de koude winterperioden fier doorstaat, zodat u het hele jaar rond volop kunt genieten van een fraaie tuinafscheiding.

Zijn wintergroene haagplanten ook winterhard?
Er zijn ook bladverliezende haagplanten die goed winterhard zijn. Deze haagplanten verliezen weliswaar hun blad, maar doorstaan ook de wat strengere winters prima.

Zijn wintergroene haagplanten ook winterhard?

Niet alle wintergroene haagplanten zijn ook winterhard. Wintergroene haagplanten worden ook wel bladhoudend genoemd. Ze verliezen hun blad ’s winters niet, maar houden dit fier vast. Zo kunt u het hele jaar door van privacy en beschutting genieten in uw tuin. Er zijn ook bladverliezende haagplanten die goed winterhard zijn. Deze haagplanten verliezen weliswaar hun blad, maar doorstaan ook de wat strengere winters prima. De haagplanten die u in onze webshop koopt zijn doorgaans vrij winterhard. Ze kunnen onze milde winters prima aan zonder daarop te reageren met bladval of beschadiging.

Voorbeelden van wintergroene haagplanten die ook winterhard zijn, zijn de levensboom (thuja), de taxus en bepaalde soorten laurierkers. Ook de fijnspar, leylandcipres en de hulst staan erom bekend behoorlijk goed tegen koude winters te kunnen. Een voorbeeld van een wintergroene haag die slechts matig winterhard is, is de Griselinia littoralis. Tijdens perioden van strenge vorst dient deze heester extra te worden beschermd.

Winterharde haagplanten in andere delen van Europa
In Finland is het klimaat bijvoorbeeld nergens echt mild: de winters zijn er erg streng. Nachttemperaturen van -30 graden zijn niet ondenkbaar.

Winterharde haagplanten in andere delen van Europa

Zoals we al even lieten vallen is het klimaat in Nederland vrij mild. Onze winters zijn een stuk minder koud dan bijvoorbeeld de winters in de noordelijk gelegen landen van Europa. In Finland is het klimaat bijvoorbeeld nergens echt mild: de winters zijn er erg streng. Nachttemperaturen van -30 graden zijn niet ondenkbaar. In Finland kunnen dus ook minder verschillende soorten haagplanten worden aangeplant dan in Nederland. De meeste haagplanten die in ons land moeiteloos de winter doorstaan, zouden dat in Finland niet redden.

Daar worden dan ook vooral zeer winterharde haagplanten aangeplant. Denk daarbij onder meer aan de levensboom (thuja), de haagbeuk, de taxus en de liguster. Ook in Scandinavische landen als Zweden en Noorwegen kan het ’s winters flink kouder worden dan in Nederland. Daar zijn naaldboomachtige haagplanten als de fijnspar en de thuja dan ook haagplanten die het meest worden aangeplant. Andersom zijn er in zuidelijk gelegen Europese landen als Italië weer veel meer soorten haagplanten verkrijgbaar. De winters zijn daar namelijk erg warm vergeleken met die van ons, dus kunnen er veel meer diverse soorten haagplanten gedijen.

Een voorbeeld van een haagplant die in een warm klimaat wel gedijen, maar bij ons de winter niet ongeschonden door zou komen is de granaatappel. Deze struik heeft liever een minder koel winterklimaat: hier kan hij tot volle wasdom komen. Zo ziet u maar dat verschillende soorten klimaten om heel andere haagplanten vragen.

Hoe herken ik winterharde haagplanten in jullie webshop?
Dit kunt u lezen bij de productinformatie van de plant.

Hoe herken ik winterharde haagplanten in jullie webshop?

Heeft u een fraaie haagplant op het oog, en wilt u weten of deze voldoende winterhard is? Dit kunt u lezen bij de productinformatie van de plant. Per plantsoort staat duidelijk aangegeven hoe wat de winterhardheid van een haagplant is. Zo staat bij de laurierkers ‘Zabeliana’ bijvoorbeeld dat het een zeer winterharde haagplant betreft. Bij de Griselinia littoralis staat bij winterhardheid ‘matig’ aangegeven. Dit houdt in dat de haagplant tijdens strenge winters extra bescherming nodig heeft. Verreweg de meeste haagplanten kunnen ons winterklimaat prima aan. Toch kan het tijdens zeer strenge winters zijn dat uw haag wat extra bescherming nodig heeft.

Dit kunt u bijvoorbeeld doen door uw haag af te dekken met een wintervliesdoek. Ook is het van belang om de bodem waarin uw haag staat goed gedraineerd te houden. Een te vochtige bodem kan namelijk bevriezen, wat vervolgens weer schade aan de wortels van uw haagplanten toe kan brengen. Dit wilt u natuurlijk voorkomen. Zorg er ook voor dat u de haag nooit snoeit wanneer het vriest – op deze manier kunt u de haagplanten onherstelbaar beschadigen. Doorgaans zult u geen problemen met uw haag ondervinden tijdens de winter. Hiervan is meestal alleen sprake wanneer het langdurig vriest of wanneer de temperatuur erg laag ligt.

Haagplanten die niet geschikt zijn voor ons Nederlandse klimaat gedurende de winters worden in onze webwinkel niet verkocht.

Winterharde haagplanten online kopen
Wilt u een winterharde, vorstbestendige haag aanleggen in uw tuin? Dit kan eenvoudig door uw haag online te kopen via Haagplanten.net.

Winterharde haagplanten online kopen

Wilt u een winterharde, vorstbestendige haag aanleggen in uw tuin? Dit kan eenvoudig door uw haag online te kopen via Haagplanten.net. Alle haagplanten die u in onze webwinkel kunt kopen zijn geschikt om de wintermaanden in Nederland te doorstaan. Winterharde haagplanten zijn snel en veilig te bestellen via onze website. Nadat u de haagplanten heeft uitgezocht die het beste bij uw tuinontwerp passen, worden deze speciaal voor u gerooid op onze kwekerij. Zo bent u er altijd van verzekerd dat u verse, gezonde en sterke haagplanten aangeleverd krijgt. Onze haagplanten zijn vanaf onderaan goed vertakt en verkeren in topconditie wanneer ze bij u thuis worden afgeleverd.

Met onze winterharde haagplanten legt u een tuinafscheiding aan waarvan u nog lange tijd kunt genieten. Of u nu kiest voor een wintergroene of een bladverliezende haag: we hebben altijd in huis waar u naar op zoek bent. Er is bij elke tuinstijl wel een prachtige winterharde haag te vinden. Heeft u nog vragen over onze winterharde haagplanten? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen u graag verder.