Wat is er mogelijk met de groene beuk?

28 januari 2020
Wat is er mogelijk met de groene beuk?

De groene beuk (Fagus sylvatica) kennen veel mensen uit het bos. Daar kan de beuk uitgroeien tot een gigantische boom. Beuken kunnen uiteindelijk meer dan veertig meter hoog worden en een omtrek van maar liefst vijf meter krijgen. Die dikte heeft er vooral mee te maken dat beuken enkele eeuwen oud kunnen worden. Voor de tuin is zo’n omvangrijke beuk geen goed idee, maar er zijn verschillende manieren waarop u de groene beuk in de tuin kunt toepassen. We laten u graag zien wat er mogelijk is met de groene beuk. Misschien past de beuk op een van deze manieren ook wel in uw tuin.

groene beuk plant

Allereerst iets over de omstandigheden waaronder de groene beuk gedijt. Nog meer dan de meeste andere haagplanten is de groene beuk gevoelig voor natte voeten.

Waar moet ik op letten als ik een groene beuk plant?

Allereerst iets over de omstandigheden waaronder de groene beuk gedijt. Nog meer dan de meeste andere haagplanten is de groene beuk gevoelig voor natte voeten. Over het algemeen doet de groene beuk niet moeilijk over grondsoorten en standplaatsen, maar wortels die onder water blijven staan leiden vrijwel altijd tot schade. Droge tot normale grond is een betere optie voor de groene beuk. U kunt een groene beukenhaag zelfs op een droge zandgrond planten, zolang u er maar voor zorgt dat uw beukenhaag voldoende water krijgt. Heeft u kleigrond in de tuin? Dan zou u zijn meer waterbestendige lookalike de haagbeuk (Carpinus betulus) kunnen overwegen.

Het verzorgen van een groene beukenhaag is gelukkig vrij eenvoudig. Een jaarlijkse snoeibeurt is wel nodig, want met 30 tot 60 centimeter per jaar groeit de Fagus sylvatica redelijk snel. Het ideale moment hiervoor is aan het einde van de zomer of het begin van de herfst. Op bovengemiddeld vruchtbare grond groeit de beuk sneller en is een extra snoeibeurt in de lente daarom ook aan te raden. Doe dit niet voordat de eerste uitlopers 20 centimeter lang zijn, zodat uw beukenhaag er mooi vol uit gaat zien. Eventueel kunt u ervoor kiezen om uw beukenhaag wat minder formeel te laten groeien, maar ook dan is het raadzaam om jaarlijks de uitstekende takken weg te knippen.

Is uw tuin geschikt voor een beukenhaag en staan de planten? Dan kunt u verschillende kanten op met uw haag. We nemen enkele opties met u door.

Groene privacyhaag

Een van de meest bijzondere eigenschappen van de groene beuk is dat hij zijn bladeren behoudt. Dat is namelijk niet gebruikelijk bij haagplanten waarvan de bladeren in het najaar verkleuren.

De groene beuk als privacyhaag

Een van de meest bijzondere eigenschappen van de groene beuk is dat hij zijn bladeren behoudt. Dat is namelijk niet gebruikelijk bij haagplanten waarvan de bladeren in het najaar verkleuren. Normaal gesproken drogen de bladeren van bladverliezende haagplanten uit, verliezen ze hun kleur en vallen ze daarna van de planten af, zodat de planten hun energie kunnen gebruiken om de winterkou te overleven. Bij de groene beuk zit dat iets anders. In de herfst krijgen zijn groene bladeren een bruine kleur – we noemen beuken daarom geen wintergroene haagplanten – maar ze blijven aan de takken hangen. Dit maakt de groene beuk tot een van de weinige bladverliezende soorten die als privacyhaag te gebruiken is.

Plant u de groene beuk als privacyhaag, dan ziet hij er het mooist uit als u hem in een redelijk formele vorm snoeit. Verder is het aan te raden om zo’n privacyhaag op een beschutte plek te planten. Als hij veel wind vangt, is er een kans dat hij zijn blad in de winter al laat vallen en niet, zoals gebruikelijk is, in het voorjaar als er al nieuwe groene bladeren aan hangen.

Groene beuk leibomenhaag

De groene beuk laat zich makkelijk tot een leiboom in schermvorm leiden.

De groene beuk als leibomenhaag

Leibomen zijn bomen die u zo kunt leiden dat het gebladerte een bepaalde vorm krijgt. Het resultaat lijkt dan op een haag die op een stam staat. Dit is een kunstzinnige manier om uw haagplanten in te zetten, maar niet iedere plant leent zich even goed om als leiboom te gebruiken. Leibomen zijn gemakkelijk te snoeien, lopen makkelijk uit en hebben takken die te buigen zijn zonder de planten te beschadigen. De groene beuk laat zich makkelijk tot een leiboom in schermvorm leiden. Praktisch gezien houdt dat in dat de groene beuk bovenin een stelsel van horizontale takken heeft waar een soort scherm van bladeren aan groeit.

Houd er wel rekening mee dat een leibomenhaag van groene beuken hoger is dan een reguliere beukenhaag en daarom ook meer wind vangt. Een als leiboom aangeplante groene beuk verliest zijn bladeren hierdoor meestal in het midden van de winter. Dit kan verder geen kwaad, want zodra het voorjaar aanbreekt, verschijnen er ook weer nieuwe groene bladeren aan de groene beuk.

Groene beuk tweekleurige beukenhaag

Wist u dat de groene beuk ook een “broer” met een andere kleur heeft? De rode beuk (Fagus sylvatica 'Atropurpurea')

De groene beuk in een tweekleurige beukenhaag

Wist u dat de groene beuk ook een “broer” met een andere kleur heeft? De rode beuk (Fagus sylvatica 'Atropurpurea') krijgt in het voorjaar koperrode bladeren, die later in het jaar dieprood of donkerpaars worden. Zelfs nadat het blad van de rode beuk uitdroogt hebben de bladeren nog een rode gloed. Deze bladkleur geeft de rode beuk flink wat sierwaarde. Verder is de rode beuk eigenlijk precies dezelfde plant als de groene beuk. Is uw tuin dus geschikt voor de groene beuk, dan is hij dat ook voor de rode variant. Dat biedt de mogelijkheid om beide soorten te combineren in een sierlijke gemengde haag.

Een tweekleurige beukenhaag moet dus hetzelfde geplant en verzorgd worden als een “gewone” beukenhaag. U kunt een gemengde beukenhaag planten door losse groene beuken en rode beuken te bestellen, maar we bieden in onze webshop ook een handig haagpakket aan met de beide soorten beuken erin. Deze kunt u zonder problemen door elkaar planten. U vindt dit haagpakket tussen de gemengde hagen in onze webshop.