Uitgelicht: de Engelse tuin

17 juni 2019
Uitgelicht: de Engelse tuin

Het Engelse tuinontwerp is ook in ons land behoorlijk populair. De Engelse tuin is een tegenhanger van de formele Franse tuin: heesters en bloemen krijgen in het Engelse tuinontwerp juist de kans om vrijuit te groeien en te bloeien. Ook haagplanten nemen een prominente plek in dit tuinontwerp in. In dit artikel lichten we de Engelse tuin voor u uit zodat u weet of deze tuinstijl bij u past.

De Engelse tuin of cottage tuin
De Engelse tuin wordt ook wel de cottage tuin genoemd. Dit is een informeel tuinontwerp waar diverse beplanting alle ruimte krijgt om een plekje in te nemen en tot groei en bloei te komen.

De Engelse tuin of cottage tuin

De Engelse tuin wordt ook wel de cottage tuin genoemd. Dit is een informeel tuinontwerp waar diverse beplanting alle ruimte krijgt om een plekje in te nemen en tot groei en bloei te komen. De Engelse tuin heeft een romantische uitstraling die wordt gekenmerkt door bloemen, coniferen, natuurlijke paadjes en een fijne plek om te zitten en tot rust te komen of te eten met vrienden of familie. In het Engelse tuinontwerp komen zowel informele als formele elementen samen en vullen deze elkaar op fraaie wijze aan. Ook haagplanten nemen een belangrijke plek in de Engelse tuin in.

Het contrast van wintergroene en bladverliezende beplanting is wat de Engelse tuin zo leuk maakt. Rozenbogen, heesters, siergrassen, bloeiende tuinplanten, fruitbomen en wintergroene heggen die elkaar afwisselen creëren samen een boeiend tuinlandschap waarin u zich op het Engelse platteland waant. In zowel grote als kleinere tuinen kan het Engelse tuinontwerp worden toegepast. Bij kleine tuinen dient er echter wel efficiënt te werk worden gegaan om het maximale uit deze tuinstijl te kunnen halen.

Welke haag in de Engelse tuin?
U kunt dan bijvoorbeeld denken aan de taxus of de Japanse hulst. Beide haagplanten hebben een andere uitstraling maar kunnen op dezelfde wijze worden toegepast.

Welke haag in de Engelse tuin?

In de Engelse tuin wordt niet zelden gekozen voor een bladhoudende haag. De buxushaag wordt veel teruggezien in de cottage tuin. Deze wordt dan in een strakke, formele vorm gesnoeid en steekt op fraaie wijze af bij de bladverliezende struiken en bloemen die ook in de tuin staan. Tegenwoordig is de buxus echter niet altijd even populair. Dit komt voornamelijk doordat de haagplant steeds vaker ten prooi valt aan de buxusrups of nare buxusziekten zoals buxusschimmel. Er zijn echter diverse alternatieven voor de buxus die ook in de Engelse tuin zeker niet misstaan.

U kunt dan bijvoorbeeld denken aan de taxus of de Japanse hulst. Beide haagplanten hebben een andere uitstraling maar kunnen op dezelfde wijze worden toegepast. Ook passen deze haagplanten prima thuis in de cottage tuin. De Japanse hulst ‘Dark Green’, ‘Convexa’ en ‘Green Hedge’ zijn uitstekende voorbeelden van haagplanten die aardig op de buxus lijken. Deze haagplanten zijn prima in een strakke haagvorm te snoeien. Zo creëert u een tuinomlijsting die de residentiële uitstraling van een buxushaag heeft, maar niet te kampen krijgt met nare ziekten of plagen.

Coniferen in de Engelse tuin
Kies bij voorkeur voor de levensboom (thuja) of de Californische cipres. Het uiterlijk van deze coniferen sluit het beste aan bij het Engelse tuinontwerp.

Coniferen in de Engelse tuin

Ook coniferen worden veel teruggezien in de Engelse tuin. U kunt natuurlijk kiezen voor een coniferenhaag, maar ook een of meerdere solitair geplante coniferen misstaan absoluut niet in de cottage tuin. Kies bij voorkeur voor de levensboom (thuja) of de Californische cipres. Het uiterlijk van deze coniferen sluit het beste aan bij het Engelse tuinontwerp. Met coniferen kunt u een haag creëren die u een hoge mate van privacy biedt. In tegenstelling tot in veel andere informele tuinstijlen wordt in de Engelse tuin regelmatig gekozen voor een wintergroene haag. Zo kunt u in alle rust genieten van uw tuin.

Plant u coniferen solitair aan binnen het Engelse tuinontwerp? Dan kunt u deze in een schitterende snoeivorm knippen. Ook kunt u ervoor kiezen om de conifeer ongesnoeid te laten. Hierdoor kan de boom een imposante hoogte bereiken. In onze webshop vindt u diverse haagplanten die prachtig passen bij het Engelse tuinontwerp. Als u liever niet voor coniferen of buxus kiest kunt u ook met een haag van Japanse bottelroos, een meidoornhaag of een gemengde haag prima uit de voeten. In de Engelse tuin draait het immers voornamelijk om de sfeer. Houd wel rekening met haagplanten die in het Engelse landschap regelmatig terugkomen.

Haagplanten voor de cottage tuin kopen bij Haagplanten.net
U kunt denken aan een vlinderstruik of aan bloeiende bodembedekkers zoals de goudaardbei of de maagdenpalm.

Haagplanten voor de cottage tuin kopen bij Haagplanten.net

Bent u verliefd geworden op het Engelse tuinontwerp? U kunt uw haagplanten voor de cottage tuin snel en eenvoudig kopen bij Haagplanten.net. Of u nu kiest voor een volledige tuinafscheiding of enkele heesters wilt bestellen om solitair aan te planten in uw tuin: het kan allemaal. De Engelse tuin biedt ook een prima gelegenheid om wat struiken aan te planten die een grote aantrekkingskracht uitoefenen op honingbijen en vlinders. Zo helpt u deze nuttige dieren op een mooie manier en tovert u uw tuin tegelijkertijd helemaal tot leven. U kunt denken aan een vlinderstruik of aan bloeiende bodembedekkers zoals de goudaardbei of de maagdenpalm.

Voor al uw haagplanten en struiken kunt u bij ons terecht. Onze heesters en bodembedekkers zijn van hoge kwaliteit. In de kwekerij hebben zij de allerbeste verzorging van professionele en ervaren kwekers genoten. Hierdoor kunt u een lange tijd genieten van haagplanten die u bij ons aanschaft. Deze haagplanten verrijken uw tuin op schitterende wijze. In onze webwinkel vindt u verschillende bodembedekkers en heesters die in de Engelse tuin prachtig tot hun recht komen. Zo maken we het creëren van een fantastisch tuinontwerp een tikkeltje eenvoudiger voor u.

Heeft u nog vragen over onze haagplanten, of wenst u een persoonlijk advies op maat? Dan kunt u altijd bij ons terecht. Neem contact met ons op per mail of telefoon. Onze professionals helpen u graag op weg. Ook kunnen we met u meedenken over het tuinontwerp dat het beste bij u past en welke haagplanten daarin goed tot hun recht zullen komen. Zo ligt het creëren van de ideale tuin ook voor u binnen handbereik.