De meest geschikte haagplanten voor een inbraakwerende haag

27 mei 2019
De meest geschikte haagplanten voor een inbraakwerende haag

Privacy is voor veel mensen een van de hoofdredenen om een haag te planten. Dat stelt u in staat om lekker rustig in de tuin te zitten zonder dat er mensen zijn die uw tuin in gluren. Toch is er ook een andere manier waarop haagplanten uw privacy kunnen beschermen en dat is door middel van inbraakwering. Er zijn verschillende haagplanten die het voor indringers aanzienlijk moeilijker maken om uw tuin in te komen, of dit nu mensen of dieren zijn. Wilt u weten welke planten u daar het beste voor kunt gebruiken? Lees dan nu verder om te weten wat de meest geschikte planten voor een inbraakwerende haag zijn.

Wat maakt haagplanten inbraakwerend?
Hoewel doornige takken het niet onmogelijk maken om over of door de haag heen te komen, ontmoedigen ze natuurlijk wel.

Wat maakt haagplanten inbraakwerend?

Kijken we naar de eigenschappen waarover haagplanten moeten beschikken om voor een inbraakwerende haag gebruikt te kunnen worden, dan springt er een meteen uit: doorns. Hoewel doornige takken het niet onmogelijk maken om over of door de haag heen te komen, ontmoedigen ze natuurlijk wel. Ze maken het bijzonder pijnlijk om een weg door of over uw haag heen te banen. Dieren laten een haag vrijwel altijd meteen al voor wat hij is als er doorns aan de takken zitten. Dit maakt doornige haagplanten ook bijzonder geschikt om een boerenerf te beschermen tegen vee van buitenaf. Daarnaast bouwen verschillende kleine vogels hun nesten tussen doornige takken om hun eieren te beschermen.

Daarnaast is het uiteraard belangrijk dat een haag hoog genoeg wordt om uw tuin tegen indringers te beschermen. Daar hoeft een haag natuurlijk niet voor tot boven ooghoogte te groeien, maar hij moet wel zo hoog worden dat er niet eenvoudig overheen te stappen of springen is. Vaak is dat met een haag van één tot anderhalve meter al het geval. Dat betekent dus ook dat uw voortuin prima tegen indringers te beschermen is, ondanks dat een haag daar maar een meter hoog mag zijn. Verder helpt een hele dichte vertakking, maar als de doorns op de takken stevig genoeg zijn, is dit geen vereiste.

Klassieke inbraakwerende hagen: meidoorn en sleedoorn
Inbraakwering is overigens niet het enige waar de sleedoorn en de meidoorn goed voor zijn. Ze bloeien allebei behoorlijk uitbundig met witte bloemen en daarna volgen bessen.

Klassieke inbraakwerende hagen: meidoorn en sleedoorn

Klassiekers op het gebied van inbraakwering zijn de meidoorn (Crataegus monogyna) en de sleedoorn (Prunus spinosa). Al lang voordat het gebruikelijk was om de tuin te omheinen met een haag stonden deze haagplanten al op het platteland om indringers en ongewenste dierlijke gasten van het erf te houden. De meidoorn en de sleedoorn zijn dan misschien ook wel de haagplanten met de scherpste doorns die er te vinden zijn. Beide haagplanten kunnen ook behoorlijk groot worden. De sleedoorn doet dat ook in de breedte, waardoor hij ongeschikt is voor een kleine stadstuin.

Inbraakwering is overigens niet het enige waar de sleedoorn en de meidoorn goed voor zijn. Ze bloeien allebei behoorlijk uitbundig met witte bloemen en daarna volgen bessen. Die van de sleedoorn zijn zelfs eetbaar. Vogels eten in ieder geval graag van deze bessen. Beide soorten zijn weliswaar bladverliezend, maar voor inbraakwering heeft u niet per se een wintergroene haag nodig. Zolang de doorns maar het hele jaar aan de takken zitten. En dat is bij zowel de sleedoorn als de meidoorn zeker het geval. Zelfs in de winter zullen ze uw tuin dus blijven beschermen.

Sierlijk en inbraakwerend: de vuurdoorn
En dan hebben we het nog niet eens over zijn compacte groei en stevige doorns gehad. Daar komt echt niemand doorheen.

Sierlijk en inbraakwerend: de vuurdoorn

Wel wintergroen is de vuurdoorn (Pyracantha). Deze haagplantensoort zal dus het hele jaar lang zijn behoorlijk sierlijke bladeren laten zien. Dat is echter niet het enige voordeel van de vuurdoorn. Hij is ijzersterk, bloeit met aantrekkelijke witte bloemen en na de bloei is een vuurdoornhaag rijkelijk gevuld met gele, oranje of rode bessen die geheid de aandacht trekken. En dan hebben we het nog niet eens over zijn compacte groei en stevige doorns gehad. Daar komt echt niemand doorheen. Bovendien zijn vuurdoorns makkelijke haagplanten. U ondervindt dus bijna alleen maar voordelen met de vuurdoorn.

Het is eenvoudig om de vuurdoornhaag te kiezen die het beste bij uw tuinontwerp past; kies simpelweg voor de kweekvorm waarvan de kleur van de bessen u het meest bevalt. Het enige waar u misschien rekening mee moet houden is dat de vuurdoorn 'Golden Charmer' wat hoger wordt dan de rest (ongeveer 4 meter), terwijl de vuurdoorn 'Red Cushion' juist wat lager blijft (meestal minder dan een meter). Andere vuurdoornsoorten kunnen gebruikt worden voor een haag van zo’n anderhalve meter. Hoog genoeg om ongenode gasten uit de tuin te houden dus.

De vuurdoorn bloeit in mei en juni. De bessen laten zich in het najaar zien. Een zonnige standplaats levert meer bloemen en bessen op. Qua grondsoorten is hij helemaal niet kieskeurig.

Kleinere, compactere inbraakwering: de berberis
De berberis blijft kleiner en compacter en is daarmee een aanrader voor mensen met een tuin die wat kleiner is.

Kleinere, compactere inbraakwering: de berberis

De berberis blijft kleiner en compacter en is daarmee een aanrader voor mensen met een tuin die wat kleiner is. Sterker nog, de berberis kan zelfs onder het raam geplant worden. Zo geeft u inbrekers geen schijn van kans om bij u naar binnen te klimmen; de doorns maken het klimmen nagenoeg onmogelijk. Aan de rand van de tuin doet een berberishaag het echter ook goed. Op het platteland was de berberis niet populair, omdat hij in verband gebracht werd met de verspreiding van meeldauw en de plant daarmee een bedreiging zou vormen voor het graan dat er in de buurt groeide.

De berberis is er in een wintergroene en een bladverliezende variant, waarvan de laatste bekend staat als de zuurbes. De wintergroene berberissoorten (Berberis frikartii 'Amstelveen', Berberis frikartii 'Telstar' en de Berberis verruculosa) bloeien met kleine, maar aantrekkelijke gele bloemen, terwijl de bladverliezende Berberis thunbergii vooral opvalt vanwege zijn bijzonder mooie roze of rode herfstkleur. Functioneel gezien is er weinig verschil tussen de soorten; ze hebben allebei stevige, vlijmscherpe doorns die snoeien zonder handschoenen lastig maken, maar ook mensen en dieren bij uw tuin vandaan houden.

Gemengde inbraakwerende haag
Hierin vindt u de meidoorn, de sleedoorn en de gewone zuurbes, maar ook de Japanse bottelroos (Rosa rugosa).

Gemengde inbraakwerende haag

Wie op zoek is naar een haag die zowel inbraakwerend als veelzijdig is, vindt tussen onze gemengde hagen een haagpakket vol doornige haagplanten die naast compact ook nog eens heel mooi zijn. Hierin vindt u de meidoorn, de sleedoorn en de gewone zuurbes, maar ook de Japanse bottelroos (Rosa rugosa). Rozen staan natuurlijk bekend om hun doorns en dat is bij deze soort niet anders. Bovendien zorgen zijn opvallende bloei en zijn grote rozenbottels op verschillende momenten in het jaar voor wat extra kleur in de tuin. Dit haagpakket levert u een inbraakwerende haag op met flink wat sierwaarde. Bovendien gaat deze haag nooit vervelen.

Tot slot nog een tip voor het onderhoud van een inbraakwerende haag: zorg dat u altijd handschoenen en eventueel bescherming voor uw onderarmen in huis heeft. Omdat de meeste inbraakwerende haagplanten bladverliezend zijn, hoeven ze gelukkig niet heel vaak gesnoeid te worden, maar het snoeien kan zonder de juiste bescherming een behoorlijk lastige klus worden.

Vaak hebben inbraakwerende hagen een behoorlijk diervriendelijk karakter. Ze worden als nestplaats gebruikt, hun vruchten zijn een belangrijke voedingsbron voor vogels en hun bloemen voor insecten. Een haag waarmee iedereen wint dus!