Een wintergroene of bladverliezende haag – welke kiest u en waarom?

26 maart 2019
Een wintergroene of bladverliezende haag – welke kiest u en waarom?

Gaat u een nieuwe haag kopen? Dan heeft u misschien al voor ogen wat voor soort heg het mag gaan worden – een wintergroene of bladverliezende haag. Toch geldt dit niet voor iedereen: sommige tuiniers twijfelen nog over welke erfafscheiding goed bij hun tuin past. Daarom zetten wij graag de voor- en nadelen van zowel wintergroene als bladverliezende haagplanten voor u op een rij. Zo kunt u straks een weloverwogen keuze maken en met volle teugen van uw nieuwe haag genieten!

Voor welke haag wordt het vaakst gekozen?
Tuiniers kiezen vaak voor wintergroene hagen omdat deze beschermen tegen inkijk en ook ’s winters voor een groene sfeer in de tuin zorgen.

Voor welke haag wordt het vaakst gekozen?

Hoewel iedere tuinliefhebber natuurlijk een andere smaak heeft, zijn wintergroene haagplanten toch het meest geliefd. Er wordt het vaakst gekozen voor een bladhoudende heg die het hele jaar door privacy en een schitterende groene leefomgeving biedt. Toch hebben ook bladverliezende haagplanten zo hun charmes. Ze zijn gedurende elk seizoen anders en daardoor gaan ze niet snel vervelen. Het hele jaar rond bieden ze een interessante en mooie aanblik. Het kan best lastig zijn om een keuze te maken voor de heg die echt bij u en uw tuin past. Zowel bladverliezende als altijdgroene hagen kunnen namelijk een geweldige aanvulling op uw tuinontwerp zijn.

Tuiniers kiezen vaak voor wintergroene hagen omdat deze beschermen tegen inkijk en ook ’s winters voor een groene sfeer in de tuin zorgen. Er zijn bijzonder mooie wintergroene haagplanten verkrijgbaar. De welbekende taxushaag is daar een goed voorbeeld van. Ook andere haagconiferen zijn er populair. Maar daar houdt het niet op: wat dacht u van een elegante haag van laurierkers? Een laurierhaag geeft uw tuin een verzorgd en ietwat chique voorkomen. De meeste mensen stellen het fraaie uiterlijk van deze haagplant bijzonder op prijs. Naast deze haagplanten wordt er ook regelmatig gekozen voor een bladhoudende haag van hulst, Japanse hulst, klimop of buxus.

Welke heg past het best bij u?
Voor welke heg u uiteindelijk kiest hangt van meerdere factoren af. Uw eigen stijl en tuinontwerp spelen allereerst een belangrijke rol.

Welke heg past het best bij u?

Voor welke heg u uiteindelijk kiest hangt van meerdere factoren af. Uw eigen stijl en tuinontwerp spelen allereerst een belangrijke rol. Over het algemeen is het zo dat binnen een formele tuinstijl meestal wordt gekozen voor een wintergroene heg. Is de tuinstijl wat informeler? Dan kan er ook prima een bladverliezende haag worden aangeplant. Dit is echter geen wet: kies vooral voor de haag die u aanspreekt. Daarnaast zijn er tal van praktische zaken waarmee u rekening kunt houden. Wilt u bijvoorbeeld beschermd zijn tegen inkijk? Wilt u een onderhoudsarme haag? Of liever een snelgroeiende heg die u regelmatig bij dient te snoeien?

Bedenk van tevoren goed hoeveel tijd u aan tuinieren zou willen besteden. Neem ook de hierboven genoemde zaken mee in uw overwegingen. Op onze website kunt u zich alvast inlezen over de verschillende wintergroene en bladverliezende haagplanten. U leest dan over de eigenschappen van de diverse planten, het onderhoud dat ze nodig hebben en voor welke grondsoort ze het meest geschikt zijn. Ook vindt u diverse foto’s van de verschillende haagplanten in ons assortiment. Zo krijgt u een goede indruk van de plant en in hoeverre deze goed past bij uw tuinstijl.

Het beste van twee werelden
De liguster verliest ’s winters slechts een deel van zijn blad.

Het beste van twee werelden

Natuurlijk zijn er ook haagplanten die deels bladverliezend zijn, zoals de liguster. De liguster verliest ’s winters slechts een deel van zijn blad. Ook kunt u kiezen voor de wintergroene liguster: deze verliest nog veel minder blad gedurende de koude maanden. Een dergelijke heg biedt het beste van twee werelden: hij ademt de natuurlijke sfeer van een bladverliezende haag, maar voorziet u ook van de nodige privacy tijdens de herfst en winter. Hetzelfde geldt voor de zeer geliefde beukenhaag (Fagus sylvatica): hoewel dit officieel een bladverliezende haag is, blijft ’s winters het dorre loof aan zijn takken hangen.

De haagbeuk (Carpinus betulus) lijkt erg op de beukenhaag, met als belangrijkste verschil dat hij zijn blad wel laat vallen in de winter. Hij beschermt tijdens de wintermaanden dus niet tegen inkijk. Wel deelt hij de nodige uiterlijke kenmerken met de beukenhaag: daarom is de haagbeuk heel populair bij tuiniers die een natte bodem in hun tuin hebben. Dit verdraagt deze haagplant namelijk heel goed, terwijl de beuk zijn neus optrekt voor natte voeten. Wanneer u niet kunt kiezen tussen een bladverliezende of altijdgroene haag, bieden haagplanten als de liguster en beukenhaag een gulden middenweg.

Online een wintergroene of bladverliezende haag kopen
Geniet van het gemak van het online uitzoeken en kopen van een nieuwe haag. Onze haagplanten zijn altijd in topconditie en bijzonder goed vertakt.

Online een wintergroene of bladverliezende haag kopen

Een nieuwe haag kunt u tegenwoordig heel goed online kopen. Dit biedt vele voordelen ten opzichte van een bezoek aan het plaatselijke tuincentrum. Deze hebben namelijk lang niet alle haagplanten op voorraad, waardoor u er vaak lang op moet wachten. Ook hoeft u zich geen zorgen te maken over het vervoeren van een groter aantal planten van het tuincentrum naar huis: wij verzorgen immers het transport. Wanneer u een bestelling bij ons plaatst, worden de haagplanten speciaal voor u gerooid in een van onze kwekerijen. Vervolgens wordt uw nieuwe haag met de grootste zorg verpakt en naar uw adres vervoerd.

Geniet van het gemak van het online uitzoeken en kopen van een nieuwe haag. Onze haagplanten zijn altijd in topconditie en bijzonder goed vertakt. Daarnaast is ons assortiment bijzonder ruim: u heeft de keuze uit tal van wintergroene en bladverliezende haagplanten. Of u nu op zoek bent naar een bloeiende haag, een haag met bessen, een strakke wintergroene heg of een bladverliezende haag met een romantisch karakter: wij zijn van alle markten thuis. Kijk snel rond in ons webshop gedeelte en laat u inspireren door alles wat wij in huis hebben om uw tuin tot een fraaie, fijne plek te maken.