Een booghaag creëren doet u zo!

25 maart 2019
Een booghaag creëren doet u zo!

Veel tuinliefhebbers genieten intens van de aanblik van een mooie haag met boog. In deze boog bevindt zich dan meestal een deurtje of tuinhekje. Een booghaag is sierlijk en geeft uw tuin net iets extra’s. Het oogt heel kunstig, waardoor u misschien denkt dat een booghaag creëren een lastig karwei is. Maar eigenlijk is het aanleggen van een booghaag helemaal niet zo moeilijk. We vertellen u graag welke haagplanten u kunt gebruiken bij het creëren van een booghaag en hoe u vervolgens te werk gaat.

Een haag met boog: bijzonder mooi
Tegenwoordig is een haag met boog echter voor nagenoeg elke tuin weggelegd.

Een haag met boog: bijzonder mooi

Een haag met boog geeft uw tuin een natuurlijke en elegante uitstraling. Ook is een booghaag een goede manier om uw haag te onderscheiden van die van de buren. Het ziet er immers bijzonder mooi en kunstig uit. Hoewel een booghaag niet lastig aan te leggen is, vereist hij natuurlijk wel enige verzorging in de vorm van snoei en het opbinden van takken. Heeft u dit ervoor over? Dan is het resultaat deze moeite echter meer dan waard. Booghagen hebben een residentieel karakter: vroeger was een dergelijke haag alleen weggelegd voor de sierlijke tuinen van dure, statige landhuizen.

Tegenwoordig is een haag met boog echter voor nagenoeg elke tuin weggelegd. Heeft u de ruimte voor een haag? Dan behoort een booghaag zeker ook tot de opties. We vertellen u graag hoe u zo’n mooie haag realiseert. Allereerst is het belangrijk om te weten welke haagplanten u kunt gebruiken om een haag met boog te creëren.

Welke haagplanten zijn geschikt?
Zo kunnen ook wintergroene haagconiferen heel goed worden gebruikt. De levensboom (thuja) is hiervoor heel geschikt.

Welke haagplanten zijn geschikt?

Voor het aanleggen van een booghaag worden vaak beuken gebruikt. Een beukenhaag met boog is in elk seizoen schitterend om te zien. Naast beuken zijn er ook andere haagplanten die gebruikt kunnen worden bij het maken van een booghaag. Zo kunnen ook wintergroene haagconiferen heel goed worden gebruikt. De levensboom (Thuja) is hiervoor heel geschikt. Heeft u veel geduld? Dan levert ook een booghaag van taxus een schitterend resultaat op. Ook andere wintergroene haagplanten zoals de buxus, hulst en Japanse hulst kunnen worden gebruikt bij het maken van een haag met boog.

Bladverliezende haagplanten zijn minder geschikt om een booghaag mee te maken, al is het wel mogelijk als u dat wilt. Officieel is de beuk ook bladverliezend, maar gedurende de winter houdt hij toch zijn rosse, dorre loof vast. Hierdoor blijft een booghaag het hele jaar door mooi. Gebruikt u toch een bladverliezende haagplant? Houd er dan rekening mee dat de haag tijdens de winters mogelijk wat kaal zal ogen.

Hoe ga ik te werk?
Wilt u een boog in een bestaande haag maken? Dan heeft u 2 haagplanten nodig van ongeveer 1,80 tot 2 meter hoog.

Hoe ga ik te werk?

Wilt u een boog in een bestaande haag maken? Dan heeft u 2 haagplanten nodig van ongeveer 1,80 tot 2 meter hoog. Voor een optimaal effect is het wel belangrijk om haagplanten van dezelfde soort te kopen als uw bestaande haag. Verwijder vervolgens ongeveer 2 meter haag op de plek waar de boog moet komen. Ga bij het uitgraven van de haagplanten voorzichtig te werk en pas op dat u de wortels van de overige haagplanten niet beschadigt. Plant daarna aan beide kanten van de opening in de haag een nieuwe, hoge haagplant aan.

Aan de buitenkant van de twee nieuwe haagplanten steekt u vervolgens een dunne, holle pijp in de grond. Dit kan bijvoorbeeld een ijzeren pijp zijn: het materiaal moet in ieder geval zeer stevig zijn. Vervolgens gaat u een boog vormen die aansluit op de ijzeren pijpen. Hiervoor gebruikt u buigzaam materiaal. Betonijzer is buigzaam en dus heel geschikt voor dit doeleinde. De uiteinden van de boog stopt u vervolgens aan beide kanten in de holle ruimte van de twee pijpen. Het geraamte van de boog is nu gevormd. Vervolgens gaat u de haagplanten op zo’n manier opbinden, dat ze dit geraamte gaan begroeien.

Dit doet u door de takken van de hoge haagplanten aan beide zijden aan het geraamte te binden. Vervolgens laat u deze haagplanten groeien en bindt u ze elk jaar iets hoger aan het geraamte van de boog. Hoe snel de booghaag in vorm is hangt af van het soort haagplant dat u gebruikt. De Thuja groeit vrij snel, evenals de laurierkers. De taxus is juist een langzame groeier, en vraagt dus meer geduld. Gemiddeld duurt het ongeveer 3 jaar voor uw booghaag helemaal dichtgegroeid is. De rest van de haag dient natuurlijk wel gewoon gesnoeid te worden zoals u dat gewoonlijk doet.

Plant u een nieuwe booghaag aan? Dan kunt u op dezelfde manier te werk gaan. Bestel naast jonge haagplanten dan wel twee hoge exemplaren om de boog te laten begroeien.

Uw booghaag mooi houden
Om de haag mooi te houden is het van belang dat de bodem voldoende voeding en mineralen bevat.

Uw booghaag mooi houden

Een booghaag vereist extra verzorging in de vorm van bemesting. Om de haag mooi te houden is het van belang dat de bodem voldoende voeding en mineralen bevat. Bemest de haag dus 2 maal per jaar met organische tuinmest, bij voorkeur na het snoeien. Houd het bodemleven in uw tuin daarnaast optimaal door in de late herfst of vroege winter een fijn laagje compost aan te brengen op de grond. Daarnaast is het belangrijk dat u de booghaag goed bijhoudt middels snoei. Zo behoudt hij zijn mooie vorm. U kunt de haag naar de boog toe iets laten oplopen in een vloeiende lijn. Zo creëert u een mooie overgang.

Dit kunt u het beste met een elektrische heggenschaar doen. Daarmee boek u over het algemeen een mooier, egaler resultaat. Als u bereid bent om wat tijd en moeite in uw haag te steken, is het zeker mogelijk om een prachtige haag met boog in uw tuin aan te leggen. We weten zeker dat u nog lange tijd zult genieten van het prachtige uitzicht dat een dergelijke haag biedt!