Bestel uiterlijk 24 maart 2024 en u ontvangt uw bestelling vóór Pasen!! Alleen mogelijk voor de planten die direct leverbaar zijn.

Buxusschimmel

De buxusschimmel is een grote bedreiging voor de buxus. De schimmel verspreidt zich snel en is moeilijk te bestrijden.
Buxus kopen
Buxusschimmel

De buxusschimmel is samen met de buxusmot de grootste bedreiging voor buxushagen over de hele wereld. Vooral als uw tuin zich op een plek bevindt die tijdens de warmere maanden van het jaar vochtig kan worden, is het risico dat uw buxushaag aangetast wordt door deze schimmelziekte groot. Omdat de buxusschimmel pas sinds enkele jaren schade aanricht in onze tuinen, is er nog weinig bekend over de bestrijding en preventie van deze schimmels. Maar dat betekent niet dat u niets anders kan doen dan hulpeloos toezien hoe zij de buxushaag in uw tuin vernietigen.

Struikkamperfoelie
Populair
Struikkamperfoelie
Lonicera nitida
Vanaf
1,91
arrow-right
Japanse Kardinaalsmuts
Euonymus fort. 'Vegetus'
Vanaf
4,00
arrow-right

Wat is de buxusschimmel?

Hoewel wij het over “de buxusschimmel” hebben, zijn er feitelijk twee verschillende schimmels actief. De bekendste is de Cylindrocladium buxicola, die te herkennen is aan de zwarte strepen die hij op de takken van uw buxus achterlaat en de lichtbruine tot zwarte vlekken die op de blaadjes verschijnen. Daarnaast is er de Volutella buxi, die ervoor zorgt dat de blaadjes aanvankelijk bruin en vervolgens helemaal bleek worden. Beide schimmels zijn behoorlijk agressief; als u de eerste tekenen van hun aanwezigheid opmerkt, is de kans aanwezig dat uw volledige haag binnen enkele dagen dood is. Het is dus belangrijk om bij besmetting zo snel mogelijk actie te ondernemen om verdere verspreiding tegen de buxusziekte tegen te gaan en zo uw buxus te redden.

De oorzaak van de schimmelziekte ligt vaak in de manier waarop hij gekweekt wordt. Als de buxus niet de ruimte krijgt of zijn groei met allerlei chemische middelen versneld wordt, is de kans groot dat de plant zich niet tegen de ziekte kan wapenen. Natuurlijk zien wij erop toe dat onze leveranciers hun planten zorgvuldig kweken, maar ook dan is er geen garantie dat uw buxushaag gezond blijft. Onderneem dus meteen actie wanneer u de eerste tekenen van de buxusschimmel ziet. Wees vooral alert tussen mei en september, want dan zijn de schimmels het meest actief. Schimmels gedijen immers bij warmte en vocht.

Bekijk meer arrow-down
Bekijk minder arrow-up
Wat is de buxusschimmel?

Verspreiding buxusschimmel voorkomen

De schimmel is zeer lastig te bestrijden en uit te bannen. Dit komt omdat de schimmelsporen zich door de gehele tuin verspreiden. In de tuinen van Paleis Het Loo was de nieuwe buxusaanplant binnen zes weken na bestrijding weer aangetast door de schimmel. Opspattend water zorgt er voor dat de sporen zich weer op het blad kunnen nestelen en zo in de plant kunnen binnendringen. De schimmelziekte laat zijn aanwezigheid doorgaans merken door kleine bruine of zwarte vlekken op de blaadjes. Wanneer u dit ziet, raden wij u aan om de aangetaste takken direct weg te snoeien.

Als de schimmels zich nog niet verder verspreid hebben, kunt u zo het probleem in de kiem smoren. De buxusziekte kan zich verspreiden doordat de sporen door de wind en de regen in uw plant terecht komen, maar ook door aanraking met besmette delen van uw kleding of snoeigereedschappen waar zich nog restanten van de schimmel op bevinden. Zorg dus dat u geen andere delen van de plant aanraakt en maak uw kleding en snoeischaar goed schoon.

Bekijk meer arrow-down
Bekijk minder arrow-up
Verspreiding buxusschimmel voorkomen

Is de buxusschimmel te bestrijden?

Als u er op tijd bij bent, zou u de buxusschimmel uit uw haag kunnen bannen door de besmette takken te snoeien. Omdat de schimmel zich door aanraking gemakkelijk verder kan verspreiden, is het echter wel belangrijk om bepaalde voorzorgsmaatregelen te nemen. Gooi de besmette takken na het snoeien meteen in de gft-bak of een plastic zak en zorg daarbij dat de gezonde delen van uw buxus niet geraakt worden. Met een fungicide als Eminent kunt u de schimmel behoorlijk goed onder controle houden. Regelmatige behandeling is wel noodzakelijk; de plant moet tussen mei en september maandelijks worden behandeld.

Het beste behandelt u uw plant in de warme periode van het jaar iedere maand. Als uw buxushaag al te zeer is aangetast, kunt u hem ook vervangen door een alternatief voor de buxus: een andere langzaam groeiende groenblijvende haagplant met kleine, ovalen bladeren, zoals de Japanse hulst of de Japanse kardinaalsmuts. Deze haagplanten kunnen niet besmet worden door de buxusschimmel en hebben als bijkomend voordeel dat de rupsen van de buxusmot de bladeren niet lusten. Soms is het beter om in plaats van de buxus vervangers aan te planten en op deze plantensoorten kunt u in dat geval zeker vertrouwen.

Wanneer plant ik een buxusvervanger aan?

Is uw buxushaag getroffen door buxusschimmel? Of wilt u dit vervelende probleem voor blijven? In beide gevallen is het mogelijk een buxusvervanger aan te planten. U heeft een ruime keuze aan prachtige buxusvervangers die stuk voor stuk net zo mooi en veelzijdig zijn als de buxus. Zo kunt u met de Japanse hulst 'Green Hedge' zowel hoge als lage hagen aanleggen. De Japanse hulst 'Convexa' en 'Dark Green'® lijken ook erg veel op de buxus. Alle buxusvervangers zijn daarnaast net zo gemakkelijk te snoeien als de buxus zelf. U kunt met deze haagplanten net zulke strakke en symmetrische hagen creëren als met de buxus.

Kijk goed welke buxusvervanger voldoet aan uw wensen. De struikkamperfoelie is weliswaar heel geschikt voor het maken van een strakke, wat lagere haag, maar niet voor vormsnoei. Dit komt doordat deze haagplant een stuk sneller groeit dan de andere alternatieven voor de buxus. Wilt u buxusschimmel uitbannen uit uw tuin, of helemaal buiten de tuin houden? Dan is het raadzaam om een buxusvervanger aan te planten. Op deze manier kunt u genieten van een prachtige wintergroene haag, maar hoeft u zich niet langer druk te maken om schimmelziekten.

loader
Laden...