Welke haag past bij de grootte van mijn tuin?

3 juni 2019
Welke haag past bij de grootte van mijn tuin?

Wanneer u op zoek gaat naar een nieuwe haag, dient u met een aantal zaken rekening te houden. Zo moeten de haagplanten die u gaat kopen bij de grondsoort in uw tuin passen. Ook de grootte van uw erf bepaalt welke haag bij uw tuin past. Of u nu een grote of een kleine tuin heeft: er is gelukkig altijd een fraaie tuinafscheiding voor u te vinden. Zelfs als u alleen een balkon heeft kunt u genieten van prachtige haagplanten. We helpen u graag op weg bij het vinden van de juiste haag.

Deze haagplanten passen bij een grote tuin
U kunt dan denken aan een mooie laurierhaag. De laurierkers is een haagplant die doorgaans vrij hoog wordt.

Deze haagplanten passen bij een grote tuin

Heeft u een grote tuin? Dan heeft u geluk: u kunt namelijk uit vrijwel alle wintergroene en bladverliezende haagplanten kiezen. Een fraaie tuinafscheiding realiseren is niet lastig wanneer u een grote oppervlakte tot uw beschikking heeft. Wel is het zo dat een wat hogere, robuuste haag vaak mooier staat bij een grote tuin dan een lager haagje. U kunt dan denken aan een mooie laurierhaag. De laurierkers is een haagplant die doorgaans vrij hoog wordt. Ook is dit een vrij brede haag, wat hem bij uitstek geschikt maakt voor tuinen waarin wat ruimte is.

Denk daarbij aan de laurierkers ‘Novita’, ‘Rotundifolia’, ‘Caucasica’ of de Portugese laurier. Het voordeel van een laurierhaag is dat deze wintergroen is. Ook in de winter biedt deze heg dus volop privacy. Verder is de laurierkers een bijzonder mooie haagplant. De meeste tuinliefhebbers kunnen flink genieten van de luxueuze uitstraling die met een goed verzorgde laurierhaag gepaard gaat. Ook een coniferenhaag past goed thuis in een tuin waar veel ruimte is. Denk bijvoorbeeld aan de taxus, de Leylandcipres of de levensboom (thuja). Kiest u liever voor een bladverliezende haag? Dan kunt u prima voor een gemengde, bloeiende haag kiezen.

Ook een meidoornhaag komt goed tot zijn recht in de grote tuin. Hetzelfde geldt voor de haagbeuk, de beukenhaag en de liguster, hoewel deze ook prima in kleinere en middelgrote tuinen aangeplant kunnen worden. Wilt u een bestaande tuinafscheiding op natuurlijke wijze verhogen? Dan kan een leibomenhaag die boven uw schutting of heg loopt een uitkomst bieden. Zo geeft u ook wat meer body aan uw heg. Laat u echter niet beperken tot de bovengenoemde haagplanten: met een grote tuin heeft u immers volop keuze!

Welke haagplanten bij een kleine tuin?
Denk bijvoorbeeld aan de taxus, de buxus en de diverse wintergroene buxusvervangers. Ook een ligusterhaag kan prima in de kleinere tuin worden neergezet.

Welke haagplanten bij een kleine tuin?

Wanneer u een kleine tuin heeft, kan het een flinke uitdaging lijken om een geschikte haag te vinden. Toch is de keuze heel divers. Verschillende haagplanten laten zich prima snoeien, waardoor ze makkelijk in de kleine tuin kunnen worden neergezet als ze goed worden bijgehouden. Denk bijvoorbeeld aan de taxus, de buxus en de diverse wintergroene buxusvervangers. Ook een ligusterhaag kan prima in de kleinere tuin worden neergezet. Bepaalde haagconiferen zoals de thuja ‘Smaragd’ groeien niet al te snel en gaan smal op, wat ze zeer geschikt maakt voor de kleine tuin. Pas op met robuuste, snelgroeiende coniferen zoals de Leylandcipres.

Ook met de laurierkers is enige voorzichtigheid geboden vanwege zijn snelle en brede groei. Toch zijn er uitzonderingen. Zo is er de laurier ‘Otto Luyken’, die laagblijvend is en prima als tuinafscheiding kan dienen in de kleine tuin. Hetzelfde geldt voor de laurierkers ‘Herbergii’ en ‘Etna’. De laurier ‘Genolia’ is een sierlijke, smalle haagplant die, mits hij regelmatig wordt gesnoeid, heel goed bij een kleine tuin past. Hetzelfde geldt overigens voor de schijnhulst (wetenschappelijke naam: Osmanthus). Heeft u geen tuin, maar alleen een balkon? Ook dan kunt u genieten van diverse mooie haagplanten.

Wintergroene heesters in plantenbakken geven sfeer aan uw balkon. Tevens creëert u op deze wijze een groene leefomgeving. Hiervan kunt u volop genieten, ook als u in een appartement of flat woont. Kies bijvoorbeeld voor de buxus, taxus of Japanse hulst. Haagplanten die traag groeien en niet al teveel ruimte innemen zijn bijzonder geschikt om neer te zetten in plantenbakken.

En in de middelgrote tuin?
Doorgaans zijn de beukenhaag, haagbeuk, liguster, taxus en thujahaag goede keuzes voor de middelgrote tuin.

En in de middelgrote tuin?

Als u een middelgrote tuin heeft, heeft u heel wat keuze uit de verschillende wintergroene en bladverliezende haagplanten. Bedenk voordat u een heg gaat kopen goed waar u de voorkeur aan geeft. Bent u bereid om een stukje tuin in te leveren door een robuuste, breed groeiende haag aan te planten? Of wilt u liever meer ruimte creëren door een smalle, wat lagere heg aan te leggen? Wilt u een snelgroeiende haag die u regelmatig in vorm dient te snoeien, of liever een exemplaar dat rustig zijn gang gaat en genoegen neemt met een jaarlijks snoeibeurt?

Doorgaans zijn de beukenhaag, haagbeuk, liguster, taxus en thujahaag goede keuzes voor de middelgrote tuin. Ook een buxushaag of een heg van buxusvervangers komt in de middelgrote tuin prima tot zijn recht. Kijk eens rustig in ons webshop gedeelte rond. Zo krijgt u een goede indruk welke haagplanten er allemaal zijn en welke mooi bij uw tuinontwerp passen. Twijfelt u of een haag geschikt is voor uw tuin? Neem gerust even contact met ons op. We helpen u namelijk met alle plezier bij het vinden van een geschikte heg.

Gezonde, sterke en goed vertakte haagplanten koopt u snel en gemakkelijk online bij Haagplanten.net. In de kwekerij krijgen onze haagplanten de allerbeste verzorging van gespecialiseerde kwekers. Na uw bestelling worden de door u gekozen haagplanten speciaal voor u gerooid in onze kwekerij. Zo weet u zeker dat u verse planten geleverd krijgt waarmee u direct een frisse heg aan kunt leggen. We wensen u alvast heel veel plezier met het uitkiezen van een fraaie tuinafscheiding!