Uitgelicht: thuja 'Smaragd' als haagplant

10 oktober 2019
Uitgelicht: thuja 'Smaragd' als haagplant

De thuja staat ook wel bekend als levensboom. Deze wintergroene haagconiferen zijn uitermate geliefd onder tuiniers: ze scheppen een natuurlijke sfeer in uw tuin en zorgen daarnaast voor voldoende privacy. Er zijn diverse soorten thuja verkrijgbaar in onze webwinkel. Een daarvan is de Thuja occidentalis 'Smaragd': een elegante conifeer met smaragdgroene schubben en een delicaat voorkomen. We lichten de thuja 'Smaragd' als haagplant dan ook graag voor u uit. Ook vertellen we u wat dit type thuja voor uw tuinontwerp kan betekenen.

Thuja 'Smaragd': wat is dat voor haagplant?
De thuja 'Smaragd' is een wintergroene haagconifeer die een heerlijke geur verspreidt als u er dichtbij staat.

Thuja 'Smaragd': wat is dat voor haagplant?

De thuja 'Smaragd' is een wintergroene haagconifeer die een heerlijke geur verspreidt als u er dichtbij staat. De conifeer heeft een schitterende, smaragdgroene kleur die direct de aandacht trekt. Dat is overigens niet het enige waarin de thuja 'Smaragd' zich van andere soorten levensboom onderscheidt: ook de slanke groeivorm en de elegante uitstraling geven deze haagplant een geheel eigen uitstraling. Wanneer u op zoek bent naar een haagconifeer die sierlijk oogt maar tegelijkertijd wordt gekenmerkt door een hoge zichtdichtheid en een compacte groeivorm is de thuja ‘Smaragd’ zeker iets voor u.

Een mooie, hoge privacyhaag aanleggen behoort zeker tot de opties die de thuja 'Smaragd' als haagplant biedt. Ook een lagere coniferenhaag kan prima worden aangelegd met dit type thuja. De thuja 'Smaragd' kan in een formele haagvorm worden gesnoeid waardoor hij uw tuin een klassieke uitstraling geeft. Ook is deze haagconifeer geschikt voor vormsnoei en om solitair aan te planten. Ook binnen informele tuinstijlen is de thuja 'Smaragd' prima toepasbaar als haagplant: de conifeer laat zich immers met zowel wintergroene als bladverliezende bomen en planten uitstekend combineren.

Verzorgen en snoeien van de thuja 'Smaragd'
De thuja 'Smaragd' stelt geen bijzondere eisen aan de grond waarin hij wordt aangeplant.

Verzorgen en snoeien van de thuja 'Smaragd'

De thuja 'Smaragd' is een haagconifeer die geen bijzondere verzorging vereist. Vanzelfsprekend is het wel aan te raden om de thujahaag regelmatig te snoeien – 1 à 2 maal per jaar is voldoende. Zo stimuleert u nieuwe vertakkingen en zal de heg steeds compacter worden. Ook behoudt de thujahaag op deze manier zijn nette uitstraling. Daarnaast is het raadzaam om de thuja 'Smaragd' 2 keer per jaar te bemesten met organische coniferenmest. Deze meststof bevat alle voedingsstoffen en mineralen die de thuja nodig heeft. Zo blijft het loof mooi groen en blijft de haagplant in topconditie.

De thuja 'Smaragd' stelt geen bijzondere eisen aan de grond waarin hij wordt aangeplant. Wel is deze haagconifeer erg gevoelig voor natte voeten: wanneer er sprake is van een erg natte bodem in uw tuin is deze conifeer dus niet erg geschikt. U kunt de thuja 'Smaragd' dan wel aanplanten, maar zult wel moeten zorgen voor een goede drainage. Aan de andere kant is de thuja 'Smaragd' ook gevoelig voor droogte: een heel droge, voedingsarme bodem is dus ook niet erg geschikt. Wel kan de droge bodem met een goede grondverbeteraar worden voorbereid op de aanplant van de thuja.

Met het regelmatig bewateren van de thuja 'Smaragd' en het toevoegen van humus aan de grond door middel van compost kan de droge grond dan wel geschikt worden gemaakt om de thuja 'Smaragd' in aan te planten. Eigenlijk is deze thujasoort dus helemaal niet zo veeleisend. In de meeste grondsoorten gedijt de haagconifeer namelijk prima. Met de minimale verzorging heeft u een prachtige haag in uw tuin staan die sfeer en privacy schept. Precies dat is dan ook wat de thuja 'Smaragd' zo geliefd maakt bij tuiniers.

Thuja occidentalis 'Smaragd' kant-en-klaar kopen
Hoewel haagconiferen als de thuja vrij snel dichtgroeien, is de thuja 'Smaragd' een ietwat trage groeier. Per jaar neemt dit type thuja ongeveer 20 centimeter in hoogte toe.

Thuja occidentalis 'Smaragd' kant-en-klaar kopen

Hoewel haagconiferen als de thuja vrij snel dichtgroeien, is de thuja 'Smaragd' een ietwat trage groeier. Per jaar neemt dit type thuja ongeveer 20 centimeter in hoogte toe. Het kan natuurlijk zijn dat u dit niet snel genoeg vindt gaan. Sommige tuiniers hebben het liefst vandaag nog een mooie, volgroeide thujahaag in hun tuin staan die de door hen gewenste hoogte al heeft bereikt. Heeft u snel een mooie tuinafscheiding van thuja 'Smaragd' nodig? Bijvoorbeeld omdat u een oude coniferenhaag wil vervangen, of omdat de tuin van uw (nieuwe) huis nog helemaal kaal is? Kies dan voor het kant-en-klaar kopen van Thuja occidentalis 'Smaragd'.

In onze webshop kunt u ervoor kiezen om de thuja 'Smaragd' als kant-en-klare haag aan te schaffen. Deze haag heeft al een mooie hoogte bereikt. Binnen een dag staat de haag in uw tuin: u krijgt de thuja ‘Smaragd’ als kant-en-klare haagelementen aangeleverd. Deze haagelementen zijn allen 1 meter breed en vormen samen een fraaie coniferenhaag met een gezonde, volwassen uitstraling. U geniet dus direct volop van privacy en een schitterend uitzicht. De kant-en-klare haag van thuja 'Smaragd' is in onze webwinkel verkrijgbaar op een hoogte van 180-200cm.

De thuja 'Smaragd' als haagplant in uw tuin
U koopt de thuja 'Smaragd' in onze webwinkel op diverse hoogten.

De thuja 'Smaragd' als haagplant in uw tuin

Bent u gecharmeerd van de thuja 'Smaragd' als haagplant? En denkt u dat deze haagplant perfect in uw tuinlandschap zou passen? U koopt de thuja 'Smaragd' in onze webwinkel op diverse hoogten. Zo kunt u kiezen voor jonge haagconiferen, maar ook voor thuja 'Smaragd' op een wat grotere hoogte. Daarnaast is de thuja 'Smaragd' ook in een grote variant verkrijgbaar met een zogeheten XL-kluit. Deze bomen hebben diverse hoogten tussen de 225 en de 400 centimeter. Kijk goed wat het beste bij uw tuinstijl past en maak aan de hand daarvan een keuze.

Heeft u nog vragen over de verschillende soorten thuja die wij in onze webshop verkopen? Of wilt u meer weten over onze andere haagplanten? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen u graag bij het vinden van de haag die echt bij u en uw tuin past.