Groene daken met bodembedekkers

15 juni 2019
Groene daken met bodembedekkers

Groene daken winnen steeds meer aan populariteit. Dat is ook niet zo vreemd: dergelijke daken zijn immers mooier om op uit te kijken. Zeker wanneer u in stedelijk gebied woont waar weinig groen te zien is, zijn groene daken een heuse uitkomst. Niet alleen zijn groene daken aantrekkelijker: ze zijn ook nog eens beter voor de biodiversiteit, uw dak en uw leefomgeving. Een groendak zuivert immers de lucht. Groene daken zijn goed te realiseren met bodembedekkers. We vertellen u graag hoe.

De voordelen van groene daken
Een ander voordeel van een groendak is dat het in feite een natuurlijk isolatiemateriaal is. Het dempt dus vervelende en storende geluiden van buitenaf

De voordelen van groene daken

Steeds meer gemeenten subsidiëren de aanleg van groene daken op woningen en bedrijfspanden. Dat is overigens geheel terecht: groene daken zorgen immers voor een beter leefklimaat in de steden. Ook wordt fijnstof uit de lucht gefilterd door de planten die op de groene daken zijn geplant. Zo dragen groene daken bij aan een gezonde en duurzame stad. Groene daken worden bedekt met aarde en planten. Hierdoor wordt het dak ook beter geïsoleerd. Dit verlengt de levensduur van het dak aanzienlijk. Ook de temperatuur in uw woning wordt beter gereguleerd wanneer u ervoor kiest om een groendak aan te (laten) leggen.

Zo blijft uw huis een koele plek wanneer er sprake is van hitte buiten. Andersom zult u ’s winters minder hoeven te stoken omdat warmte beter wordt vastgehouden in huis. Een ander voordeel van een groendak is dat het in feite een natuurlijk isolatiemateriaal is. Het dempt dus vervelende en storende geluiden van buitenaf. Ook wordt regenwater geabsorbeerd en vormen de planten op het dak een soort brandwerende laag. Uw leefomgeving wordt dus niet alleen schoner en aantrekkelijker van een groendak, maar ook nog eens stukken veiliger! Wilt u uw huis verkopen? Een groendak zorgt voor waardevermeerdering van uw pand!

Een groendak met bodembedekkers
U heeft de keuze uit zowel wintergroene als bladverliezende bodembedekkers. Wat u zelf het mooist vindt is geheel aan u.

Een groendak met bodembedekkers

Vaak wordt een groendak aangelegd door het te bedekken met aarde, mos en planten. Bodembedekkers zijn ook heel goed te gebruiken om groene daken mee te creëren. De bodembedekkers die u in onze webshop kunt kopen zijn kant-en-klare plantenmatten die u enkel nog uit hoeft te rollen. In ons assortiment vindt u diverse bodembedekkers. Al deze bodembedekkers zijn prima geschikt om een groendak mee aan te leggen. We nemen even met u door uit welke planten de keuze precies bestaat. Zo kunt u straks makkelijker een weloverwogen keuze maken voor een bodembedekker van hoge kwaliteit.

U heeft de keuze uit zowel wintergroene als bladverliezende bodembedekkers. Wat u zelf het mooist vindt is geheel aan u. De Covergreen Sedum bodembedekker is uitstekend geschikt om een dak mee te bedekken. Sedum wordt ook wel vetkruid genoemd. Deze oersterke plant is ideaal om een groendak mee te creëren omdat het nauwelijks tot geen onderhoud vereist en goed tegen verschillende weersomstandigheden kan. Daarnaast is de plant ook nog eens mooi om te zien en groeit hij vrij rap. Sedum wordt vaak gebruikt op een extensief groendak. Dit houdt in dat het groendak weinig onderhoud vereist en bestaat uit een lichte, dunne opbouwlaag.

De beplanting op een extensief groendak kan zichzelf voor het grootste deel in stand houden. Het is dan ook niet de bedoeling dat u op een extensief groendak loopt: het groendak is puur bedoeld om de biodiversiteit in de stad te stimuleren en een aantrekkelijk uitzicht te bieden in een stedelijke omgeving. Een intensief groendak is het tegenovergestelde hiervan: dit groendak wordt ook wel een daktuin genoemd. De opbouwlaag van een intensief groendak is een stuk dikker dan die van een extensief groendak. Op een intensief groendak kunnen zowel planten als bomen worden neergezet, net als in een gewone tuin.

Een intensief groendak vergt hetzelfde onderhoud als een gewone tuin. U kunt op een intensief groendak elke bodembedekker aanplanten die u zelf wilt. Meestal worden bodembedekkers op een intensief groendak gecombineerd met andere beplanting om een optimaal effect te bereiken. Kies bijvoorbeeld voor een bodembedekker die honingbijen en vlinders aantrekt, zoals de maagdenpalm (Vinca minor) of de goudaardbei (Waldsteina ternata). Op een extensief groendak kan soms ook gekozen worden voor dergelijke bodembedekkers. Ze vergen immers weinig onderhoud en zijn daarnaast sterke planten die wel tegen een stootje kunnen.

Groendak laten aanleggen of zelf aanleggen?
Gaat u een groendak aanleggen of aan laten leggen door een professional? Dan kunt u bij ons uw bodembedekkers snel en eenvoudig online kopen.

Groendak laten aanleggen of zelf aanleggen?

Een extensief groendak kan door een handige tuinier best zelf worden aangelegd. De aanleg van een groendak is echter wel gebonden aan bepaalde regels. Een intensief groendak kunt u het beste laten aanleggen door een professional. Hieraan is uiteraard een flink kostenplaatje verbonden, maar deze investering verdient zich snel terug. Wist u bijvoorbeeld dat zonnepanelen meer rendement bieden wanneer ze met een groendak worden gecombineerd? Dit kan oplopen tot een voordeel van wel 20%. In combinatie met de vele voordelen die groene daken bieden is dit dus een investering die elke cent waard is.

Gaat u een groendak aanleggen of aan laten leggen door een professional? Dan kunt u bij ons uw bodembedekkers snel en eenvoudig online kopen. Kijk eens in onze webwinkel rond welke bodembedekkers wij allemaal aanbieden. Er zit altijd wel een plant bij die goed bij u past. Groene daken die met bodembedekkers zijn bedekt bieden een schitterend uitzicht en creëren een sfeervol en natuurlijk landschap. Zeker wanneer u in de stad woont en weinig ruimte heeft voor het aanplanten van groen biedt een groendak een uitkomst. U zult zeker geen spijt krijgen van deze investering.

Heeft u nog vragen over onze verschillende bodembedekkers, of wenst u persoonlijk advies? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen u met alle plezier verder. Ook als u vragen heeft over onze wintergroene of bladverliezende haagplanten staan we u graag te woord.