Waarom is de herfst het ideale plantseizoen?

Herfst ideale plantseizoen

Waarom is de herfst het ideale plantseizoen?

Laurier 'Otto Luyken'
Populair
Laurier 'Otto Luyken'
Prunus laurocerasus 'Otto Luyken'
Vanaf
2,90
arrow-right
Gewone hulst
Populair
Gewone hulst
Ilex aquifolium
Vanaf
3,30
arrow-right
Haagbeuk
Carpinus betulus
Vanaf
0,95
arrow-right
Sleedoorn
Prunus spinosa
Vanaf
1,42
arrow-right

Bij de herfst denken we aan verval, aan het leven dat zich terugtrekt. We zien de herfst als het einde van het groeiseizoen. Zelf trekken we ons immers ook terug uit de tuin. We lijken soms wel te denken dat onze tuin en onze planten na de zomer op pauze staan. De groene vingers beginnen pas met de lentezon weer echt te jeuken. Een heel herkenbare kijk op de zaken, maar het klopt eigenlijk helemaal niet.

Dieren leggen juist in de herfst hun wintervoorraad aan en eten zich vol om de winter te doorstaan. Wij mensen doen eigenlijk hetzelfde met onze feestdagen en extra winterkilo's. Ook jonge planten zijn in de herfst volop bezig om zich te vestigen en zich klaar te maken voor het komende jaar. De herfst is daarom het ideale seizoen om een nieuwe haag uit te zoeken.

 Herfst Sleedoorn

Veel inheemse planten zijn heel geschikt om een haag mee aan te leggen, zoals de sleedoorn.

De herfst als periode van rust

Net als mensen en dieren, hebben jonge planten veel profijt van een rustige periode waarin ze kunnen aansterken en goed hun plek kunnen inrichten. Wanneer de lente komt heeft iedereen het immers druk genoeg. De Nederlandse herfst is bijzonder geschikt om planten te laten wortelen en aansterken. De warmte van de zomer neemt af zonder dat het meteen te koud wordt. Ook blijft de grond meestal goed vochtig en makkelijker om doorheen te groeien. Dit zijn ideale omstandigheden voor een plant die net is aangeplant. Ten opzichte van in het voorjaar planten, geeft dit de plant een sterkere basis voordat het eerste bloeiseizoen begint.

Als (hobby)tuiniers zijn we niet snel geneigd dit proces te herkennen. Als we een nieuwe haag planten willen we het liefst zien dat de planten zo snel mogelijk samen groeien. Dat die rij losse struiken ook een solide haag vormt. Maar bij een plant die u in de grond zet moet er, net als bij een net geplant zaadje, onder de grond een heleboel gebeuren voordat de plant zich bovengronds goed kan uitbreiden. Het najaar is hier eigenlijk nog geschikter voor dan het vroege voorjaar. Daarom adviseren wij om een nieuwe haag alvast in het najaar te planten.

 Herfst Haagbeuk

Het najaar is hier eigenlijk nog geschikter voor dan het vroege voorjaar. Daarom adviseren wij om een nieuwe haag alvast in het najaar te planten. (Haagbeuk)

Uw haagplanten klaar voor de winter

Nederland kent tegenwoordig vrij zachte winters, toch vormt de vrieskou een risico voor jonge planten. Haagplanten die met blote wortels worden geplant lopen daarbij iets meer risico, doordat ze nog geen kluit aarde om de wortels heen hebben zitten. Bovendien zijn we geneigd om planten met blote wortels minder diep te planten. Wanneer we plant met kluit planten, worden we gedwongen om dieper te graven om toch een gelijke grond te behouden.

Veel inheemse haagplanten zijn heel geschikt om een haag mee aan te leggen, zoals de sleedoorn en de haagbeuk. Wanneer deze goed geplant zijn kunnen ze een Nederlandse winter prima doorstaan. Als u voor een exotische haagplant kiest kan het bij vorst nodig zijn deze te beschermen. De Griselinia bijvoorbeeld, een fraaie wintergroene haagplant die veel zon nodig heeft, is niet winterhard en heeft bij vorst meer zorg nodig. Bekijk hier onze tips over winterbescherming van haagplanten. Bij alle planten die wij verkopen staat aangegeven of ze winterhard zijn. Daardoor kunt u altijd een plant kiezen die aansluit bij de hoeveelheid zorg die u de haag wil geven.

Hulst

Planten die in de winter groen blijven, zoals de laurier, hulst en buxus, kunnen al in de nazomer en het vroege najaar geplant worden. (Hulst)

Wintergroen als eerste doen

Het najaar is natuurlijk nog een behoorlijk lange periode. Welke maand is de beste tijd om uw haag te planten? Dat ligt echt aan de plantensoort die u uitkiest. Er bestaat een grote diversiteit aan haagplanten, elk met unieke behoeften. Om een makkelijker overzicht te geven kunt u deze vuistregel aanhouden: Wintergroen als eerste doen.

Planten die in de winter groen blijven, zoals de laurier, hulst en buxus, kunnen al in de nazomer en het vroege najaar geplant worden. Bladverliezende haagplanten, zoals de haagbeuk, de liguster en meidoorn, kunnen beter later in het najaar worden geplant. Eind oktober tot en met november is een betere tijd om hen een vaste plaats in uw tuin te geven. Omdat deze planten hun bladeren nog moeten laten vallen, kan het nadelig zijn om ze te vroeg te planten.

Wanneer een plant in de grond gaat krijgt deze een stoot nieuwe energie. Zo'n plant heeft opeens meer ruimte om de wortels te laten groeien en er komen veel nieuwe voedingsstoffen binnen. Een bladverliezende plant kan een valse start krijgen als het bij het planten nog warm is, waardoor deze na het verliezen van het blad slechter af is. Als u toch liever in het vroege voorjaar uw haag wil planten, raden we juist bladverliezende haagplanten aan. Voor zowel wintergroene als bladverliezende planten geldt dat u ze beter niet tijdens de vorst kunt planten.

Laurier

In ons assortiment op Haagplanten.net kunt u de plant vinden die juist bij uw tuin goed past. (Laurier)

Een haagplant voor elke tuin

Welke plant u ook kiest, een gezonde haag verfraait iedere tuin. Bovendien draagt een haag bij aan uw privacy en veiligheid. In ons assortiment op Haagplanten.net kunt u de plant vinden die juist bij uw tuin goed past. Het onderhouden van een haag is een bescheiden tijdsinvestering, behalve het snoeien is er weinig onderhoud nodig. Een haag aanleggen vergt wel enige zorg en aandacht vooraf. In onze webshop geven we u zoveel mogelijk informatie om u te helpen kiezen. Als u alsnog twijfelt staan we klaar om u te helpen met uw plantkeuze via ons contactformulier.

loader
Laden...