Te hoge coniferen snoeien

21 augustus 2018
Te hoge coniferen snoeien

Coniferen zijn populaire planten als het gaat om het maken van een hogere privacyhaag. Ze hebben namelijk een gezonde groeikracht en kunnen soms wel 50 centimeter per jaar groeien. Een conifeer laten we eerst in de hoogte groeien totdat deze de gewenste hoogte heeft bereikt. Soms komt het wel eens voor dat hij ons te snel af is. De te hoge coniferen snoeien is dan noodzakelijk.

Wanneer moet een te hoge conifeer gesnoeid worden?

Hiervoor zijn twee seizoenen bij uitstek geschikt: het einde van het voorjaar en het einde van de zomer of het begin van de herfst. In maanden uitgedrukt is dit mei-juni en de tweede helft van september. Doe dit dan ook bij voorkeur op een niet te warme dag. Bij het toppen van een conifeer worden best grote snoeiwonden gemaakt en op een wat mildere dag zullen de haagplanten zich daar makkelijker van kunnen herstellen. Tijdens deze maanden komt het vaker voor dat de dagen wat milder zijn, dus dan is het ideale moment.

Hoe wordt een te hoge conifeer gesnoeid?

Allereerst moet er voor goed gereedschap gezorgd worden zorgen. Een goede trap om op hoogte te kunnen werken, geplaatst op een goede stevige ondergrond, is vooral voor uw eigen veiligheid. Tevens is het, met het oog op de veiligheid, aan te bevelen om dit werkje met twee personen te doen.

Span van tevoren een draad op de hoogte waarop u de haag wilt gaan terugsnoeien. Dit zal u helpen om constant op de juiste hoogte te blijven werken. Dit is heel belangrijk, want een te ver teruggesnoeide conifeer zal zich niet zomaar gaan herstellen.

Zaag de toppen van de conifeer met een scherpe zaag. Het maakt niet uit of dit een handzaag of een elektrische zaag is, zolang deze maar goed scherp is. Door het gebruik van scherp gereedschap maakt u namelijk mooie, gladde snoeiwonden en stelt u zo de conifeer in staat om snel te herstellen. Met een botte zaag moet u niet alleen zelf meer kracht zetten, maar moet ook de conifeer alle kracht inzetten om de ontstane wond weer te dichten. Dit dichten van de wond moet eigenlijk gebeurd zijn voordat het weer daar invloed op uit kan gaan oefenen.

Wat als de conifeer op de juiste hoogte is?

Zodra we de conifeer op de juiste hoogte hebben gebracht, zult u merken dat deze zich meer op de breedtegroei gaat toeleggen. Hij gaat eventueel meerdere toppen maken en daardoor ook sneller in de breedte groeien. Het is vanaf dan ook zaak om de breedte van de conifeer bij te gaan houden. Dit doet u twee- tot vier keer per jaar, afhankelijk van de soort conifeer. Het opnieuw bijhouden van de hoogte kan beperkt worden tot één à twee keer per jaar.

Als u zich hier een beetje aan houdt, heeft u een mooie, wintergroene en privacy biedende haag op de gewenste hoogte. Hier kunt u dan nog jaren van genieten.