De beste haagplanten voor een schone lucht

7 maart 2019
De beste haagplanten voor een schone lucht

Wanneer u in een stedelijk gebied woont met behoorlijk wat luchtvervuiling, kunt u daar last van krijgen. Mensen die vlakbij een snelweg wonen ademen doorgaans meer fijnstof in dan mensen die op het platteland wonen. Wanneer u veel fijnstof inademt kunnen er, als u daar gevoelig voor bent, luchtwegklachten ontstaan. U kunt daarbij denken aan hoesten, benauwdheid en zelfs aan het ontstaan van chronische longziekten. Gelukkig zijn er verschillende maatregelen die u kunt treffen om uw leefomgeving zo gezond mogelijk te houden. Ook het aanplanten van haagplanten voor een schone lucht is geen overbodige luxe.

Hoe haagplanten kunnen helpen bij het filteren van fijnstofdeeltjes
Vooral in de Randstad en Noord-Brabant is er veel sprake van luchtverontreiniging.

Hoe haagplanten kunnen helpen bij het filteren van fijnstofdeeltjes

De resultaten van verscheidene wetenschappelijke onderzoek liegen er niet om: het inademen van fijnstof is niet gezond. De luchtkwaliteit in de stedelijke gebieden, met name in de buurt van de snelwegen, is aanzienlijk minder dan die in de landelijke gebieden. Vooral in de Randstad en Noord-Brabant is er veel sprake van luchtverontreiniging, zeker in vergelijking met veel andere Europese landen. Uit cijfers van het RIVM blijkt dat Nederlanders, afhankelijk van waar in Nederland ze woonachtig zijn, gemiddeld een jaar korter leven door luchtvervuiling. Verder ontstaan er bij duizenden mensen chronische longziekten door het inademen van vieze lucht.

Er zijn diverse maatregelen die u zelf kunt treffen om zo min mogelijk last te krijgen van luchtvervuiling. Zo kunt u bijvoorbeeld een luchtreiniger aanschaffen: een apparaat dat schadelijke deeltjes uit de lucht filtert. Ook zijn er mechanische luchtsystemen verkrijgbaar die schone lucht aanzuigen, waardoor de luchtkwaliteit in uw huis verbeterd wordt. Ook wordt er nog wel eens gekozen voor een extra voorzetgevel wanneer men dicht bij een snelweg woont. Een dergelijke voorzetgevel zorgt ervoor dat fijnstof helemaal buiten de deur gehouden wordt. De lucht die u binnenshuis inademt is dus schoner.

zilverberken aangeplant aan de straatkant van 4 van deze woningen

Ook haagplanten kunnen helpen bij het filteren van fijnstofdeeltjes in de lucht. In Lancaster in het Verenigd Koninkrijk werd hiermee een kleine proef gedaan. Gedurende 2 weken werd in 8 woningen in dezelfde straat de hoeveelheid fijnstof in de lucht gemeten. Vervolgens werd er een rij zilverberken aangeplant aan de straatkant van 4 van deze woningen. Voor de andere 4 huizen stonden geen berkenbomen. De lucht in de huizen waarbij er bomen voor de deur stonden, was gemiddeld 50 tot 60% schoner dan in de andere woningen. Er werd in deze huizen dus beduidend minder fijnstof gemeten.

Beplanting zorgt er namelijk voor dat de concentraties stikstofdioxide en fijnstof afnemen. Het aanplanten van een dichte haag kan dus bijdragen aan een schonere, gezondere lucht. Woont u in de buurt van een snelweg? Probeer de haag dan aan te planten aan de kant waar de snelweg ligt voor een optimaal effect. Maar welke haagplanten zijn nu precies geschikt om een dergelijke haag mee aan te leggen? Een dichte coniferenhaag staat erom bekend de meeste schadelijke deeltjes uit de lucht weg te filteren. Met name de leylandii conifeer is voor dit doel uitstekend geschikt. Dat bleek uit een onderzoek van de universiteit van Southampton.

Coniferen voor een schone en gezonde lucht
Zo blijkt het dichte gebladerte van de thuja ‘Smaragd’ er ook voor te zorgen dat de concentratie fijnstof rondom uw woning drastisch vermindert.

Coniferen voor een schone en gezonde lucht

Daarnaast zouden leylandii coniferen ook zorgen voor minder geluidsoverlast door drukke wegen en snelwegen. Een goed onderhouden haag van leylandii coniferen zorgt dus niet alleen voor een schone, gezonde lucht, maar dempt ook het lawaai enigszins. Ook andere coniferen hebben deze bijzondere eigenschap. Zo blijkt het dichte gebladerte van de thuja ‘Smaragd’ er ook voor te zorgen dat de concentratie fijnstof rondom uw woning drastisch vermindert. Hetzelfde geldt voor de diverse soorten thuja plicata, ook wel bekend als de Reuzenlevensboom. Hoe hoger de haag, hoe beter het effect zal zijn. Voor een schonere lucht raden wij dan ook een coniferenhaag van minimaal 1 meter 80 hoog aan.

Ook is het belangrijk dat de coniferenhaag goed wordt onderhouden. Vooral de leylandii conifeer staat erom bekend erg snel te groeien. Het is dus belangrijk dat de haag regelmatig, minimaal 2 maal per jaar, gesnoeid wordt. Zo stimuleert u nieuwe vertakkingen. Hoe vaker u een haag snoeit, hoe voller en dichter hij dus zal worden. En hoe dichter de haag is, hoe meer luchtvervuiling en lawaai hij uiteindelijk zal tegenhouden. Verder kunnen zowel de thuja als de leylandcipres uitstekend tegen luchtvervuiling. Woont u in het kustgebied? Deze haagconiferen kunnen ook prima tegen de zilte zeewind!

Haag tegen luchtvervuiling kopen
Onze haagconiferen verkeren altijd in optimale conditie en zijn van onder tot boven goed vertakt.

Haag tegen luchtvervuiling kopen

Wilt u een haag tegen luchtvervuiling of geluidsoverlast kopen? Dan bent u bij ons aan het juiste adres! In onze webwinkel kunt u zowel de leylandii conifeer als de diverse soorten thuja snel en voordelig aanschaffen. Onze haagconiferen verkeren altijd in optimale conditie en zijn van onder tot boven goed vertakt. Dit maakt onze coniferen zeer geschikt om aan te planten als haag voor een schonere, gezonde lucht. Wilt u het liefst snel een hoge haag in uw tuin hebben staan? De leylandcipres groeit bijzonder snel: deze conifeer kan wel een meter per jaar in hoogte toenemen.

Als dit u nog niet snel genoeg gaat, kunt u er ook voor kiezen om een kant-en-klare coniferenhaag aan te planten. U heeft dan direct een haag op de door u gewenste hoogte in uw tuin staan en profiteert dus op korte termijn van een schonere lucht en minder geluidsoverlast. Diverse coniferenhagen zijn bij ons verkrijgbaar als kant-en-klare variant. Heeft u nog vragen over onze haagplanten? Neem dan gerust contact met ons op. Dit kan telefonisch of per e-mail. Ons vakkundige team vertelt u graag meer over onze haagconiferen en andere haagplanten die voor een schonere lucht zorgen!