Haagplanten voor de kleine tuin

28 september 2018
Haagplanten voor de kleine tuin

Heeft u een kleine tuin of een stadstuin? Dan denkt u wellicht dat een mooie haag niet voor u is weggelegd. Er is immers te weinig ruimte en een tuinafscheiding zou alleen maar in de weg staan. Of toch niet? Er zijn gelukkig genoeg haagplanten voor de kleine tuin verkrijgbaar die juist in uw tuin optimaal tot hun recht komen! Dat u een beperkte ruimte heeft is misschien een uitdaging, maar wij helpen u toch graag bij het realiseren van die schitterende haag!

Om wat voor soort haagplant vraagt een kleine tuin?

Om wat voor soort haagplant vraagt een kleine tuin?

Een kleine tuin vraagt om een haagplant die niet al te snel groeit en ook niet te breeduit groeit. Laagblijvende haagplanten zijn uitermate geschikt. Haagplanten die compact groeien zijn geknipt voor de tuin waarin weinig ruimte is. De laurierkers groeit nogal snel en is vrij breed, waardoor deze het niet zo goed doet in een kleine tuin. Daar zijn echter wel drie uitzonderingen op: de laurierkers ‘Otto Luyken’, ‘Etna’ en ‘Zabeliana’. Deze soorten laurier groeien minder snel en gaan ook niet zo breed op als de andere typen.

Ook de diverse soorten klimop zijn heel geschikt als haagplant voor een kleine tuin. U kunt een metalen tuinscherm plaatsen waarlangs u de klimop om hoog laat klimmen. Deze constructie neemt in de breedte erg weinig ruimte in beslag. U kunt zelf bepalen hoe hoog u de tuinafscheiding moet worden. Klimop is naast winterhard ook wintergroen, dus op deze manier heeft u het hele jaar door een blikdichte tuinafscheiding in uw tuin staan. Ook met een kleiner erf wilt u immers van uw privacy kunnen genieten!

Coniferenhaag voor kleine tuin

De coniferenhaag is weliswaar erg populair bij tuinliefhebbers, maar over het algemeen niet zo geschikt voor kleine tuinen. Coniferen zoals de thuja worden erg groot en nemen relatief veel ruimte in. Toch zijn er coniferen die geschikt zijn om in kleine tuinen aangeplant te worden. De meest geschikte is dan de Californische cipres. Deze sierlijke conifeer gaat vrij smal op. Waar u wel op dient te letten is dat u de Californische cipres goed bijhoudt middels snoei. Anders kan de coniferenhaag alsnog te vol en te hoog worden om nog goed bij uw kleine tuin te passen. Ook de taxus is een conifeer die prima aangeplant kan worden in een wat kleinere tuin. Voor deze haagplant geldt ook weer: hou hem het liefst laag en snoei hem minimaal tweemaal jaarlijks.

Welke haagplanten doen het nog meer goed in mijn tuin?

Ook de olijfwilg kan middels snoei bijzonder goed in toom gehouden worden. Deze haagplant is niet alleen heel sierlijk, maar kan ook nog eens prima tegen harde wind en zeewind. Dus hebt u een kleine tuin en woont u in het kustgebied? Dan is de olijfwilg een haagplant die u zeker kunt overwegen aan te planten. Verder is ook de schijnhulst een plant die prima neergezet kan worden in een kleine tuin. Vooral de schijnhulst ‘Burkwoodii’ is geschikt: deze haagplant groeit erg langzaam en gaat niet heel breed op.

Ook de Japanse hulst ‘Convexa’ is een heel aantrekkelijke haagplant voor de kleinere tuin. Deze soort Japanse hulst blijft laag en heeft een compacte vertakkingsvorm. Daarnaast groeit hij niet erg snel. Al met al maakt dat deze Japanse hulst de perfecte haagplant wanneer u een niet al te grote tuin heeft.


Haagplanten snoeien in een kleine tuin

Zoals we al eerder vertelden is het van belang dat wanneer u een kleine tuin heeft, uw haag regelmatig gesnoeid wordt. Zo voorkomt u dat de haag te hoog wordt. De meeste haagplanten hebben genoeg aan een tweejaarlijkse snoeibeurt. Zorg ervoor dat u niet snoeit bij nachtvorst of erg zonnig weer. Ook is het belangrijk uw haag na de snoei te voorzien van een fikse bemesting. Zo blijft uw haag in goede conditie. Gelukkig is een kleine haag erg overzichtelijk en dus gemakkelijk te verzorgen. Bij Haagplanten.net vindt u verschillende mooie haagplanten waarmee u ook in uw kleinere tuin een schitterende haag kunt creëren. Kijk eens rustig rond op onze website en kom erachter welke plant het beste bij uw tuin past!