Haagbeuk snoeien en verzorgen: zo gaat u te werk

16 september 2019
Haagbeuk snoeien en verzorgen: zo gaat u te werk

De haagbeuk (wetenschappelijke naam: Carpinus betulus) is een interessante, bladverliezende haagplant die uw tuin op fraaie wijze kan omlijsten en sieren. Van het voorjaar tot de nazomer draagt hij zijn frisgroene blad, om in de herfst schitterende herfstkleuren te laten zien. Uiteindelijk verdort het blad en valt het voor een groot deel uit. Vervolgens loopt de haagbeuk in het vroege voorjaar gelijkmatig uit met jonge groene blaadjes. De haagbeuk is dus het hele jaar rond interessant om te zien. Daarnaast heeft hij als haagplant bijzondere kwaliteiten. Als u de haagbeuk op de juiste wijze snoeit en verzorgt blijft hij bovendien sterk en vitaal.

Haagbeuk: eenvoudig te verzorgen
De haagbeuk is een inheemse haagplant die weinig eisen stelt op het gebied van verzorging.

Haagbeuk: eenvoudig te verzorgen

De haagbeuk is een inheemse haagplant die weinig eisen stelt op het gebied van verzorging. Natuurlijk zijn een goede basisbemesting en een jaarlijkse snoeibeurt wel nodig, maar de haagbeuk vereist geen specialistische verzorging. Dat maakt de haagbeuk een geschikte haagplant voor zowel de beginnende als de gevorderde tuinier. Deze haagplant past heel goed thuis in een onderhoudsvriendelijke tuin. Wat ook fijn is, is dat de Carpinus betulus op nagenoeg elke grondsoort goed gedijt. Ook natte bodems vormen geen probleem voor de haagbeuk. Voor veel tuiniers met een vochtige grondsoort is dit een welkome afwisseling: veel haagplanten verdragen immers geen natte voeten.

Ook aan zijn standplaats stelt de haagbeuk geen bijzondere eisen. Zowel in de zon, halfschaduw als schaduw gedijt de Carpinus betulus prima. Verder wordt snoei goed verdragen, waardoor de haagbeuk ook gemakkelijk in een mooie, nette haagvorm te snoeien is. Een jaarlijkse snoeibeurt is meestal voldoende voor de haagbeuk. Voor een extra formeel resultaat kunt u de haagbeuk in de nazomer nogmaals snoeien. We leggen u graag uit wanneer u de haagbeuk het beste kunt snoeien.

Wanneer haagbeuk snoeien?
Hoe vaker de haagbeuk gesnoeid wordt, hoe dichter hij vertakt.

Wanneer haagbeuk snoeien?

Hoe vaker de haagbeuk gesnoeid wordt, hoe dichter hij vertakt. Op elk punt waar u de haagbeuk afknipt zullen namelijk nieuwe vertakkingen worden gevormd. Dit zorgt ervoor dat uw haag een voller en jonger uiterlijk krijgt en geheel zichtdicht is van het voorjaar tot de nazomer. U kunt de haagplant na de aanplant dus vrij snel beginnen te snoeien. Snoei vooral niet de bovenkant: dit heeft weinig zin. U kunt hiermee het beste wachten tot de haagbeuk de door u gewenste hoogte bereikt heeft. Snoei wel de zijkanten van de haagbeuk in de door u gewenste vorm. Zo ontstaat er een fraaie, volle en compacte heg.

U kunt de haagbeuk het beste snoeien voor de langste dag van het jaar. Deze dag valt meestal rond 21 juni. Tussen half maart en half juni biedt meestal de beste resultaten. In de zomer groeit de haagbeuk erg hard: hij heeft dan alle tijd om zich te herstellen van de snoeibeurt. Als u een hele formele en strakke haagbeuk prefereert kunt u de heg in de nazomer nogmaals snoeien. Doe dit bij voorkeur voor de maand september: anders bestaat het risico dat de gesnoeide takken gaan invriezen zodra de nachtvorst zijn intrede doet.

Gaat u een oude, verwaarloosde haagbeukenhaag herstellen? Dan kunt u deze ook rigoureus terugsnoeien in de winter. De haagplanten zijn dan in winterrust en hebben dan het voorjaar en de zomer om te herstellen van het snoeigeweld. Let wel op dat u niet snoeit wanneer het vriest: dit heeft een negatief effect op de haagplanten. Ook tijdens felle zon kunt u de haagbeuk beter niet snoeien. De kans bestaat dat de takken licht beschadigd raken. U kunt de haagbeuk het beste snoeien met schoon en scherp snoeigereedschap.

Een elektrische heggenschaar biedt vaak een mooi en strak resultaat. Toch is de haagbeuk ook prima met een handheggenschaar te snoeien. Dit kost vanzelfsprekend iets meer tijd, maar wanneer uw haag niet al te lang is kan dit prima. Bepaal zelf wat u het prettigst vindt werken: u moet er immers ook plezier in hebben!

Haagbeuk bemesten
Een jaarlijkse bemesting is voor de haagbeuk eigenlijk voldoende, zeker wanneer u een heel voedingsarme grondsoort in uw tuin hebt.

Haagbeuk bemesten

Hoewel de haagbeuk geen bijzondere eisen stelt aan de bodem waarin hij staat, zijn goede voeding en de juiste mineralen wel essentieel. Een jaarlijkse bemesting is voor de haagbeuk eigenlijk voldoende, zeker wanneer u een heel voedingsarme grondsoort in uw tuin hebt. Gebruik tuinmest of compost om de haagbeuk te bemesten. Zorg er verder voor dat u het onkruid onder en rondom de haagbeukenhaag met regelmaat verwijdert. Zo voorkomt u dat het onkruid voedingsstoffen tot zich nemen die eigenlijk voor de Carpinus betulus bedoeld waren. Verder heeft de haagbeuk eigenlijk geen bijzondere verzorging nodig.

Bij het aanplanten van de haagbeuk is het goed om aanplantgrond te gebruiken: zo geeft u de haag de allerbeste start. Houd hiermee rekening wanneer u overweegt om een haagbeukenhaag aan te planten.

De haagbeuk in uw tuin
Zoals u heeft kunnen lezen is de haagbeuk een bijzonder eenvoudig te onderhouden haagplant die overal wel goed gedijt.

De haagbeuk in uw tuin

Zoals u heeft kunnen lezen is de haagbeuk een bijzonder eenvoudig te onderhouden haagplant die overal wel goed gedijt. Dit maakt de haagbeuk dan ook zo geliefd onder tuinliefhebbers. De haagbeuk is ook heel geschikt voor u wanneer u erg gecharmeerd bent van de beukenhaag (Fagus sylvatica), maar een te natte bodem heeft om deze in uw tuin aan te planten. Deze haagplanten lijken namelijk bijzonder veel op elkaar. Niet voor niets worden ze nog weleens met elkaar verward. Bent u erg gecharmeerd van de haagbeuk en wilt u deze in uw tuin planten? U kunt de Carpinus betulus eenvoudig online kopen in onze webshop.

De haagbeuk is op verschillende hoogten verkrijgbaar. Ook kant-en-klaar kunt u de haagbeuk bij ons aanschaffen. U kunt kiezen voor haagplanten in pot, met kluit of met blote wortel. Kijk eens rustig in onze online winkel rond welke haagbeuk het beste voor uw tuin geschikt zou zijn. Heeft u nog vragen? U mag ons altijd bellen of e-mailen. We helpen u graag verder als u er zelf niet uitkomt.