Doe eens wat anders met uw haag

2 januari 2019
Doe eens wat anders met uw haag

Voor de meeste mensen is de belangrijkste reden om een haag te planten de tuin af te scheiden van de rest van de omgeving. Dat kan een lage afscheiding zijn om bijvoorbeeld de grens van de voortuin aan te geven, maar ook een hogere haag naast of achter het huis om een fijn stukje privacy te creëren. Naast de functie van een afscheiding kan een haag echter nog veel meer functies in de tuin hebben. Wij delen graag een paar van deze haagideeën met u.

Ruimtes creëren met een haag
Vooral bij wat langere stadstuinen kan het erg leuk zijn om de tuin in meerdere ruimtes te verdelen door middel van een haag.

Ruimtes creëren met een haag

Naast het afbakenen van de grens van de tuin is een haag ook heel goed te gebruiken om de tuin in verschillende ruimtes te verdelen. Zo kun je functionele ruimtes creëren, bijvoorbeeld voor de opslag van haardhout of kliko’s. Ook is het mogelijk om tuinkamers met verschillende functies, zoals een speelruimte, een tuinterras of een gazon om op te liggen. Vooral bij wat langere stadstuinen kan het erg leuk zijn om de tuin in meerdere ruimtes te verdelen door middel van een haag. De hagen moeten dan zo geplaatst worden dat mensen wel kunnen zien dat er iets achter te doen is, maar er niet in één oogopslag zichtbaar is wat precies. Op deze manier maakt u de tuin “spannend” en willen mensen weten wat er te doen is. Zo worden bezoekers vanzelf uitgenodigd om de tuin in te gaan om te gaan kijken.

Vormen maken met een haag
Haagplanten zijn ook bijzonder geschikt om in de tuin vormen aan te geven.

Vormen maken met een haag

Haagplanten zijn ook bijzonder geschikt om in de tuin vormen aan te geven. Zo kun je de basis van de tuin bijvoorbeeld heel goed maken met hagen geknipt in blokken of zuilen. Op deze manier ontstaan er vaste vormen die het hele jaar de “ruggengraat” van de tuin vormen, zelfs als u daarvoor haagplanten gebruikt die bladverliezend zijn. De vaste planten en heesters zorgen voor de afwisseling, terwijl de haag een vaste waarde vormt en op die manier rust brengt in de tuin.

De zogenaamde wolkenhaag heeft hetzelfde effect. Deze wat meer speelse manier om een haag te knippen geeft op een luchtige manier ook een stuk rust in de tuin door zijn constante aanwezigheid. Voornamelijk haagplanten die kleine bladeren hebben en een dichtere vertakking hebben worden vaak gebruikt bij blok- of wolkenhagen. De Taxus- en Ilex crenata-soorten lenen zich hier prima voor, maar de beuk of de veldesdoorn zijn ondanks hun wat grotere bladeren prima planten voor blok- of zuilvormen. Natuurlijk zijn dit slechts enkele voorbeelden: er zijn nog veel meer verschillende opties.

Een levendige, diervriendelijke tuin
Als een haag bijvoorbeeld doorns heeft, zoals de meidoorn of de vuurdoorn, kan deze niet alleen privacy bieden en als inbraakwerende haag gebruikt worden.

Een levendige, diervriendelijke tuin

Zelfs een haag die gewoon als erfafscheiding dient kan alsnog extra functies hebben. Als een haag bijvoorbeeld doorns heeft, zoals de meidoorn of de vuurdoorn, kan deze niet alleen privacy bieden en als inbraakwerende haag gebruikt worden, maar ook een fantastisch toevluchtsoord voor vogels vormen. Kleinere vogels voelen zich hierin veilig, omdat ze hier kunnen schuilen voor roofdieren als katten en een veilig nest kunnen bouwen. Ook andere dichtgroeiende hagen kunnen geplant worden om als vlucht- en nestplaats voor vogels te doen. De liguster, de veldesdoorn en de haagbeuk zijn voorbeelden van populaire haagplanten die hier uitermate geschikt voor zijn.

Vaak is een haag ook een plek waar vogels wat te eten kunnen vinden. Er zitten insecten in de haag, maar er zijn ook genoeg hagen die vruchten dragen waar weer hele andere vogels graag van eten. Goede vruchtdragende haagsoorten om vogels mee aan te trekken zijn bijvoorbeeld de meidoorn, de sleedoorn en de vuurdoorn, maar ook de laurierkers kan vruchten dragen en zodoende als foerageerplaats dienen voor vogels die bessen eten.

Bloeiende hagen, waar eigenlijk bijna alle vruchtdragende hagen toe behoren, zijn natuurlijk ook een bron van nectar in hun bloemen. Daarom worden ze ook bezocht door vlinders en bijen. Een bloeiende haag zorgt dus altijd voor een gezellige, levendige tuin. De bloemen die aan de planten groeien voegen al een flinke dosis kleur toe aan uw tuin en dat effect zullen de verschillende soorten vlinders die uw tuin bezoeken alleen maar versterken. De vlinderstruik is hier natuurlijk de ideale plant voor, maar ook de hortensia, het Chinees klokje, de heesterganzerik en de wintergroene rhododendron staan bekend om hun uitbundige bloei.

De mooiste haagplanten voor verschillende soorten hagen bestellen
In onze webshop vindt u ook een selectie met hagen die op functie zijn uitgezocht. Deze zijn te vinden bij onze gemengde hagen.

De mooiste haagplanten voor verschillende soorten hagen bestellen

In onze webshop vindt u ook een selectie met hagen die op functie zijn uitgezocht. Deze zijn te vinden bij onze gemengde hagen. Daar kunt u bijvoorbeeld een haagplantenpakket kopen dat speciaal samengesteld is om indringers op afstand te houden of om zo lang mogelijk van bloeiende haagplanten te kunnen genieten. Maar ook als u het liefst maar één plantensoort in de tuin heeft staan, kunt u meer met uw haag doen dan alleen uw tuin van de rest van uw omgeving afscheiden.

We hopen u voldoende inspiratie te hebben gegeven om een onconventionele haag in de tuin te planten. Maar ook als u gewoon op zoek bent naar een goede privacyhaag kunt u natuurlijk bij onze webshop terecht. Mocht u verder nog vragen hebben over de extra mogelijkheden en de functies van al onze verschillende haagplanten, neem dan gerust contact op met een van onze haagspecialisten.