Wanneer begin ik met het snoeien van mijn haag?

9 januari 2019
Wanneer begin ik met het snoeien van mijn haag?

Wanneer u precies het beste kunt beginnen met het snoeien van uw haag is afhankelijk van de haagplanten die u gekozen heeft, maar vooral ook van wat u precies wilt met de haag die u heeft geplant. Als een haag wat hoger moet worden, dan zult u in eerste instantie nog niet moeten snoeien. Toch is het in sommige gevallen wel aan te raden om op tijd te beginnen met snoeien. Wij leggen u uit in welke gevallen en waarom.

Snoeien doet groeien
Door te snoeien worden de struiken aanzienlijk bossiger van vorm en dat is meestal een goede zaak bij haagplanten.

Snoeien doet groeien

“Snoeien doet groeien” is een oude uitspraak die zeker op waarheid berust. Door te snoeien wordt de groei in de plant gestimuleerd. Knoppen die anders niet waren gaan uitlopen worden hierdoor aangespoord om wel te gaan groeien. Deze knoppen staan bekend als slapende knoppen. Door te snoeien worden de struiken aanzienlijk bossiger van vorm en dat is meestal een goede zaak bij haagplanten. Door die bossige groei ontstaat er namelijk een mooie, dichte haag.

Voor de eerste keer snoeien
Door deze eerste snoei zal de plant bovenin flink gaan vertakken, een stukje onder de gewenste hoogte om precies te zijn.

Voor de eerste keer snoeien

Wanneer u voor de eerste keer snoeit is afhankelijk van welke planten u heeft aangeplant. Niet alleen de plantensoort is daarbij van belang, maar ook de vorm waarin u de planten aangeleverd krijgt. Een haag van planten met blote wortels wordt bijvoorbeeld vaak al direct na het planten gesnoeid. Zo worden de planten namelijk gestimuleerd om wat meer te gaan vertakken en dat levert uiteindelijk makkelijker een dichte haag op. Dat snoeien hoeft in dat geval helemaal niet zo radicaal te zijn. Alleen de hoogste topjes uit de planten snoeien is vaak al voldoende om te planten aan te sporen om verder te vertakken.

Planten die met kluit of in pot geleverd worden zijn vaak al wat bossiger op het moment dat u ze in de tuin plant. Het toppen zoals we net beschreven is iets wat de kweker meestal al een paar keer gedaan heeft. In dat geval wordt er pas voor het eerst gesnoeid als de haag een hoogte bereikt van 5 tot 10 centimeter lager dan hoe hoog de haag uiteindelijk moet worden. Hoeveel dat precies is, is afhankelijk van de grofheid van de plant. Hoe grover deze is, hoe lager de planten de eerste keer gesnoeid moeten worden. Door deze eerste snoei zal de plant bovenin flink gaan vertakken, een stukje onder de gewenste hoogte om precies te zijn. Zo ontstaat er ook van bovenaf gezien een mooie en dichte haag.

Coniferenhaag voor het eerst snoeien
Zodra een conifeer getopt is, zal deze twee of meer toppen gaan maken. Als gevolg daarvan zullen de coniferen jaarlijks getopt moeten worden.

Coniferenhaag voor het eerst snoeien

Mocht u ervoor gekozen hebben om een coniferenhaag in de tuin te planten, dan geldt eigenlijk de volgende stelregel: begin zo snel mogelijk met snoeien in de breedte. Hoe eerder de groei van coniferen in de breedte getemperd wordt, des te beter zal het uiteindelijk lukken om de coniferenhaag smal te houden. Ook een conifeer is te toppen vanaf het moment dat de gewenste hoogte ongeveer bereikt is. Dit kunt u in dat geval ook zo’n 10 centimeter onder de uiteindelijke gewenste hoogte doen.

Zodra een conifeer getopt is, zal deze twee of meer toppen gaan maken. Als gevolg daarvan zullen de coniferen jaarlijks getopt moeten worden. Verder reageert een conifeer op snoei door sneller in de breedte te gaan groeien. Daarom is het belangrijk om al in een vroeg stadium te beginnen met het remmen van de breedtegroei van een coniferenhaag.

Wanneer wordt er precies gesnoeid?
Bij voorkeur wacht u dan totdat de echte groei klaar is. Meestal is dit zo rond eind juni.

Wanneer wordt er precies gesnoeid?

Eigenlijk is het bij alle haagplanten goed mogelijk om het hele jaar te snoeien. De planten die via Haagplanten.net beschikbaar zijn verdragen snoei bijvoorbeeld erg goed en daarom zijn ze dan ook uitgekozen om als haagplanten te worden gebruikt. Toch zijn er een paar periodes in het jaar waarin de omstandigheden zo nadelig zijn dat we het snoeien echt willen afraden. Tijdens de groeiperiode, die in de meeste gevallen in het voorjaar plaatsvindt, is het beter om niet te snoeien.

Bij voorkeur wacht u dan totdat de echte groei klaar is. Meestal is dit zo rond eind juni. Het hout is dan wat meer afgehard en kan beter tegen een stootje. Bovendien kunnen sommige planten tijdens de volle groei gaan bloeden. In dat geval blijft de snoeiwond nadruppen en daardoor zal hij onnodig lang open blijven. Dit kan ziektes als schimmelinfecties van de plant in de hand werken.

Ook bij heel warm en zonnig weer snoeien levert wel eens problemen op. De wonden drogen dan snel en lelijk op. Als gevolg daarvan blijf je lang het resultaat van een knipbeurt zien. Zeker als er ook in de bladeren geknipt wordt. Bovendien bestaat er op zonnige dagen verbrandingsgevaar bij planten met dunne takken en kleine bladeren. Bij vorst snoeien is eveneens geen aanrader. Door de open snoeiwond kan de plant vorstschade oplopen en er zijn maar zeer weinig planten die daar goed van herstellen. Het hout van sommige planten wordt ’s winters bovendien zeer hard, dus ook voor uw snoeigereedschap is het beter om niet te snoeien als het vriest.

Doordacht en op tijd snoeien voor de mooiste hagen
Om een mooie haag te krijgen, zal er gesnoeid moeten worden. Vaak zelfs verschillende keren per jaar.

Doordacht en op tijd snoeien voor de mooiste hagen

Om een mooie haag te krijgen, zal er gesnoeid moeten worden. Vaak zelfs verschillende keren per jaar. Dit is nu eenmaal de enige manier om een plant te laten groeien zoals wij dat willen. Zelfs de meest geschikte haagplanten groeien immers niet van nature in een haagvorm. Doen we dit doordacht en op tijd, dan staat er verder niets in de weg van een schitterende haag in de tuin.

Mocht u er niet uitkomen wanneer u op welke manier moet snoeien, dan mag u onze klantenservice natuurlijk om hulp vragen. Deze wordt namelijk bemand door echte haagplantenexperts.