4 elegante haagplanten die we veel te weinig terugzien

2 oktober 2018
4 elegante haagplanten die we veel te weinig terugzien

De wereld van de haagplanten is wonderlijk. Er bestaan ongelofelijk veel soorten haagplanten. Al deze planten hebben een uniek karakter wat ze zo speciaal maakt. Er zijn struiken die we veel terugzien in verschillende tuinen. Bijvoorbeeld de laurierkers, de taxus en de liguster. Ook de coniferenhaag komen we regelmatig tegen in allerlei tuinen. En wat denkt u van de beukenhaag met zijn betoverende schoonheid in elk seizoen? Toch zijn er ook haagplanten die volgens ons ondergewaardeerd worden. Planten waarmee u een schitterende tuinafscheiding kunt creëren, maar die toch wat minder vaak worden gezien. Daarom brengen we u deze 4 elegante haagplanten die we veel te weinig terugzien!

Bruidsbloem

De Rhododendron

Als solitair geplante struik is de Rhododendron al sinds jaar en dag immens populair. Erg vreemd is dat niet. Deze altijdgroene plant is winterhard en brengt prachtige bloemen in allerlei kleuren voort. Van lichtroze tot intens donkerroze en van lila tot wit, paars of rood: de delicate bloemen contrasteren prachtig met het donkergroene blad van deze struik. Niet iedereen weet echter dat met de Rhododendron ook een bijzonder mooie haag gecreëerd kan worden die door zijn wintergroene karakter ook nog eens de nodige privacy biedt. Daarnaast kunt u kiezen voor bloemen in een bepaalde kleur, maar u kunt de verscheidene kleuren natuurlijk ook met elkaar combineren. Op deze manier krijgt u een haag die alle aandacht naar zich toetrekt en u in de bloeitijd op een kleurrijk schouwspel zal trakteren!

De Weigela

De Weigela

Wie de voorkeur geeft aan een bladverliezende haag heeft aan de Weigela een geweldige haagoptie. Deze plant past goed bij een informeel tuinontwerp. U kunt hem snoeien tot een lage, brede haag. Ook kunt u hem gewoon laten groeien: in dat geval kan hij een hoogte tot 2 meter bereikte. Hoewel deze struik niet wintergroen is, is hij wel goed winterhard. De Weigela ‘Bristol Ruby’ bloeit met schitterende, dieprode bloemen. De Weigela ‘Rosea’ heeft een meer uitbundige bloei met lichtroze bloemen. Beide soorten lenen zich uitstekend als haagplant. U kunt hiermee een haag aanleggen die heel goed past in een cottage tuin of een natuurlijke tuin. Natuurlijk is deze struik ook solitair te planten, maar als haagplant verdient hij het zeker om eens in de spotlights te staan!

De Viburnum tinus

De Viburnum tinus

De Viburnum tinus wordt ook wel Sneeuwbal genoemd. Deze haagplant wordt gekenmerkt door roze knoppen die uitgroeien tot heel veel witte bloempjes met een ietwat frivole uitstraling. In het najaar krijgt de Sneeuwbal mooie blauwzwarte bessen. Al met al is deze haagplant een plaatje om te zien. De Sneeuwbal is wintergroen, maar niet enorm winterhard. In de winter zult u dus de nodige maatregelen moeten treffen om de plant tegen vorst te beschermen. Ook houdt de Viburnum tinus niet van veel harde wind. Een beschutte plek is dus vereist voor deze schoonheid. Verder is het goed om te weten dat een haag van deze planten niet volledig zichtdicht is. Bent u op zoek naar een privacyhaag? Dan is de Sneeuwbal misschien niet de aangewezen plant voor u. Heeft u hiermee echter geen problemen? Dan is de Viburnum tinus een pracht van een haagplant die uw tuin een sierlijke touch zal geven!

Bruidsbloem

Bruidsbloem

Tot slot willen we het hebben over een heester die niet alleen een bijzonder mooie naam heeft, maar ook erg aantrekkelijk is als haagplant. De Bruidsbloem is geschikt voor het aanleggen van wat lagere, informele hagen tot een meter en bloeit met veel mooie witte bloemetjes die op een fraaie manier contrasteren met het diepgroene blad. Deze plant is niet wintergroen en daardoor komt hij het beste tot zijn recht in een wat minder klassiek tuinontwerp. De kleur van de bloemen van deze heester is zeer helderwit. Dit doet aan een bruidsjurk denken, vandaar ook de naam ‘Bruidsbloem’. In de zon of halfschaduw komt deze haagplant het beste tot zijn recht. In de schaduw kan het zijn dat zijn groei achterblijft of hij moeilijk tot bloei komt. Dat komt omdat de plant dan niet voldoende zonlicht krijgt. U kunt deze plant voorzichtig snoeien door uitstekende takken weg te knippen. Gaat u met beleid om met deze delicate maar schitterende haagplant? Dan zal uw tuin er zeker een stuk fleuriger op worden!