Waarom haagplanten uit koelcel?

22 mei 2019
Waarom haagplanten uit koelcel?

Haagplanten met blote wortel kunnen doorgaans worden aangeplant wanneer de plant in winterrust is. Meestal is dit ergens tussen oktober en april. Toch willen veel tuiniers ook na april nog haagplanten met blote wortel kopen. Deze zijn immers een stuk voordeliger dan haagplanten in pot of met kluit. Om de planttijd van deze haagplanten te verlengen, worden ze daarom in een koelcel geplaatst. We leggen u graag uit wat de voordelen zijn van haagplanten uit een koelcel. Ook vertellen we u welke haagplanten uit koelcel wij aanbieden in onze webshop.

Koelcel verlengt de planttijd
In de koelcel worden winterse omstandigheden namelijk perfect nagebootst.

Koelcel verlengt de planttijd

Door haagplanten met blote wortel ’s winters in een koelcel te plaatsen blijft de plant in winterrust, ook in het voorjaar. In de koelcel worden winterse omstandigheden namelijk perfect nagebootst. Pas wanneer de haagplanten aangeplant worden zullen ze worden geactiveerd door de warme grond. Wanneer de grond te warm is, doet dit haagplanten met blote wortel echter geen goed. In perioden waarin de bodem echt te warm wordt kunt u om deze reden geen haagplanten met blote wortel meer bij ons bestellen. De planttijd is namelijk niet eindeloos te verlengen zolang de haagplant maar in de koelcel staat.

Haagplanten uit koelcel zijn een slimme oplossing: op deze manier kunnen haagplanten met blote wortel namelijk ook na april nog in de grond worden gezet. De kwaliteit van haagplanten uit de koelcel is even hoog als die van haagplanten met blote wortel die niet in de koelcel zijn geplaatst. U levert dus niet aan kwaliteit in door haagplanten uit de koelcel bij ons te bestellen. Ook deze haagplanten leveren u een fraaie, volle en gezonde haag op. Veel tuiniers vinden het juist fijn om haagplanten uit de koelcel te bestellen: zo kunnen zij in de door hun gewenste periode haagplanten met blote wortel aanplanten.

Welke haagplanten zijn uit koelcel verkrijgbaar
Vooral de beukenhaag (Fagus sylvatica) en de haagbeuk (Carpinus betulus) worden verkocht vanuit de koelcel.

Welke haagplanten zijn uit koelcel verkrijgbaar

Niet alle haagplanten zijn geschikt om ’s winters in de koelcel te plaatsen. Dit geldt voornamelijk voor bladverliezende haagplanten. Tijdens de periode dat hun blad uitvalt, zijn ze namelijk in winterrust. Ze lopen pas weer uit wanneer de temperatuur warmer begint te worden. Vooral de beukenhaag (Fagus sylvatica) en de haagbeuk (Carpinus betulus) worden verkocht vanuit de koelcel. Ook de veldesdoorn, de meidoorn en de liguster zijn voorbeelden van haagplanten die verkrijgbaar zijn vanuit de koelcel. Toch zijn het niet enkel bladverliezende haagplanten die in de koelcel worden geplaatst.

Ook enkele wintergroene haagplanten die met blote wortel verkrijgbaar zijn, worden ’s winters in de koelcel geplaatst. Denk hierbij aan haagconiferen als de taxus en de thuja, maar ook aan wintergroene haagplanten als de laurierkers en de buxus. U heeft dus een ruime keuze van haagplanten die uit de koelcel komen. Bestelt u deze haagplanten met blote wortel buiten het officiële plantseizoen? Dan komen ze altijd uit de koelcel. Hier worden de haagplanten overigens niet aan hun lot overgelaten: ze krijgen van onze kwekers de allerbeste verzorging en alles wat ze nodig hebben om straks uit te groeien tot sterke en vitale haagplanten.

Hoe haagplanten vanuit de koelcel aanplanten?
Maak de grond eerst goed luchtig voordat u de haagplanten uit de koelcel in de grond zet.

Hoe haagplanten vanuit de koelcel aanplanten?

Veel tuiniers vragen zich af hoe haagplanten die uit de koelcel komen aangeplant moeten worden. Eigenlijk is dit heel simpel: hetzelfde als haagplanten met blote wortel binnen het plantseizoen worden geplant. Het is wel zaak dat haagplanten met blote wortel direct nadat ze bij u gearriveerd zijn in de grond worden gezet. Anders kan het wortelstelsel beschadigen. Zorg er ook voor dat u de wortels van de plant niet blootstelt aan harde wind of felle zon: ook dit kan ervoor zorgen dat de planten straks minder goed aanslaan.

Maak de grond eerst goed luchtig voordat u de haagplanten uit de koelcel in de grond zet. Indien het nodig is kunt u de grond in uw tuin verbeteren met een bodemverbeteraar. Vervolgens graaft u een plantgeul over de gehele lengte waar de heg mag komen te staan. Maak ook de bodem in de geul luchtig en breng aanplantgrond aan. Op onze site kunt u eenvoudig zien hoeveel haagplanten u per meter nodig heeft om een mooie en volle heg te creëren. Wilt u een zichtdichte, compacte haag creëren? Kies er dan voor om haagplanten met blote wortel in zigzag aan te planten.

Bij haagplanten met blote wortel is het wel zo dat u wat langer op een volle heg wacht dan bij haagplanten in pot of met kluit. Ook komt uitval relatief vaak voor bij haagplanten met blote wortel. Dit kunt u voorkomen door een wortelgroeimiddel te gebruiken. Dit reduceert de uitval van planten flink. Een groot voordeel van haagplanten met blote wortel is de prijs. Dergelijke haagplanten zijn stukken voordeliger in aanschaf dan haagplanten met kluit of in pot. Wanneer u het geduld kunt opbrengen en op zoek bent naar een goedkope haag zijn haagplanten uit de koelcel zeker het overwegen waard.

Haagplanten uit koelcel online kopen
Er zit altijd wel een haagplant bij die perfect bij uw tuinstijl past.

Haagplanten uit koelcel online kopen

Bent u geïnteresseerd in het online kopen van haagplanten uit de koelcel? Ook in deze periode kunt u in onze webwinkel terecht voor haagplanten met blote wortel. U heeft een ruime keuze uit diverse bladverliezende en wintergroene haagplanten. Er zit altijd wel een haagplant bij die perfect bij uw tuinstijl past. Of u nu een grote of een kleine tuin heeft. Een lange, brede haag gaat aanleggen of een lagere heg in uw voortuin. We zijn er voor elke tuinier. Heeft u nog vragen over onze haagplanten uit de koelcel? Dan kunt u altijd even contact met ons opnemen. We vertellen u graag alles over onze werkwijze en mooie producten.