Aziatische haagplanten

Aziatische haagplanten

Aziatische haagplanten

Japanse Kardinaalsmuts
Euonymus fort. 'Vegetus'
Vanaf
4,00
arrow-right
Chinees klokje
Forsythia intermedia 'Spectabilis'
Vanaf
1,36
arrow-right
Fargesia 'Jumbo'
Fargesia murieliae 'Jumbo'
Vanaf
16,70
arrow-right

Wie wel eens door ons assortiment gebladerd heeft is het misschien al eens opgevallen dat veel niet-inheemse haagplanten in ons assortiment uit Oost-Azië komen. Soms is het aan de naam al duidelijk: de Japanse broodboom, de Japanse hulst, het Chinees klokje, de Japanse kardinaalsmuts, de Chinese kamperfoelie, de Japanse bottelroos... Maar niet alle Aziatische haagplanten zijn aan hun naam te herkennen. Veel van deze exoten gedijen uitstekend in ons klimaat. We leggen u graag uit waarom deze haagplanten het zo goed doen in West-Europese tuinen.

Klimaat Azië

Kijken we naar de redenen waarom een bepaalde plantensoort het in een regio wel of niet goed doet, dan is het klimaat daar de belangrijkste factor in. (Japanse Kardinaalsmuts)

Het klimaat van Azië lijkt op het onze

Kijken we naar de redenen waarom een bepaalde plantensoort het in een regio wel of niet goed doet, dan is het klimaat daar de belangrijkste factor in. China is een enorm land waar verschillende klimaten voorkomen, maar de meeste Chinese haagplanten in ons assortiment komen van oorsprong uit het oosten van China, waar het klimaat vrij veel op het onze lijkt. De haagplanten die na de reis vanuit China in Europa zijn aangeslagen, zijn gewend aan niet al te hete zomers, niet al te strenge winters en veel neerslag. Ook het grootste deel van Japan heeft een klimaat dat vergelijkbaar is met dat in West-Europa.

Haagplanten die het goed doen in gematigde streken hebben ook een grote kans om aan te slaan in West-Europa. En daarin lijkt het oosten van Azië best veel op ons. In Nederlandse tuinen voelen bijvoorbeeld weinig planten die van origine uit Zuid-Amerika komen zich op hun gemak en zelfs haagplanten die oorspronkelijk uit het gebied rond de Middellandse Zee komen gedijen niet vaak in West-Europa. Ze zijn er wel; de buxus, de laurierkers (Prunus laurocerasus) en de sneeuwbal (Viburnum tinus) zijn bijvoorbeeld van origine mediterrane planten. Maar als u op zoek bent naar een exotischer uitstraling dan inheemse haagplanten, zijn Aziatische haagplanten qua klimaat een veiliger optie.

Het beste van twee werelden

Het Chinees klokje is bijvoorbeeld een kruising van twee Forsythia-soorten die weliswaar beide uit Azië komen, maar de cultivar zelf is op een kwekerij in Duitsland ontstaan. (Chinees klokje)

Het beste van twee werelden

De siertuinbouw heeft veel Aziatische plantensoorten naar Europa gebracht. Oriëntaalse tuinen zijn al jaren populair en verschillende importeurs en kwekers zijn daar op ingesprongen door hun eigen Aziatische haagplanten te verkopen. Soms zijn er zelfs kweekvormen uit ontstaan die speciaal voor de Europese markt ontwikkeld zijn. Het Chinees klokje (Forsythia intermedia 'Spectabilis') is bijvoorbeeld een kruising van twee Forsythia-soorten die weliswaar beide uit Azië komen, maar de cultivar zelf is op een kwekerij in Duitsland ontstaan. Zo zijn er verschillende haagplanten en andere tuinplanten waarbij het beste van twee werelden bij elkaar gebracht is.

Toch zijn er ook verschillende haagplanten die in de Aziatische natuur groeien en in dezelfde vorm in veel Europese tuinen te zien zijn. Aan de soorten Japanse bottelroos (Rosa rugosa) en Chinese kamperfoelie (Lonicera nitida) uit onze webshop is bijvoorbeeld geen kruisbestuiving te pas gekomen. Deze haagplanten zijn van nature al sterk genoeg om met het West-Europese klimaat om te gaan. Sterker nog, beide soorten zijn prima winterhard en hebben alleen last van veel regen als het water niet goed uit de grond kan weglopen. En daarin lijken ze dan weer op meer “westerse” haagplanten; ook die vinden het over het algemeen niet prettig als hun wortels te lang onder water blijven staan.

Haagplanten oriëntaalse tuin bamboe

Bij een oriëntaalse tuin zullen de meeste tuiniers aan bamboe denken. En het mooie is: ook in Europa is het prima mogelijk om een bamboehaag aan te leggen. (Bamboe)

Haagplanten voor een oriëntaalse tuin

Sommige Aziatische haagplanten zijn in ons deel van de wereld al zo ingeburgerd dat ze bijna inheems lijken. Wie graag een oriëntaals aandoende tuin wil, zal bijvoorbeeld niet snel bij de Japanse hulst (Ilex crenata) terechtkomen. Deze plantensoort wordt eerder aanplant als vervanger voor een buxushaag wanneer deze is aangetast door de buxusmot, die overigens ook afkomstig is uit Oost-Azië. Bij een oriëntaalse tuin zullen de meeste tuiniers aan bamboe denken. En het mooie is: ook in Europa is het prima mogelijk om een bamboehaag aan te leggen. De meeste Fargesia-soorten zijn zelfs wintergroene haagplanten.

Onder sommige tuiniers heeft bamboe een slechte reputatie. Bamboe kan namelijk gaan woekeren en daarmee opduiken op plekken waar u de planten niet wilt hebben. Maar niet iedere bamboesoort woekert. Bij de samenstelling van ons assortiment hebben we daar ook op gelet. In onze webshop vindt u alleen de Fargesia nitida, de Fargesia jiuzhaigou en twee kweekvormen van de Fargesia murieliae: de Fargesia 'Simba' en de Fargesia 'Jumbo'. Deze bamboesoorten zullen niet woekeren. Wel zijn het net als de meeste andere bamboesoorten snelgroeiende haagplanten. Ze vormen dus snel een hoge, dichte haag met een mooie oriëntaalse sfeer.

Bijzondere haagplanten Azië watercipres

Miljoenen jaren geleden kwam deze haagconifeer op vrijwel het hele noordelijk halfrond voor, maar tot voor kort dachten veel botanici dat de watercipres uitgestorven was.

Andere bijzondere haagplanten uit Azië

Oost-Azië heeft ons nog veel meer moois gebracht. Een bijzondere haagplantensoort uit die streek is de watercipres (Metasequoia glyptostroboides), ook wel bekend als de Chinese mammoetboom. En niet alleen omdat het een van de weinige coniferen is die op natte grond gedijt en waarbij de naalden in de herfst verkleuren en later van de boom vallen. Miljoenen jaren geleden kwam deze haagconifeer op vrijwel het hele noordelijk halfrond voor, maar tot voor kort dachten veel botanici dat de watercipres uitgestorven was. Tot halverwege vorige eeuw in een moeilijk bereikbare streek in China nog levende exemplaren gevonden werden. Was dat niet gebeurd, dan was de soort enkele jaren later waarschijnlijk alsnog uitgestorven.

De Japanse broodboom (Aucuba japonica) valt op door zijn sterk glanzende, gevlekte blad, waarmee hij voor deel tuiniers een nog uitbundiger alternatief voor de laurierkers is, die iets meer eisen aan de grond stelt. De kardinaalsmuts (Eonymus fortunei) is een Oost-Aziatische plant die als buxusvervanger met een afwijkend uiterlijk in te zetten is. Verder is de Aziatische invloed ook in inheemse soorten terug te zien. Zo zijn de Taxus media 'Hillii' en de Taxus media 'Hicksii' kruisbestuivingen van de inheemse Taxus baccata en de Oost-Aziatische Taxus cuspidata.

loader
Laden...