Haagbeuk: de ideale haagplant voor natte bodems

8 december 2018
Haagbeuk: de ideale haagplant voor natte bodems

Regelmatig krijgen we van tuiniers de vraag: welke haagplant kan ik aanplanten op een natte bodem? Verreweg de meeste haagplanten houden namelijk niet van te natte voeten. Hierdoor kunnen sommige planten wortelrot ontwikkelen. Ook kan het blad van uw haag lelijk worden en kunnen er lelijke, verdorde plekken in de heg ontstaan. Gelukkig is er een haagplant die u wel kunt aanplanten wanneer u een natte bodem in uw tuin heeft: de haagbeuk. De haagbeuk is de ideale haagplant voor natte bodems. In dit blogartikel vertellen we u een aantal weetjes over deze sterke en innemende haagplant.

Bladverliezende charme
De haagbeuk behoort tot de berkenfamilie.

Bladverliezende charme

De haagbeuk (Carpinus betulus) wordt nogal eens verward met de beukenhaag. Toch zijn dit twee heel verschillende haagplanten: waar we de beukenhaag tot de beukenfamilie rekenen, behoort de haagbeuk tot de berkenfamilie. Toch begrijpen we de verwarring: de haagplanten lijken immers behoorlijk wat op elkaar. Een ander verschil is dat de haagbeuk bladverliezend is, waar het bruingekleurde blad van de beukenhaag aan zijn takken blijft hangen gedurende de winter. En hoewel de beukenhaag erg populair is, heeft ook de haagbeuk zijn charme: tijdens de herfst krijgt zijn blad een betoverende, gele kleur. Daarnaast staat de haagbeuk prachtig bij diverse tuinontwerpen.

De haagbeuk groeit nagenoeg overal
Niet elke haagplant verdraagt dergelijke omstandigheden, maar de haagbeuk houdt zich fier staande in de kuststreek.

De haagbeuk groeit nagenoeg overal

Een ander voordeel van de haagbeuk is dat de plant nagenoeg overal groeit. Echt een voorkeur voor een bepaalde bodem heeft deze haagplant niet. De haagbeuk groeit dus zelfs op natte bodems. Waar veel andere haagplanten beslist geen natte voeten verdragen, is dit voor de haagbeuk geen enkel probleem. Ook groeit de haagbeuk goed in kustgebieden die worden gekenmerkt door tamelijk harde, zilte zeewind. Niet elke haagplant verdraagt dergelijke omstandigheden, maar de haagbeuk houdt zich fier staande in de kuststreek. Maar ook wanneer u juist landelijk woont, of in een stedelijk gebied met relatief veel luchtvervuiling, kunt u de haagbeuk aanplanten. Daarnaast kan zijn standplaats zowel in de volle zon als in de schaduw zijn.

De haagbeuk: een sterke haagplant
De haagbeuk groeit gestaag 20 tot 40 centimeter op jaarbasis. Tijdens de winter verliest hij zijn blad.

De haagbeuk: een sterke haagplant

De haagbeuk is dus een sterke haagplant. Dat blijkt ook wel uit het feit dat deze haagplant goed winterhard is. De haagbeuk groeit gestaag 20 tot 40 centimeter op jaarbasis. Tijdens de winter verliest hij zijn blad. In het voorjaar lopen alle planten gelijktijdig uit en kunt u dus snel weer genieten van een volle en zichtdichte haag. Veel tuiniers ervaren het feit dat de haagbeuk bladverliezend is niet als storend. Dit komt omdat de haagplant zoveel andere mooie eigenschappen heeft. Zo is het blad van de haagbeuk sierlijk en creëert deze haagplant een prettige, natuurlijke sfeer in uw tuin. Het is geen straf om vanuit uw woonkamer uitzicht te hebben op een prachtige haag van haagbeuk!

Ook verkrijgbaar als kant-en-klaarhaag
Daarom vindt u de haagbeuk in onze webshop ook als kant-en-klaarhaag op verschillende hoogten.

Ook verkrijgbaar als kant-en-klaarhaag

De haagbeuk is geschikt voor het aanleggen van zowel lage als hogere hagen tot ongeveer 2-2,5 meter. Een nadeel van de haagbeuk is dat u hem niet direct kunt snoeien: hiervoor moet u wachten tot uw haag de gewenste hoogte bereikt heeft. Sommige tuinliefhebbers willen hier niet op wachten. Wij begrijpen dit als geen ander. Daarom vindt u de haagbeuk in onze webshop ook als kant-en-klaarhaag op verschillende hoogten. Een kant-en-klare haag biedt een uitkomst voor iedereen die direct een volgroeide, volle haag op de gewenste hoogte wil kunnen aanplanten. Natuurlijk heeft het ook zijn charme wanneer u de door u bestelde jonge planten langzaamaan ziet uitgroeien tot een sterke, volwassen haag. Bij Haagplanten.net is de keuze aan u.

Hoe weet u of uw haag aan vervanging toe is
Het kan natuurlijk ook zijn dat uw heg veel te hoog en te breed geworden is. Dit komt vooral voor bij coniferenhagen die langdurig niet of gebrekkig zijn gesnoeid.

Haagbeuk online kopen

In onze webshop is het bijzonder eenvoudig om online haagbeuk te kopen. U bestelt het juiste aantal planten en wij zorgen dat deze direct vanuit de kwekerij naar u worden verzonden. Zoals u heeft kunnen lezen zijn er heel wat redenen om te kiezen voor de haagbeuk, zeker wanneer u een natte bodem in uw tuin hebt of in het kustgebied woont. Daarnaast is de haagbeuk natuurlijk ook gewoon een ontzettend mooie haagplant met een elegante en stijlvolle uitstraling. Koopt u de haagbeuk online bij Haagplanten.net? Dan bent u bovendien verzekerd van een stevige kwaliteit en haagplanten die in goede conditie en gezondheid verkeren!