Veelgestelde vragen over de kant-en-klaarhaag

1 november 2018
Veelgestelde vragen over de kant-en-klaarhaag

Een populaire oplossing op het gebied van haagplanten is de kant-en-klaarhaag. Met het aanplanten van een kant-en-klare heg zet u direct een mooie, volgroeide tuinafscheiding neer. Kant-en-klaarhagen komen in verschillende soorten. Zo kunt u ervoor kiezen om een taxushaag, beukenhaag of laurierhaag in kant-en-klare variant aan te schaffen. Maar ook een ligusterhaag of coniferenhaag behoren tot de mogelijkheden. Maar is de kant-en-klaarhaag voor iedere tuin geschikt? En wat kost zo’n kant-en-klaarhaag precies? We beantwoorden graag enkele veelgestelde vragen over de kant-en-klaarhaag.

Is een kant-en-klaarhaag geschikt voor mijn tuin?

In principe kan een kant-en-klare heg in iedere tuin worden aangeplant. Natuurlijk dient u wel rekening te houden met de grootte van uw tuin. Een Portugese laurierhaag van 2 meter hoog is misschien geen goed idee wanneer u slechts beperkte ruimte heeft op uw erf. Zolang u een kant-en-klaarhaag uitzoekt die bij de grootte van uw tuin past, is alles mogelijk. Daarnaast is het van belang dat u een haag uitzoekt die past bij de soort grond in uw tuin. Kijk ook goed waar u de haag neer wilt zetten. Sommige planten zoals bijvoorbeeld de taxus kunnen prima in de schaduw staan, andere struiken prefereren een plek in de zon of halfschaduw. De olijfwilg is hiervan een goed voorbeeld: schaduwrijke plekken worden door deze plant minder goed verdragen.

Kant-en-klaarhagen: hoe werk het precies?

Wij bieden grote, kleine en potgekweekte haagelementen aan. Grote haagelementen zijn tot 2 meter hoog, 1 meter breed en 40 centimeter dik. Potgekweekte haagelementen hebben andere afmetingen. Deze zijn tot 1,75 meter hoog, 100 meter breed en 40 centimeter dik. Kleine haagelementen zijn tot 60 centimeter hoog, 50 centimeter breed en 18 centimeter dik. Het grote voordeel van een kant-en-klaarhaag is dat deze direct zichtdicht en volgroeid is. U hoeft de haagelementen alleen nog naast elkaar aan te planten, waarna u gelijk kunt genieten van de privacy en het mooie uitzicht dat deze haag biedt. Het is verstandig om een kant-en-klare heg direct aan te planten. Zo behouden de planten hun goede conditie. Na het aanplanten groeien de haagelementen nog wat naar elkaar toe.

Welke kant-en-klaarhagen zijn er allemaal?

U kunt verschillende populaire haagplanten als kant-en-klare heg kopen. Op onze website kunt u eenvoudig berekenen hoeveel haagelementen er nodig zijn voor de lengte die de heg moet worden. De haagplanten zijn met de grootste zorg opgekweekt tot gezonde, krachtige en volwassen planten. Zo vindt u bij ons diverse kant-en-klare coniferenhagen waaronder de taxus, watercipres, thuja en Japanse lariks. Daarnaast bieden we ook verscheidene soorten laurierkers als kant-en-klare haag aan. Denk bijvoorbeeld aan de laurier 'Rotundifolia', 'Herbergii', 'Novita', 'Caucasica' en de Portugese laurier. Ook kunt u kiezen voor een ligusterhaag, de haagbeuk, beukenhaag of de olijfwilg. Kijk bij onze kant-en-klaarhagen voor het volledige aanbod.

Wanneer kan ik een kant-en-klaarhaag planten?

Kant-en-klaarhagen kunnen gedurende het hele jaar worden aangeplant, behalve bij vorst. Dat is ook precies het gemak waar veel tuinliefhebbers voor kiezen wanneer ze een kant-en-klare haag aanschaffen. Het aanplanten van een kant-en-klaarhaag is een eenvoudig karwei, maar sommige grote haagelementen kunnen wat zwaar zijn. Het is dan aan te raden om de haag met zijn tweeën aan te planten.

Wat kost een kant-en-klaarhaag?

De kosten voor een kant-en-klaarhaag hangen af van de soort en het formaat haagplant die u kiest. Vanzelfsprekend is het ook zo dat hoe langer een haag is, hoe meer hij kost. Kant-en-klaarhagen zijn een stukje prijziger dan jonge haagplanten. Dat heeft als reden dat een kant-en-klaarhaag al volledig volgroeid is. In de kwekerij zijn er al flink wat uurtjes liefde en verzorging in de haag gestoken. We willen immers dat u straks een kant-en-klaarhaag kunt aanplanten die niet alleen een lust voor het oog, maar ook vitaal en sterk is. De ene kant-en-klare heg is goedkoper dan de andere. Laurierstruiken zijn bijvoorbeeld schitterend, maar wat prijziger dan de beukenhaag en de haagbeuk. Ook de haagliguster is niet duur om als kant-en-klaarhaag aan te planten. Bedenk wel dat een haag meestal minstens een leven lang mee gaat, dus eigenlijk is zo’n mooie kant-en-klaarhaag een relatief kleine investering.

Kan ik een gemengde kant-en-klaarhaag planten?

U heeft ook de mogelijkheid om een gemengde kant-en-klaarhaag aan te planten. Het is dan het mooist als alle haagelementen hetzelfde formaat hebben. U kunt verschillende planten gerust combineren, mits ze dezelfde eisen aan de grondsoort stellen waarin ze worden geplant. Zorg er dus voor dat u haagplanten combineert die ongeveer dezelfde behoeften hebben qua standplaats, snoei en verzorging. De taxus laat zich bijvoorbeeld prima combineren met de verschillende soorten laurierkers. Vooral de laagblijvende laurier zoals de 'Otto Luyken' en de 'Zabeliana' komen goed tot zijn recht in combinatie met de taxus. Ook een beukenhaag van rode beuk en groene beuk creëren een prachtige sfeer in uw tuin. U kunt met een kant-en-klaarhaag dus alle kanten op!

Is een kant-en-klaarhaag gemakkelijk online te bestellen?

Het antwoord op deze vraag luidt kort maar krachtig: ja! Bij Haagplanten.net is het heel eenvoudig om online een kant-en-klaarhaag te bestellen. Het is een uiterst veilige manier om uw haag aan te schaffen. Bovendien heeft u de kant-en-klaarhaag van uw keuze al snel in huis. Het vervoeren van de haagelementen gebeurt op een zorgvuldige manier. Uw haagplanten worden voor ze de kwekerij verlaten nog onderworpen aan een allerlaatste controle: zo weten we zeker dat de haagelementen die u ontvangt in blakende gezondheid zijn. Onze kant-en-klare haagelementen zijn goed vertakt en in topconditie. Zo plant u op korte termijn een tuinafscheiding aan waar u trots op kunt zijn.