Producten vergelijken
  1. Verwijder dit artikel
Voeg meer producten toe om te kunnen vergelijken Vergelijken
Geen producten geselecteerd.

Welke haagplanten in onderhoudsvriendelijke tuin?

Haagplanten onderhoudsvriendelijke tuin

Welke haagplanten in onderhoudsvriendelijke tuin?

De onderhoudsvriendelijke tuin is momenteel erg populair onder Nederlandse tuiniers. En dat is ook niet zo vreemd: met onze drukke werkschema’s en het gezinsleven kunnen we immers niet altijd de tijd vinden om uitgebreid in de tuin bezig te zijn. Gelukkig biedt een tuin met struiken die weinig verzorging vereisen een slimme oplossing. Maar welke haagplanten zijn geschikt voor de onderhoudsvriendelijke tuin? We vertellen u er graag alles over. Heeft u mooie struiken kunnen vinden? Dan kunt u deze direct bestellen in onze webshop.

Wat is een onderhoudsvriendelijke tuin?
Vaak wordt er in de onderhoudsvriendelijke tuin gebruik gemaakt van wintergroene en wintervaste planten.

Wat is een onderhoudsvriendelijke tuin?

De naam zegt het eigenlijk al: een onderhoudsvriendelijke tuin is een tuin die er verzorgd bij ligt zonder dat u daarvoor uren tuinierend door hoeft te brengen. Vaak wordt er in de onderhoudsvriendelijke tuin gebruik gemaakt van wintergroene en wintervaste planten, al dan niet aangevuld met enkele eenjarige tuinplanten. Deze combinatie maakt uw tuin interessant in elk seizoen. Voor minimale inspanning krijgt u dus een groots tuinontwerp terug. Daarnaast is de onderhoudsvriendelijke tuin vaak niet al te formeel. Verder hoeven veel onderhoudsvriendelijke struiken slechts 1 à 2 keer per jaar te worden gesnoeid en bemest.

Ook in een onderhoudsvriendelijke tuin hoort natuurlijk een heg thuis. Een haag is de groene omlijsting van uw tuin. Uw tuinontwerp valt of staat vaak met de haag: het fundament van elke tuin. Er zijn haagplanten die erg veel verzorging eisen en regelmatig gesnoeid dienen te worden. Deze zijn niet echt geschikt voor de onderhoudsvriendelijke tuin. Gelukkig zijn er ook voldoende haagplanten te vinden die relatief weinig verzorging nodig hebben. Dit komt bijvoorbeeld doordat ze wat trager groeien, waardoor eens per jaar snoeien voldoende is.

Welke haagplanten zijn onderhoudsvriendelijk?

Ook de thuja ‘Smaragd’ is een goede keuze voor een onderhoudsvriendelijke tuin.

Welke haagplanten zijn onderhoudsvriendelijk?

Kiest u voor een onderhoudsvriendelijke tuin? Dan is er een aantal haagplanten waaruit u de keuze heeft. Allereerst is er de taxus. Deze wintergroene haagconifeer groeit vrij traag, waardoor hij aan een snoeibeurt per jaar voldoende heeft. De taxus is goed in strakke haagvorm te scheren en past zodoende ook goed bij een wat formeler tuinontwerp. De taxus is geschikt om zowel hoge als lage hagen mee te creëren. Verder is deze haagplant oersterk en weinig vatbaar voor ziektes en plagen. Hij groeit op nagenoeg elke grondsoort uit tot een mooie, volle en blikdichte haag.

Ook de thuja ‘Smaragd’ is een goede keuze voor een onderhoudsvriendelijke tuin. Ten opzichte van de andere thujasoorten groeit deze haagconifeer niet heel snel: houd rekening met een gemiddelde groeisnelheid van 20 centimeter per jaar. Hierdoor vereist de thuja ‘Smaragd’ niet al te veel snoei, in tegenstelling tot veel andere haagconiferen die juist worden gekenmerkt door hun snelle groei. De thuja ‘Smaragd’ heeft een schitterende kleur en groeit iets slanker en sierlijker dan andere soorten levensboom. De thuja ‘Smaragd’ is wintergroen en vormt op den duur een zichtdichte haag die voor veel privacy in uw tuin zorgt.

Liever geen coniferenhaag? Kies dan voor de laurierkers ‘Otto Luyken’. De laurierkers wordt geroemd om zijn snelle groei, maar deze specifieke soort groeit slechts 10 tot 20 centimeter per jaar. Wel is de laurierkers ‘Otto Luyken’ vooral geschikt voor het aanleggen van lagere hagen. Als u hier rekening mee houdt heeft u aan deze haagplant een echte aanwinst voor de onderhoudsvriendelijke tuin. De laurierkers ‘Otto Luyken’ heeft een fraai, donkergroen blad dat wordt gekenmerkt door de mooie glans. Deze heester geeft uw tuin een luxueuze uitstraling. U kunt de laurierkers ‘Otto Luyken’ eens per jaar snoeien: zo blijft hij mooi in vorm.

Een andere haagplant die niet veel verzorging vereist is de hulst. Ook deze haagplant is wintergroen. Van september tot maart draagt de hulst de kenmerkende, rode besjes die wij ook wel met kerst associëren. Het blad van de hulst is stekelig, waardoor een hulsthaag ook nog eens inbraakwerend is. Het is wel aan te raden om goede, beschermende handschoenen te dragen wanneer u de hulst gaat snoeien. Gelukkig is deze haagplant met een snoeibeurt per jaar al tevreden, waardoor dit niet al teveel moeite kost. Houd er wel rekening mee dat de hulst pas na enkele keren snoeien echt helemaal zichtdicht is.

Een kant-en-klaarhaag voor de onderhoudsvriendelijke tuin
Wilt u direct een onderhoudsvriendelijke haag aanplanten, waar u na de aanplant weinig meer aan hoeft te doen? Kies dan voor een kant-en-klaarhaag.

Een kant-en-klaarhaag voor de onderhoudsvriendelijke tuin

Jonge haagplanten vereisen redelijk veel verzorging. Zo dienen zij nog regelmatig te worden gesnoeid. Sommige soorten hebben gedurende een langere periode extra vocht nodig. Wilt u direct een onderhoudsvriendelijke haag aanplanten, waar u na de aanplant weinig meer aan hoeft te doen? Kies dan voor een kant-en-klaarhaag. Deze heeft reeds de door u gewenste hoogte en zichtdichtheid bereikt. Alles wat u nog hoeft te doen is de haag 1 à 2 keer per jaar te snoeien en op de gebruikelijke manier te verzorgen. Een kant-en-klaarhaag is iets prijziger in aanschaf dan jonge haagplanten, maar die investering verdient zich snel terug.

U brengt namelijk heel wat uurtjes minder in de tuin door. Ook geniet u direct van het mooie uitzicht dat een volwassen haag met zich meebrengt. Ook onderhoudsvriendelijke haagplanten als de thuja en de taxus zijn verkrijgbaar in kant-en-klare variant. Kijk eens rustig rond in ons webshop gedeelte welke soorten kant-en-klaarhagen wij allemaal aanbieden. Bij de omschrijving van de haagsoort staat altijd aangegeven hoeveel de haag op jaarbasis groeit en hoe vaak deze gesnoeid dient te worden. Op deze manier kiest u eenvoudig de onderhoudsvriendelijke heg uit die goed bij u past.

Heeft u nog vragen over onze onderhoudsvriendelijke haagplanten, of wenst u persoonlijk advies? We denken graag met u mee. Neem telefonisch contact met ons op of gebruik het contactformulier op onze website.