Help, er groeit onkruid onder mijn haag!

13 maart 2019
Help, er groeit onkruid onder mijn haag!

Wanneer er onkruid onder uw haag groeit, biedt dit beslist geen fraai aanzicht. Daarnaast kunnen bepaalde soorten onkruid op lange termijn ook schadelijk zijn voor uw haagplanten. Kortom: de hoogste tijd om dit onkruid te verwijderen! Maar hoe kunt u onkruid bestrijden zonder de heg te beschadigen? En hoe voorkomt u dat het binnen korte tijd weer vol onkruid staat onder uw haag? We vertellen u graag meer over de verschillende methoden om onkruid te bestrijden en te voorkomen.

Is onkruid onder de haag schadelijk?
Onkruid kan in principe onder elke haag voorkomen, maar groeit vooral onder de haagbeuk, beukenhaag en liguster.

Is onkruid onder de haag schadelijk?

Onkruid is een lastig en soms hardnekkig probleem. Ook kunnen sommige soorten onkruid best lastig voor uw haag zijn. Zo kan het zijn dat het onkruid vocht en voeding onttrekt aan de grond, terwijl uw haag dat eigenlijk zelf hard nodig heeft. Daarnaast is onkruid ook niet erg mooi om te zien. Het geeft uw tuin al snel een onverzorgde uitstraling, en dat is natuurlijk niet wat u wilt! Gelukkig zijn deze ongewenste plantjes vrij eenvoudig te verwijderen en te voorkomen. Vooral in het voorjaar schieten verschillende soorten onkruid vaak als paddenstoelen uit de grond. Wanneer u er snel bij bent, hoeft onkruid niet uit te groeien tot een groot probleem.

Onkruid kan in principe onder elke haag voorkomen, maar groeit vooral onder de haagbeuk, beukenhaag en liguster. Ook andere haagplanten kunnen te maken krijgen met onkruid. Meestal gaat het om bladverliezende hagen. Wintergroene hagen hebben hier minder last van omdat deze vaak een vollere, dichte structuur hebben. Door het gebrek aan daglicht onder de haag krijgt onkruid minder kans. Groeit er onkruid onder uw haag? We vertellen u graag hoe u dit op een veilige manier kunt bestrijden.

Schoffelen en wieden
Schoffelen is een snelle methode om onkruid te verwijderen, maar u kunt niet heel precies te werk gaan.

Schoffelen en wieden

Er zijn diverse middelen tegen onkruid verkrijgbaar bij tuincentra en in online winkels. Sommige van deze middelen zijn niet al te vriendelijk voor het milieu en het bodemleven in uw tuin. Enkele producten zijn zelfs zo agressief dat ze niet alleen schadelijk zijn voor het onkruid, maar ook voor uw haagplanten. Sommige tuiniers geven de voorkeur aan het gebruik van huis-tuin-en-keukenmiddeltjes zoals bijvoorbeeld azijn of zout om onkruid te bestrijden. Dit kan echter weer schadelijk zijn voor het bodemleven en nuttige insecten zoals de honingbij. Om onkruid te bestrijden is de eerste keuze dus eigenlijk altijd schoffelen en wieden.

Schoffelen is een snelle methode om onkruid te verwijderen, maar u kunt niet heel precies te werk gaan. Bent u onvoorzichtig? Dan bestaat de kans dat u ook de wortels van uw haag beschadigd, zeker wanneer de haagplanten ook veel oppervlaktewortels hebben. Ga bij schoffelen dus altijd voorzichtig te werk. Het wieden van onkruid is ook een optie. U kunt hierbij zorgvuldig te werk gaan, maar het kost wel meer tijd. Het is echter een zeer effectieve methode om onkruid onder uw haag weg te halen. U trekt de plantjes namelijk met wortel en al uit de grond.

Soms is het echter niet mogelijk om het onkruid wekelijks handmatig te verwijderen. Bijvoorbeeld omdat uw tuin erg groot is, of omdat u er fysiek niet toe in staat bent. Er zijn gelukkig ook milieuvriendelijke middelen om onkruid mee te bestrijden. We vertellen u graag hoe u deze kunt gebruiken.

Onkruid op milieuvriendelijke wijze bestrijden
De ecologische bestrijdingsmiddelen die tegenwoordig verkrijgbaar zijn werken prima tegen onkruid onder uw haag.

Onkruid op milieuvriendelijke wijze bestrijden

Er zijn ook ecologische middelen op de markt om het onkruid onder uw haag op milieuvriendelijke wijze mee te bestrijden. Vaak bestaan deze middelen uit plantaardige vetzuren en andere natuurlijke ingrediënten. Ook met natuurlijke middeltjes is voorzichtigheid echter geboden: komt het middel op het blad van uw haagplanten terecht, kan het ook daar schade veroorzaken. Spuit ook milieuvriendelijke middelen dus altijd alleen op het onkruid en ga voorzichtig te werk. De ecologische bestrijdingsmiddelen die tegenwoordig verkrijgbaar zijn werken prima tegen onkruid onder uw haag. Ze doen meestal niet onder voor agressievere middelen.

Komt er per ongeluk toch bestrijdingsmiddel op het blad van uw haagplanten? U kunt het blad dan afspoelen met schoon water. Ook is het een optie om het behandelde blad af te knippen. Zo voorkomt u dat andere delen van de haag ook worden aangetast. Dit geldt overigens ook wanneer u agressievere bestrijdingsmiddelen gebruikt: deze kunnen zelfs nog meer schade aan uw haag toebrengen. Hoewel er veel manieren zijn om onkruid te bestrijden, is het is altijd beter om te voorkomen dat deze ongewenste plantjes onder uw haag groeien.

Onkruid onder de haag voorkomen
Zo kunt u bijvoorbeeld een mulchlaag aanbrengen onder de haag. Mulchen is een effectieve manier om onkruid te voorkomen.

Onkruid onder de haag voorkomen

Groeit er (nog) geen onkruid onder uw haag? Dan is dit gelukkig gemakkelijk te voorkomen. Zo kunt u bijvoorbeeld een mulchlaag aanbrengen onder de haag. Mulchen is een effectieve manier om onkruid te voorkomen. U kunt met verschillend materiaal mulchen, bijvoorbeeld houtsnippers, boomschors, cacaodoppen, stro, een laag bladeren of zelfs compost. Mulchen is bijzonder goed voor het bodemleven in uw tuin. De mulchlaag beschermt uw haag niet alleen tegen onkruid, maar ook tegen droogte, hitte en vorst. Daarnaast is mulchen goed voor de bodemstructuur: het houdt de bodem luchtig en voedingsrijk.

Liever niet mulchen? Dan kunt u er ook voor kiezen om een bodembedekker onder uw haag aan te planten. Bodembedekkers zijn ook verkrijgbaar als plantenmat en op deze manier makkelijk te planten. Zo ontstaat er een mooi groen tapijt onder uw haag waar onkruid niet doorheen kan dringen. In onze webwinkel kunt u terecht voor allerlei soorten bodembedekkers en kant-en-klare plantenmatten. U kiest zelf de soort die mooi bij uw haag en tuinontwerp past. Op deze manier bent u op stijlvolle wijze snel en effectief van uw onkruid af!