Producten vergelijken
  1. Verwijder dit artikel
Voeg meer producten toe om te kunnen vergelijken Vergelijken
Geen producten geselecteerd.

Rhododendron als haagplant

Haagplant Rhododendron

Rhododendron als haagplant

De laatste jaren wordt de Rhododendron als haagplant steeds geliefder onder tuiniers. De Rhododendron werd al geruime tijd aangeplant als sierstruik, zowel solitair als in groepen. Als haagplant genoot deze heester echter minder bekendheid. Daar lijkt nu echter verandering in te komen. Daarom vertellen we u graag wat enkele voordelen van deze fraaie, bloeiende struik als haagplant zijn.

  • Als een van de weinige uitbundig bloeiende struiken is de Rhododendron wintergroen
  • De Rhododendron kan goed worden gecombineerd met zowel formele als wat informelere tuinontwerpen
  • Deze heester is vaak goed winterhard. De meeste soorten verdragen temperaturen tot -23 graden Celsius
  • Creëer een rhododendronhaag met één of meerdere schitterende kleuren bloemen
  • Deze struiken gedijen goed in zowel zon, halfschaduw als schaduw. Zelfs onder bomen doet de Rhododendron het uitstekend
Wintergroene lentepracht
Deze wintergroene heester bloeit in het voorjaar uitbundig met grote, kleurige bloemen.

Wintergroene lentepracht

Met de Rhododendron haalt u een veelzijdige struik in de tuin. Deze wintergroene heester bloeit in het voorjaar uitbundig met grote, kleurige bloemen. Op stijlvolle wijze geeft de Rhododendron uw tuin wat kleur. Veel haagplanten die worden gekenmerkt door een uitbundige bloei zijn bladverliezend. Omdat de Rhododendron altijdgroen is, geeft hij gedurende het hele jaar een groen tintje aan uw tuin. De Rhododendron kan solitair worden aangeplant, maar juist als haagplant is hij uitermate interessant. Een haag van Rhododendron zorgt het hele jaar door voor privacy in uw tuin. Hierdoor ligt een haag met een klassieke uitstraling binnen handbereik.

De diverse soorten Rhododendron hebben verschillende bloeitijden. Door een haag te creëren met meerdere soorten Rhododendron geniet u van een afwisselende haag die langdurig bloeit. Zo kunt u van april tot en met juni een schitterende haag met bloemen in uw tuin hebben staan. U kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een rhododendronhaag aan te leggen met slechts één of twee kleuren bloemen. De keuze is aan u. Kijk goed wat bij uw tuinstijl past en speel daar handig op in. Rhododendronstruiken komen zowel in formele als wat informelere tuinstijlen prima tot hun recht. Hierdoor is de heester breed inzetbaar.

Welke soorten Rhododendron zijn er?
Een van de populairste soorten Rhododendron is de ‘Marcel Menard’, die wordt gekenmerkt door een mooie, donkerpaarse bloei.

Welke soorten Rhododendron zijn er?

Zoals we al eerder lieten vallen zijn er diverse soorten Rhododendron verkrijgbaar in onze webwinkel. Alle soorten hebben een donkergroen blad dat op fraaie wijze contrasteert met hun kleurrijke bloei. De kleur van de bloemen van de Rhododendron varieert van wit en crèmekleurig tot verschillende roze- en paarstinten. De Rhododendron ‘Horizon Monarch’ heeft een gele bloemkleur. Er zijn 12 verschillende soorten Rhododendron te vinden in onze webwinkel. Neem eens rustig de tijd om onze diverse soorten te bekijken en kies vervolgens de typen uit die het beste bij uw tuin passen.

Een van de populairste soorten Rhododendron is de ‘Marcel Menard’, die wordt gekenmerkt door een mooie, donkerpaarse bloei. Gaat u liever voor een lichtere paarse kleur? Dan is de Rhododendron ‘Catawbiense Grandiflorum’ een goede keuze. Soorten met roze bloesems zijn de Rhododendron ‘Germania’, ‘Virginia Richards’ en ‘Scintillation’. De bloemen van de Rhododendron ‘Red Jack’ en ‘Nova Zembla’ hebben een intense, rode kleur. Houdt u van witte of crèmekleurige bloemen? Kies dan voor de Rhododendron ‘Cunninghams White’, ‘Gomer Waterer’ of ‘Madame Masson’.

Een rhododendronhaag snoeien en verzorgen
U hoeft de struik in principe niet te snoeien, waardoor er een charmante en wilde haag ontstaat.

Een rhododendronhaag snoeien en verzorgen

Een rhododendronhaag is gemakkelijk te onderhouden. U hoeft de struik in principe niet te snoeien, waardoor er een charmante en wilde haag ontstaat. Geeft u de voorkeur aan een wat compactere haag met een klassieke uitstraling? Dan kunt u de heg snoeien wanneer de bloei ten einde is. Kies hiervoor een bewolkte dag uit waarop er wat regen in de lucht zit. Zo minimaliseert u de kans op teveel vochtverlies uit de snoeiwonden. Gebruik altijd schoon en scherp snoeigereedschap om de Rhododendron te snoeien. Door een rhododendronhaag na de bloei te snoeien stimuleert u de aanmaak van nieuwe knoppen en vertakkingen.

Hierdoor krijgt de heg niet alleen een strakker uiterlijk, maar zal hij in het daaropvolgende jaar ook uitbundiger bloeien. Verder kunt u de rhododendronhaag het beste bemesten met organische mest. Dit is een essentieel onderdeel van de verzorging van de Rhododendron. De Rhododendron is een zuurminnende haagplant, dus houd hier rekening mee wanneer u een meststof uitkiest. Er is speciale rhododendronmest te koop. Deze is heel geschikt om uw rhododendronhaag mee te bemesten. Deze heester gedijt het best een goed doorlatende, humusrijke en ietwat vochtige grond.

De meeste soorten Rhododendron zijn zeer winterhard. Sommige typen zoals de Rhododendron ‘Red Jack’ en ‘Virginia Richards’ kunnen tegen temperaturen tot -10. Deze soorten zijn dan ook niet geschikt om op koude plaatsen of op plekken met veel (harde) wind te staan.

Online Rhododendron kopen
Bent u als een blok gevallen voor de charme van de Rhododendron als haagplant? U kunt deze snel, eenvoudig en veilig online kopen in onze webwinkel.

Online Rhododendron kopen

Bent u als een blok gevallen voor de charme van de Rhododendron als haagplant? U kunt deze snel, eenvoudig en veilig online kopen in onze webwinkel. Wanneer u Rhododendron bij ons bestelt, wordt deze speciaal voor u gerooid in een van onze kwekerijen. U krijgt dus altijd verse, gezonde haagplanten thuisbezorgd. Rhododendron in pot kan het gehele jaar worden aangeplant, behalve tijdens perioden van vorst of zware regenval. Een rhododendronhaag zal uw tuin op verschillende manieren verrijken. Hoewel deze heester misschien niet al te veel bekendheid geniet als haagplant, zult u beslist geen spijt krijgen van het aanplanten van een rhododendronhaag.

Heeft u nog vragen over de diverse soorten Rhododendron? Of wenst u persoonlijk advies op maat? Neem dan gerust contact op met ons team van professionals. Met onze vakkennis en ervaring helpen we u graag bij het vinden van de haagplant die het beste bij u past. U kunt zowel telefonisch als per e-mail contact met ons opnemen.