Oude haag vervangen

6 december 2018
Oude haag vervangen

Hoe zeer u ook aan uw haag gehecht bent: er komt een tijd dat uw groene tuinomlijsting zijn beste tijd heeft gehad. Een oude haag vervangen kan een taak zijn waar u behoorlijk tegenop ziet. Toch is dit niet nodig: het is een karwei dat in een dagje gedaan kan zijn en het resultaat is onbetaalbaar: een frisse, nieuwe haag die een fijne sfeer in uw tuin creëert. We geven u graag de nodige tips voor het vervangen van uw oude heg.

Hoe weet u of uw haag aan vervanging toe is
Het kan natuurlijk ook zijn dat uw heg veel te hoog en te breed geworden is. Dit komt vooral voor bij coniferenhagen die langdurig niet of gebrekkig zijn gesnoeid.

Hoe weet u of uw haag aan vervanging toe is?

Groeit uw haag minder goed? Wordt hij steeds minder vol of vertoont hij kale plekken? Is de heg in het algemeen veel minder mooi? Dan is er een grote kans dat uw haag aan vervanging toe is. Zeker wanneer de haag er al een behoorlijk aantal jaren staat. Het kan natuurlijk ook zijn dat uw heg veel te hoog en te breed geworden is. Dit komt vooral voor bij coniferenhagen die langdurig niet of gebrekkig zijn gesnoeid. Met name leylandii coniferen zijn hiervoor gevoelig. Omdat een coniferenhaag geen drastische snoei verdraagt, is het dan lastig de haag weer onder controle te krijgen. Het is dan beter de oude haag te vervangen voor een nieuw, fris exemplaar.

Oude coniferenhaag vervangen
Ook zijn coniferen als de Californische cipres, thuja (levensboom) en leylandii conifeer enigszins gevoelig voor veroudering.

Oude coniferenhaag vervangen

Coniferen staan bekend als krachtige haagplanten die heel oud kunnen worden. Dat klopt ook. Toch is ook een coniferenhaag op een gegeven moment op. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat u al te enthousiast aan het snoeien bent geweest, of doordat de haag niet consequent genoeg is bemest. Ook zijn coniferen als de Californische cipres, thuja (levensboom) en leylandii conifeer enigszins gevoelig voor veroudering. Zo kan een coniferenhaag steeds kaler worden en steeds minder zichtdicht. Het is dan beter om de heg te vervangen: restaureren kan in dit stadium eigenlijk niet meer. Het resultaat zal dan zeker niet naar wens zijn.

Zorg ervoor dat de vervangende haag in goede conditie verkeert: de coniferen moeten goed gezond zijn en van hoge kwaliteit. In onze webshop vindt u de verschillende soorten coniferen zowel in pot als met kluit. Of u nu op zoek bent naar de levensboom, Californische cipres of de leylandii conifeer: u kunt ze bij ons op een eenvoudige en veilige manier bestellen. Als u uw oude coniferenhaag gaat vervangen, wilt u misschien direct weer een mooie, hoge heg in uw tuin hebben staan. Dit kunt u bereiken door een kant-en-klaarhaag aan te schaffen. Deze bestaat uit volgroeide haagelementen die de door u gewenste lengte reeds hebben bereikt. Het gaat om volwassen planten waarmee u direct een zichtdichte en volwaardige haag in uw tuin aanplant.

Oude heg verwijderen
Is uw heg erg lang of hoog? Dan kunt u er ook voor kiezen om uw heg te laten verwijderen door een hoveniersbedrijf.

Oude heg verwijderen

Het verwijderen van uw oude heg kan een hele opgave lijken. Toch is dit eigenlijk een karwei dat u meestal wel zelf kunt doen, mits u in goede conditie en gezondheid bent. U kunt de heg eventueel eerst een stuk lager snoeien, zodat de planten wat handzamer zijn. Daarna kunt u de haagplanten rondom gaan uitgraven. Houd voldoende afstand van uw haag, zodat u niet direct op de wortels stuit. Wanneer het niet mogelijk is de heg op deze manier uit te graven, kunt u de dikke wortels eventueel uitsteken met een scherpe spade of uithakken met een bijl. Is uw heg erg lang of hoog? Dan kunt u er ook voor kiezen om uw heg te laten verwijderen door een hoveniersbedrijf. Het is ook een mogelijkheid om een kleine graafmachine te huren voor deze klus.

Nieuwe haag aanschaffen
Haagplanten.net vindt u verschillende haagplanten. Wat alle planten die u bij ons aanschaft met elkaar gemeen hebben is dat ze in een goede gezondheid verkeren.

Nieuwe haag aanschaffen

Wanneer uw oude haag geruimd is, kunt u uw nieuwe haag gaan aanplanten. Zorg er wel voor dat u de nieuwe haagplanten op tijd bestelt, zodat u ze ook daadwerkelijk in huis heeft op de dag dat u de oude haag gaat vervangen. U kunt uw oude haag vervangen voor dezelfde haag, maar u kunt natuurlijk ook voor een andere haagplant kiezen. Bij Haagplanten.net vindt u verschillende haagplanten. Wat alle planten die u bij ons aanschaft met elkaar gemeen hebben is dat ze in een goede gezondheid verkeren. U kunt bij ons terecht voor wintergroene hagen, maar vanzelfsprekend ook voor een bladverliezende haag. Van taxus tot levensboom, van liguster tot beukenhaag en van bamboe tot laurierkers: bij ons vindt u zeker de haagplant die u zoekt.