Stijlen wintergroene hagen

29 januari 2020
Stijlen wintergroene hagen

Een groot deel van de tuiniers kiest voor een wintergroene haag. Begrijpelijk, want een haag waar het hele jaar lang groene bladeren aan zitten verliest zijn sierwaarde niet. Uw tuin staat er ’s winters niet kaal bij en hogere haagplanten zorgen zelfs voor privacy. Heeft u voor wintergroene haagplanten gekozen, dan hoeft u alleen nog maar te besluiten hoe u wilt dat uw haag eruit komt te zien. Er zijn namelijk verschillende haagstijlen om uit te kiezen. Om u een beter beeld daarvan te geven bespreken we de stijlen wintergroene hagen die er zijn. Bij elke stijl geven we een voorbeeld.

Formeel: de taxus

Formele hagen zijn populair. Dit zijn hagen die in een rechte, strakke vorm gesnoeid zijn en zo overkomen als een stijlvol blok om uw tuin af te kaderen.

Formeel: de taxus

Formele hagen zijn populair. Dit zijn hagen die in een rechte, strakke vorm gesnoeid zijn en zo overkomen als een stijlvol blok om uw tuin af te kaderen. Niet iedere haagplant is geschikt voor een formele haag. Voorwaarde voor een formele haag zijn relatief kleine bladeren. Deze zijn namelijk heel precies in een blokvorm te snoeien zonder dat er bladeren uitsteken, wat onverzorgd over kan komen. Het is een pre als de bladeren het hele jaar door groen blijven en aan de haag blijven hangen, want dan ziet de haag er met een beetje snoeiwerk altijd verzorgd uit. De taxus dankt zijn populariteit onder meer aan zijn geschiktheid voor formele hagen.

De taxus is al eeuwen geliefd. Het is een inheemse plantensoort en het was ooit een van de weinige planten die in dit deel van de wereld ook ’s winters mooi groen was. Voor een formele haag is het verder een groot voordeel dat de taxus erg langzaam groeit. De taxus groeit maar 15 tot 20 centimeter per jaar. U hoeft uw taxushaag dus niet vaak te snoeien om hem formeel te houden. Er zijn maar weinig coniferen waarbij dat het geval is. Ook is de taxus zeer goed winterhard, waardoor u zich geen zorgen hoeft te maken of uw taxushaag de winter wel overleeft.

Coniferenhagen komen over het algemeen formeler over dan een wintergroene haag met loofbomen. De kleine schubben of naalden van de taxus, de thuja en de Californische cipres snoeit u met gemak in een strakke vorm. Andere geschikte haagplanten voor een formele wintergroene haag zijn de buxus, de Japanse hulst en sommige soorten kardinaalsmuts.

Informeel: de laurierhaag

Bij informele hagen staat de natuurlijke groeivorm van de haagplanten centraal. Vaak gaat het dan om bladverliezende soorten.

Informeel: de laurierhaag

Bij informele hagen staat de natuurlijke groeivorm van de haagplanten centraal. Vaak gaat het dan om bladverliezende soorten. Een kale haag staat in een minder formeel tuinontwerp beter dan in een tuin die voor formeel door moet gaan. Bovendien past het steeds veranderende uiterlijk van bladverliezende haagplanten bij een natuurlijk ogende tuin. Toch zijn er ook wintergroene haagplanten die perfect zijn voor een informele haag. Haagplanten met grote bladeren, zoals de laurierkers, kunt u namelijk beter niet te strak snoeien, omdat u dan door het blad heen moet snoeien. En juist dat grote blad geeft de laurierhaag zijn informele karakter.

De laurierhaag is verkrijgbaar in verschillende soorten. Veel van deze soorten, zoals de populaire laurier 'Rotundifolia', de laurier 'Novita' of de smallere laurier 'Genolia'®, worden vrij hoog, maar er zijn ook kleinere soorten, zoals de laurier 'Otto Luyken'. Wat deze soorten echter allemaal gemeen hebben is een groot blad dat ovaal van vorm is en een opvallende glans aan de bovenzijde heeft. Een laurierhaag hoeft niet per se kaarsrecht te zijn. Informeel ziet hij er juist mooi uit en brengt hij een frisse, vrolijke uitstraling in uw tuin. Snoeien doet u het beste met een snoeischaar, want met groter snoeigereedschap is het risico op bladschade groot.

De Japanse broodboom lijkt door zijn glanzende bladeren enigszins op de laurierkers, maar dan met een geel gevlekt patroon op de bladeren. Daarmee is deze soort ook een uitstekende keuze voor een informele wintergroene haag.

Bloeiend: de rhododendron

Er zijn maar weinig haagplanten waar u zich ’s winters zo weinig zorgen om hoeft te maken als de rhododendron. De rhododendron is namelijk een uitzonderlijk winterharde haagplant.

Bloeiend: de rhododendron

Voor een bloeiende haag moet u meestal bij bladverliezende haagplanten zijn. Vooral de vlinderstruik staat bekend om zijn opvallende bloementrossen die uw haag ’s zomers tot een prachtig kleurenfestijn maken. Maar ook de heesterganzerik, het Chinees klokje en de meidoorn vallen op door hun uitbundige bloei. Dat betekent niet dat u voor een bloeiende haag genoegen moet nemen met planten die er enkele maanden per jaar kaal bijstaan. De rhododendron combineert een dicht pak donkergroene bladeren dat het hele jaar aan de haag blijft hangen met een kleurrijke bloei. In mei en juni staat een rhododendronhaag vol in bloei, ’s winters beschermen de bladeren uw privacy.

Er zijn maar weinig haagplanten waar u zich ’s winters zo weinig zorgen om hoeft te maken als de rhododendron. De rhododendron is namelijk een uitzonderlijk winterharde haagplant. Temperaturen tot 35 graden onder nul zijn geen probleem voor deze sterke haagplanten. Hiermee is de rhododendron ook na de bloei nuttig. Verder heeft u heel veel keuze als het op de kleur van de bloemen aankomt. Bij Haagplanten.net kunt u kiezen uit maar liefst twaalf verschillende rhododendronsoorten met ieder hun eigen kleur bloemen. Van wit en zachtgeel tot paars en dieprood: er is voor ieder wat wils.

Wilt u een wintergroene haag die opvallend bloeit, maar ook daarna wat extra kleur in uw tuin brengt? Dan is de vuurdoorn een interessante optie. Deze bloeit in mei en juni op takken van twee jaar of ouder met grote witte bloementrossen. Nadat deze verdwenen zijn, krijgt de vuurdoorn opvallend gekleurde bessen. Deze kunnen geel, rood of oranje zijn, afhankelijk van de soort vuurdoorn die u plant. Bovendien is de vuurdoorn met zijn vlijmscherpe doorns een uitstekende inbraakwerende haag. Het is dus met recht een multifunctionele haagplant.