Producten vergelijken
  1. Verwijder dit artikel
Voeg meer producten toe om te kunnen vergelijken Vergelijken
Geen producten geselecteerd.

De beste haagplanten voor lage hagen

haagplanten lage hagen

De beste haagplanten voor lage hagen

Mensen leggen hagen aan om verschillende redenen. Vaak zijn tuiniers op zoek naar een manier om meer groen in hun tuin te brengen en tegelijkertijd nieuwsgierige blikken buiten de deur te houden. Lage hagen worden vaak gebruikt om terrassen en borders van elkaar te scheiden. Welke haagplanten zijn geschikt voor lage hagen?

Formele lage haag buxus

De meest bekende haagplant voor lage hagen is de buxus.

Formele lage haag

De meest bekende haagplant voor lage hagen is de buxus. Deze haagplant groeit niet hoger dan 150 cm en wordt vaak gebruikt voor hagen van 30-60 cm hoog. De buxus is een bijzonder populaire haagplant, omdat hij heel goed in een formele vorm gesnoeid kan worden. De groeivorm is erg dicht en de blaadjes van deze plant zijn klein, waardoor er bij de snoei geen gaten in de haag zullen ontstaan. Door deze kenmerken is de buxus niet alleen populair als lage, formele haag, maar ook voor vormsnoei.

Dat de buxus zo’n populaire plant is, heeft helaas niet alleen maar voordelen. Hoe vaker een bepaalde plant gebruikt wordt, hoe groter de kans is dat ziektes en parasieten zich verspreiden en dat is bij de buxus zeker het geval. De laatste jaren wordt de buxusmot in steeds grotere delen van Nederland gezien en de rupsen van deze mot zijn dol op buxusblaadjes – zo dol dat ze de plant vaak helemaal kaal eten. Hoewel er verdelgingsmiddelen bestaan tegen buxusrupsen, is het vaak verstandiger om naar alternatieve planten te kijken, als u in een gebied woont met deze plaag.

Als u een plant wilt die heel veel op de buxus lijkt, dan is de Japanse hulst heel geschikt. Varianten als de Japanse hulst 'Dark Green'® en de Japanse hulst 'Convexa' hebben net als de buxus een nauw vertakte groeivorm en kleine, donkergroene blaadjes. Andere lage haagplanten die soms ingezet worden als buxusalternatieven voor een formele haag zijn de kardinaalsmuts en de struikkamperfoelie. Beide plantensoorten zijn net als de buxus laag, wintergroen en gemakkelijk te snoeien. Met deze haagplanten heeft u het hele jaar door een mooi, formeel sierhaagje in de tuin staan.

Informele sierhaagjes bruidsbloem

Een paar mooie planten om te gebruiken als informele, lage haagjes zijn de bruidsbloem, de spierstruik en de sneeuwbes 'Magic Berry'. (Bruidsbloem)

Informele sierhaagjes

Niet iedereen is op zoek naar een formele haag. Zeker als het gaat om sierhagen binnen de tuin, zijn ook informele hagen heel populair. Een informele haag is vaak niet zichtdicht of in een hele nette vorm gesnoeid, maar brengt alsnog wat structuur en kleur in de tuin. Veel mensen kiezen bij informele hagen voor een bloeiende haag. Bloeiende haagplanten zien er niet alleen heel mooi uit, maar trekken vaak ook nog insecten zoals bijen en vlinders naar de tuin. Daarmee brengt een bloeiende haag een hoop leven in de tuin.

Een paar mooie planten om te gebruiken als informele, lage haagjes zijn de bruidsbloem, de spierstruik en de sneeuwbes 'Magic Berry'. Deze drie plantensoorten staan niet alleen bekend om hun relatief lage groei (ze groeien allemaal niet hoger dan 2 meter en komen het beste tot hun recht in een lagere haag), maar ook om hun uitbundige bloei. Zo hebben de bruidsbloem en de spierstruik 'Grefsheim' mooie, witte bloesems in het voorjaar. De Japanse spierstruik varianten bloeien in de zomer in varianten van roze en paars. De sneeuwbes 'Magic Berry' staat naast haar bloemen ook bekend om de prachtige, roze besjes.

De verschillende rozensoorten die we in ons assortiment hebben, zoals de hondsroos en de Japanse bottelroos, kunnen ook gebruikt worden als lage haag. Dit is niet alleen een mooie keuze, maar het kan ook nog eens praktisch zijn. Als u deze lage hagen met lange doorns bijvoorbeeld onder een raam plant, maakt dit het leven van eventuele inbrekers een stuk ingewikkelder. Er zijn meer inbraakwerende haagplanten in ons assortiment, zoals de zuurbes, de berberis en de vuurdoorn. Deze kunnen ook als lage hagen geplant worden, maar bloeien wel minder uitbundig. De vuurdoorn heeft wel spectaculaire bessen.

Veelzijdige haagplanten taxus

U kunt de taxushaag gemakkelijk terugbrengen naar de gewenste afmetingen en hij zal dan weer gewoon uitlopen.

Veelzijdige haagplanten

We hebben het tot nu toe gehad over haagplanten die in feite alleen maar geschikt zijn voor lage hagen, omdat ze niet zo hoog groeien, of door hun groeivorm minder geschikt worden als haag, als ze hoger groeien. Toch zijn er ook genoeg haagplanten die wel hoog kunnen groeien, maar ook geschikt zijn als lagere haag. Zo worden bijvoorbeeld de Taxus baccata, de haagbeuk en de beukenhaag niet alleen veel gebruikt als privacyhaag of afscheidingshaag, maar ook als lagere haag om bijvoorbeeld een voortuin heen. Deze hoge planten kunnen prima tot een meter boven de grond afgesnoeid worden.

De taxus is een erg populaire haagplant, juist omdat hij zo gemakkelijk gesnoeid kan worden. De groeivorm is erg dicht en in tegenstelling tot andere coniferen, zoals de thuja, kan de taxus ook terug groeien op oud hout. Hierdoor is het niet erg als de haag wat te hoog of te breed wordt. U kunt de taxushaag gemakkelijk terugbrengen naar de gewenste afmetingen en hij zal dan weer gewoon uitlopen. Plant u mannelijke en vrouwelijke taxusvarianten bij elkaar in de buurt, zoals de taxus 'Hicksii' en de taxus 'Hillii'? Dan krijgen de vrouwelijke planten rode bessen.

Lage hagen kunnen veel verschillende doelen dienen in de tuin. Een buxushaagje van 30 cm is ideaal om een border mee te omranden. Een beukenhaag van een meter is een goede manier om de voortuin mee van de weg af te scheiden en een hondsrooshaag onder het raam laat insluipers wel twee keer nadenken voor ze naar binnen klimmen. Voor iedere soort haag hebben wij bij Haagplanten.net de perfecte plant in huis.