Haagbeuk als leiboom

12 april 2019
Haagbeuk als leiboom

We zien ze steeds vaker terug in stijlvolle tuinontwerpen: leibomen. Leibomen zijn er in diverse soorten en maten. Ze worden aangeplant om schaduw te creëren of de tuin op een schitterende manier te voorzien van meer groen. De haagbeuk is als leiboom erg geliefd onder tuiniers. Dat is niet voor niets: als leiboom geeft de haagbeuk (wetenschappelijke naam: Carpinus betulus) namelijk een klassieke uitstraling die met veel verschillende tuinstijlen samengaat. Wat kan de haagbeuk als leiboom betekenen voor uw tuinlandschap? We vertellen u er graag alles over.

Is de haagbeuk als leiboom geschikt voor mijn tuin?
Kiest u voor een haagbeuk in schermvorm? Dan zorgt de dichte schermvorm echter ook nog voor wat beschutting in de winter.

Is de haagbeuk als leiboom geschikt voor mijn tuin?

De haagbeuk heeft als leiboom een statig karakter. Vaak wordt hij in blokvorm of schermvorm geleid. De haagbeuk als leiboom kan uw tuinontwerp op prachtige en praktische wijze verrijken. Zo zorgt een in schermvorm geleide Carpinus betulus in de lente en zomer voor de nodige schaduw op het terras of rond het huis. Ook meerdere haagbeuken die in blokvorm zijn geleid en naast elkaar worden aangeplant kunnen uw woning op een mooie manier benadrukken. Wilt u graag meer groen rond uw woning? Dan zijn leibomen hiervoor uitstekend geschikt. Houd er wel rekening mee dat de haagbeuk als leiboom zijn blad verliest in de winter.

Daarnaast beschermt de haagbeuk als leiboom tegen inkijk van (over)buren. Hierdoor biedt deze leiboom de nodige privacy. Doordat de haagbeuk als leiboom bladverliezend is, profiteert u voornamelijk in het voorjaar en de zomer van extra privacy. Kiest u voor een haagbeuk in schermvorm? Dan zorgt de dichte schermvorm echter ook nog voor wat beschutting in de winter. Daarnaast is de haagbeuk als leiboom ook ’s winters charmant om te zien. In het najaar geniet u van de mooie herfstkleuren die de haagbeuk te bieden heeft. Deze leiboom is in geen enkel seizoen oninteressant!

Carpinus betulus Leiboom
Deze leiboom gedijt namelijk op vrijwel alle grondsoorten prima.

Naast zijn elegante voorkomen is er nog een reden waarom veel tuiniers zo houden van de haagbeuk als leiboom. Deze leiboom gedijt namelijk op vrijwel alle grondsoorten prima. Hij houdt zich fier staande in een wat nattere bodem, maar ook een drogere zandgrond wordt verdragen. Woont u in een stedelijk gebied met redelijk veel luchtvervuiling, of juist in het kustgebied waar de bodem nogal zilt is? Ook in deze gevallen is de haagbeuk als leiboom erg geschikt om in uw tuin aan te planten. Wel is het essentieel om de bodem in uw tuin gezond te houden en de leibomen zo nu en dan te bemesten, waardoor deze profiteren van extra voeding.

Sommige mensen verwarren de haagbeuk nog wel eens met de groene beuk (Fagus sylvatica). Ook deze wordt als leiboom aangeplant in vele tuinen. Beide leibomen hebben wel wat van elkaar weg, maar er zijn toch duidelijke verschillen. Zo stelt de groene beuk meer eisen aan de grond waarin hij wordt aangeplant: deze boom kan natte voeten minder goed verdragen dan de haagbeuk. Ook houdt de Fagus sylvatica zijn dorre loof gedurende de wintermaanden vast. Beide leibomen worden echter gekenmerkt door hun mooie kleuren in de herfst.

Versgeleide of voorgeleide haagbeuk als leiboom?
Ook de Carpinus betulus is in zowel voorgeleide als versgeleide variant verkrijgbaar.

Versgeleide of voorgeleide haagbeuk als leiboom?

In onze webwinkel kunt u kiezen tussen twee soorten leibomen: de voorgeleide leiboom en de versgeleide leiboom. Ook de Carpinus betulus is in zowel voorgeleide als versgeleide variant verkrijgbaar. Maar wat is het verschil tussen deze twee soorten nu precies? We leggen het u graag uit. Een versgeleide leiboom is op de kwekerij door ons voorbereid om als leiboom geplant te worden. U zult hem echter zelf moeten verzorgen tot hij zijn uiteindelijke vorm bereikt heeft. Versgeleide leibomen zijn voordeliger in aanschaf dan voorgeleide leibomen. U zult wat tijd en verzorging moeten besteden aan een versgeleide haagbeuk, maar als u graag tuiniert is dit een fantastische bezigheid.

Voorgeleide leibomen zijn eigenlijk kant-en-klare leibomen die u direct in uw tuin kunt aanplanten. Ze zijn in de kwekerij al in hun uiteindelijke vorm geleid. U hoeft ze alleen nog van de beste verzorging te voorzien om de leibomen mooi en gezond te houden, en u zult er nog lange tijd van genieten. Voor welke soort haagbeuk als leiboom u kiest is aan u. Bent u handig in de tuin en houdt u ervan om de handen uit de mouwen te steken? Dan is een versgeleide Carpinus betulus zeker iets voor u. Kiest u liever voor comfort en wilt u direct een indrukwekkende leiboom aanplanten? Dan is een voorgeleide haagbeuk als leiboom wellicht een betere keuze.

Carpinus betulus als leiboom online kopen
Heeft u nog specifieke vragen over de haagbeuk als leiboom? Of wenst u een persoonlijk advies op maat? Neem dan gerust contact met ons op.

Carpinus betulus als leiboom online kopen

Wilt u de haagbeuk als leiboom aanplanten in uw tuin? Dan is het handig om uw leibomen online te kopen. Wij bieden een mooie verscheidenheid aan diverse soorten leibomen aan. Ook de Carpinus betulus als leiboom vindt u terug in ons assortiment. Op de kwekerij hebben onze leibomen de allerbeste verzorging gekregen van onze professionals. U haalt dus gezonde, sterke leibomen in topconditie in huis. De leibomen worden met de grootste zorg verpakt en naar u vervoerd. Zo raken ze niet beschadigd tijdens het transport.

Wij leveren leibomen aan particulieren en bedrijven. Ook voor grotere bestellingen kunt u bij ons terecht. Heeft u nog specifieke vragen over de haagbeuk als leiboom? Of wenst u een persoonlijk advies op maat? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen u graag bij het vinden van de juiste leiboom voor uw erf. Onze professionals kunnen u op de beste manier adviseren, zodat u straks de juiste keuze kunt maken. Neem een kijkje in ons webshop gedeelte en laat u verrassen door de mooie leibomen in ons assortiment.