Welke haag kan ik in de herfst planten?

1 december 2018
Welke haag kan ik in de herfst planten?

De herfst is een periode die veel tuinliefhebbers kan inspireren. Het sfeervolle, bijna magische herfstdecor wordt gekenmerkt door vele kleurschakeringen: van groen tot bruin en van geel tot oranje en rood. Wie in de herfsttijd wel eens een boswandeling maakt weet precies waar we het over hebben. Deze periode kan u dan ook prikkelen om uw tuin eens flink onder handen te nemen. Bijvoorbeeld door het aanplanten van een haag. Maar welke haag kunt u in de herfst planten? We vertellen het u graag.

De herfst: het ideale seizoen om een haag te planten
U kunt dus vrijwel elke haagplant aanplanten tijdens de herfst.

De herfst: het ideale seizoen om een haag te planten

U zou het misschien niet direct denken, maar de herfst is een heel geschikt seizoen om een haag aan te planten in uw tuin. De herfst kent vaak een hoge luchtvochtigheid. Samen met de perfecte bodemtemperatuur - niet te hoog, niet te laag - legt dit de ideale basis voor de ontwikkeling van de wortelstelsels van uw haagplanten. U kunt dus vrijwel elke haagplant aanplanten tijdens de herfst.

Voor alle haagplanten met kluit of blote wortel geldt dat de herfst- en winterperiode het meest geschikt zijn voor de aanplant. Planten in pot kunnen gedurende het hele jaar worden geplant, dus vanzelfsprekend ook in de herfst. Let er wel op dat u geen struiken aan kunt planten wanneer het vriest. Dit kan de wortels van uw haagplanten niet alleen beschadigen; ook werkt een bevroren bodem niet erg fijn.

Wanneer plant ik mijn haag?
Bladverliezende hagen zoals de haagbeuk, beukenhaag en liguster worden het best in de late herfst aangeplant.

Wanneer plant ik mijn haag?

Zoals we al eerder vertelden kunt u in principe iedere haagplant in de herfstperiode planten. Voor wintergroene hagen zoals bijvoorbeeld een coniferenhaag, taxushaag, laurierhaag of hulsthaag geldt dat deze het beste in de maanden augustus en september geplant kunnen worden. Bladverliezende hagen zoals de haagbeuk, beukenhaag en liguster worden het best in de late herfst aangeplant. De maanden oktober en november zijn hiervoor bijzonder geschikt. Natuurlijk kunt u ook later in de herfst nog wintergroene hagen planten. U moet dan wel haagplanten in pot bestellen. Andersom geldt dat bladverliezende hagen ook prima in het vroege voorjaar aangeplant kunnen worden.

Waar let ik op als ik in de herfst een haag plant?
Een groot deel van de haagplanten is tijdens de herfst- en winterperiode namelijk in winterrust.

Waar let ik op als ik in de herfst een haag plant?

Er is een aantal zaken waar u rekening mee moet houden als u in de herfst een haag plant. Wanneer u in het voorjaar een haag aanplant, ziet u de jonge planten relatief snel groeien. In de herfst is dit minder snel. Een groot deel van de haagplanten is tijdens de herfst- en winterperiode namelijk in winterrust. In het voorjaar zult u de geplante haag zien groeien.

Haagplanten die in de herfst geplant zijn hoeven dan ook niet direct bemest te worden. Wacht met het geven van meststof tot het voorjaar zich aandient: dan heeft uw haag er het meeste profijt van. Wanneer u direct na de aanplant in de herfst een bemesting geeft, kan dit te veel zijn. Wel kunt u goede aanplantgrond gebruiken bij het planten van de haag. Ook compost kunt u gerust gebruiken. In het voorjaar kunt u uw haag bemesten met siertuinmest of speciale hagenmest.

Haag in de herfst planten: zo gaat u te werk
Haag in de herfst planten: zo gaat u te werk.

Haag in de herfst planten: zo gaat u te werk

Om een haag te planten graaft u een diepe geul over de gehele lengte waar de haag moet komen te staan. Deze geul moet diep genoeg zijn: de wortelstelsels van de plant moeten immers voldoende ruimte hebben om zich te ontwikkelen. U kunt op de bodem van de geul royaal aanplantgrond strooien. Dit voorziet de haag straks van voldoende mineralen en voedingsstoffen.

Planten met kluit of blote wortel kunnen het beste even in water worden ondergedompeld voordat u ze in de plantgeul zet. Bij potplanten is dit niet nodig. Staan alle haagplanten netjes en symmetrisch in de geul? Dan graaft u deze vervolgens dicht. Na het aanplanten kunt u de haag voldoende bewateren. In de eerste weken na de aanplant is het handig om de haag zo nu en dan van extra water te voorzien indien nodig. De herfst is over het algemeen een vochtige periode, dus onder droogte zal uw vers aangeplante haag in ieder geval niet te lijden hebben!