Geen zorgen in de winter? Kies voor winterharde haagplanten!

winter winterharde haagplanten

Geen zorgen in de winter? Kies voor winterharde haagplanten!

Wintergroene Liguster 'Atrovirens'
Populair
Wintergroene Liguster 'Atrovirens'
Ligustrum vulgare 'Atrovirens'
Vanaf
1,41
arrow-right
Taxus baccata
Populair
Taxus baccata
Taxus baccata
Vanaf
1,94
arrow-right
Rhododendron 'Nova Zembla'
Rhododendron 'Nova Zembla'
Vanaf
17,30
arrow-right

Alle haagplanten in onze webshop doen het goed in het West-Europese klimaat, maar niet alle haagplanten kunnen even goed tegen de kou. Als u in een koude streek woont waar het tijdens sommige winters meer dan 20 graden kan vriezen, kunnen veel populaire haagplanten zelfs met een beetje bescherming moeilijk de winter overleven. Maar dat betekent niet dat er geen mooie haag in uw tuin kan staan. Kies voor winterharde haagplanten en u hoeft zich in de winter geen zorgen te maken. Het aanbod aan winterharde haagplanten is verrassend gevarieerd.

Wintergroene en winterharde haagplanten

Misschien zou u verwachten dat wintergroene haagplanten automatisch ook winterhard zijn, maar dat is helaas niet het geval. (Taxus)

Wintergroene en winterharde haagplanten

Misschien zou u verwachten dat wintergroene haagplanten automatisch ook winterhard zijn, maar dat is helaas niet het geval. Er zijn wintergroene haagplanten, plantensoorten die van origine uit warmere streken komen in het bijzonder, die maar slecht tegen de kou kunnen. De sneeuwbal, de olijfwilg en de glansmispel behouden bijvoorbeeld normaal gesproken de hele winter hun groene bladeren, maar hebben een grote kans op vorstschade als het harder dan een graad of 10 vriest. Gelukkig zijn er genoeg wintergroene haagplanten die wel tegen winterse temperaturen kunnen. Vooral coniferen, zoals de taxus, de thuja, de Californische cipres en de leylandii, verdragen vorst zonder problemen.

Heeft u liever een haag van wintergroene loofbomen in de tuin? Ook dat is geen probleem. De hulst is bijvoorbeeld een klassieke winterplant. Niet alleen omdat hij ’s winters zijn sierlijk glanzende blad behoudt; de winter is ook het seizoen waarin vrouwelijke exemplaren van de hulst in vrucht staan. Het stekelige blad van de hulst is bovendien een uitstekende maatregel om ook ’s winters indringers uit de tuin te houden. Wilt u graag zo’n hulsthaag in de tuin? Let dan wel op dat u geen exemplaren van de Japanse hulst koopt, want die lijkt meer op de buxus en is daarom een populaire buxusvervanger. Overigens is de Japanse hulst wel zeer goed winterhard.

Verschillende soorten laurierkers zijn eveneens goed winterhard. Daar moeten we wel bij zeggen dat niet iedere soort laurierkers even winterhard is. De laurier 'Zabeliana' en de laurier 'Etna' kunnen met gemak temperaturen van 25 graden onder nul aan, maar blijven wel redelijk laag. Voor een hoge laurierhaag die goed tegen de kou kan is de laurier 'Novita' de veiligste keuze. Ook zijn er wintergroene haagplanten die winterhard zijn, maar toch op zeer lage temperaturen reageren. Zo wordt het blad van de kardinaalsmuts enigszins rood en rollen de bladeren van de meeste soorten bamboe op als het ze te koud wordt.

Bloeiende winterharde haagplanten

De rhododendron staat bekend om zijn grote, mooi gekleurde bloementrossen, maar hij verdraagt temperaturen tot wel -35 graden. (Rhododendron)

Bloeiende winterharde haagplanten

Wilt u liever een haag waar een deel van het jaar mooie bloemen aan groeien, maar wilt u zich in de winter geen zorgen om die haag te hoeven maken? Dan hebben we goed nieuws: er zijn verschillende bloeiende haagplanten die uitstekend winterhard zijn. De rhododendron staat bekend om zijn grote, mooi gekleurde bloementrossen, maar hij verdraagt temperaturen tot wel -35 graden. Bovendien is de rhododendron wintergroen, dus deze haagplanten brengen het beste van wintergroene en bloeiende haagplanten bij elkaar. Bij Haagplanten.net heeft u de keuze uit rhododendrons met maar liefst twaalf verschillende bloemkleuren.

Is het voor u minder belangrijk dat uw haag ook ’s winters uw privacy bewaakt, omdat u dan toch niet buiten zit? Dan kunt u voor verschillende bladverliezende haagplanten kiezen. De kornoelje laat ’s winters zijn mooi gekleurde takken zien en kan meer dan 30 graden vorst aan. De gele kornoelje bloeit zelfs al in de winter als er nog geen bladeren aan de takken zitten. Dat is ook het geval bij het eveneens zeer goed winterharde Chinees klokje. De heesterganzerik is een haagplant die uitzonderlijk lang bloeit – van juli tot september, al kan hij in warmere jaren een maand eerder beginnen en een maand later uitgebloeid zijn – en heel goed tegen lage temperaturen kan.

De vlinderstruik is een andere haagplant die bekend staat om zijn mooie, langdurige bloei. Vlinderstruiken kunnen vrij goed tegen de kou, maar een temperatuur van meer dan 20 graden onder nul kan problematisch zijn. Dat geldt ook voor sommige soorten hortensia. Kweekvormen van de Hortensia macrophylla, zoals de hortensia 'Bodensee' en de hortensia 'Alpenglühen', zijn gevoeliger voor de kou dan de meeste andere soorten.

Winterharde haagplanten met een natuurlijk uiterlijk

De kans op bladverlies in de winter is overigens het kleinst als u voor de wintergroene liguster 'Atrovirens' kiest. (liguster 'Atrovirens')

Winterharde haagplanten met een natuurlijk uiterlijk

Bent u op zoek naar een privacyhaag met een wat natuurlijker uiterlijk? Dan zou u een beukenhaag kunnen overwegen. De groene beuk en de rode beuk hebben hun eigen karakteristieke bladkleuren, maar ze zijn identiek als het op groeigedrag en omgevingseisen aankomt. Daar hoort onder meer bij dat ze uitstekend winterhard zijn. Meestal behoudt een beukenhaag het hele jaar zijn bladeren, maar als het hard vriest, kan het voorkomen dat zijn verdorde bruine bladeren toch van de takken vallen. Overigens staan de takken van een beukenhaag doorgaans zo dicht op elkaar dat ze dan alsnog aardig wat beschutting en bescherming tegen inkijk bieden.

Iets soortgelijks geldt voor de liguster. We noemen deze bijzondere haagplanten semi-wintergroen. Normaal gesproken hangen er namelijk groene bladeren aan de takken van deze haagplanten totdat ze van de takken geduwd worden door de nieuwe uitloop. Tijdens een strenge winter kan het echter voorkomen dat de liguster zijn bladeren afhankelijk van de temperatuur gedeeltelijk of geheel laat vallen. Het risico op vorstschade is echter klein. Als een ligusterhaag ’s winters zijn bladeren verliest, zal hij in het voorjaar gewoon weer uitlopen. De kans op bladverlies in de winter is overigens het kleinst als u voor de wintergroene liguster 'Atrovirens' kiest.

Al deze winterharde haagplanten zijn bij Haagplanten.net te koop. Heeft u een haagplant gevonden die u aanspreekt, maar heeft u nog vragen over hoe winterhard deze haagplanten zijn? Lees dan onze informatiepagina’s of neem contact op met onze klantenservice.

loader
Laden...