Een haag voor bijen

8 april 2019
Een haag voor bijen

Al jaren staat de bijenpopulatie in Nederland en de rest van de wereld onder druk. Dat is een probleem, omdat bijen misschien wel de meest nuttige insecten zijn die we kennen. Ze leveren natuurlijk een onmisbare bijdrage aan de productie van honing, maar daarnaast is de bij een belangrijke schakel in de bestuiving van een groot aantal planten en bloemen. Een van de oorzaken dat er steeds minder bijen zijn is dat het aantal tuinen met tegels in plaats van planten de laatste jaren sterk is toegenomen. Met de juiste haagplanten helpt u de bij en wordt uw tuin ook nog eens een stukje mooier.

Waarom staat de bijenpopulatie onder druk?
Veel van de planten in bodembedekkers zijn echter belangrijke voedselbronnen voor bijen. Met het kleinere aanbod aan planten op boerderijen hebben bijen steeds minder te eten.

Waarom staat de bijenpopulatie onder druk?

Betegelde tuinen zijn slechts een klein deel van het probleem. Grote veranderingen in de landbouwsector dragen ook bij aan de massale bijensterfte. Waar bodembedekkers vroeger bij veel boerenbedrijven de norm waren om onkruid te bestrijden worden er tegenwoordig steeds meer bestrijdingsmiddelen ingezet. Veel van de planten in bodembedekkers zijn echter belangrijke voedselbronnen voor bijen. Met het kleinere aanbod aan planten op boerderijen hebben bijen steeds minder te eten. Ook het toegenomen gebruik van pesticiden, en natuurlijk insecticiden in het bijzonder, hebben ertoe geleid dat er steeds minder bijen rond landbouwbedrijven te vinden zijn.

Omdat de bij zo nuttig is voor mens en natuur is het de moeite waard om de insecten een handje te helpen. Dat kunt u bijvoorbeeld doen door een haag te planten die insecten aantrekt. Dat lijkt misschien een druppel op de gloeiende plaat, maar de bijen in uw omgeving zullen u er dankbaar voor zijn. Bovendien helpen alle kleine beetjes: als iedereen zich bewust is van de afnemende bijenpopulatie en een aantal planten in de tuin neerzet die aantrekkelijk zijn voor bijen, kan de afname van het aantal bijen op termijn stopgezet of misschien zelfs teruggedraaid worden.

Welke haagplanten zijn aantrekkelijk voor bijen?
Het wordt natuurlijk helemaal mooi voor uzelf en de bijen in uw omgeving wanneer u een gemengde bloeiende haag in de tuin plant.

Welke haagplanten zijn aantrekkelijk voor bijen?

Als we kijken naar welke haagplanten precies aantrekkelijk zijn voor bijen, dan hebben ze een eigenschap gemeen: het zijn allemaal bloeiende haagplanten. Dat is ook logisch: de bloemen die aan dit soort haagplanten groeien zijn niet alleen een mooie versiering voor uw tuin, ze zijn ook nog eens een bron van nectar. Wanneer uw haag in bloei staat, geniet u van de kleuren en geuren van uw bloeiende haag, terwijl de bij dankbaar zal zijn voor het rijke buffet dat u hem voorschotelt. En de bij kan zo ook weer meehelpen met de verdere bestuiving van de bloeiende planten in uw haag.

Het wordt natuurlijk helemaal mooi voor uzelf en de bijen in uw omgeving wanneer u een gemengde bloeiende haag in de tuin plant. Doet u dit speciaal voor de bijen, kies dan niet voor een haag met verschillende kleuren, maar een haag die zo lang mogelijk bloeit. Vul de gebruikelijke zomerbloeiers aan met een vroegbloeiende soort als de gele kornoelje en een soort die lang door blijft bloeien, zoals de vlinderstruik, en de bijen in uw buurt zullen het grootste deel van het jaar te eten hebben. Een bijkomend voordeel is dat ook vlinders van deze planten houden: dat maakt uw tuin des te kleurrijker!

Onze aanraders voor een insectvriendelijke haag
Tussen de gemengde hagen van Haagplanten.net vindt u een haagpakket die een haag voor vlinders en insecten oplevert.

Onze aanraders voor een insectvriendelijke haag

Tussen de gemengde hagen van Haagplanten.net vindt u een haagpakket die een haag voor vlinders en insecten oplevert. De haagplanten in dit pakket zijn de spierstruik 'Grefsheim', de vlinderstruik 'White Profusion', de ribes 'King Edward VII' en de gewone sering. Dit zijn allemaal haagplanten die prachtig bloeien en hoe dan ook een harmonieus geheel in uw tuin opleveren. Toch kunnen we het ons voorstellen als u zelf wilt kiezen welke haagplanten u in de tuin neerzet. De ribes 'King Edward VII' heeft bijvoorbeeld een sterke geur die niet iedereen even lekker vindt. Mocht die u niet bevallen, dan zijn er gelukkig genoeg andere opties.

De vlinderstruik 'White Profusion' kunt u sowieso een op een vervangen met een andere soort vlinderstruik als u liever een andere kleur dan wit in de tuin heeft. Het aanbod aan kleuren is bij de vlinderstruik bijzonder groot. Bij de spierstruik 'Grefsheim' is dat iets anders, omdat die vroeger bloeit dan de andere spierstruiken in ons assortiment. Dat betekent natuurlijk niet dat de verschillende kweekvormen van de Japanse spierstruik minder mooi zijn. Ze hebben allemaal een rijke, sierlijke, maar niet te opzichtige bloei.

Andere aanraders voor een insectvriendelijke haag zijn de heesterganzerik, het Chinees klokje, de meidoorn en de hortensia. Heeft u weinig ruimte in uw tuin? Zelfs dan kunt u de bijen in uw buurt van dienst zijn. Een haag van klimop of klimhortensia die over een hekwerk van gaas, hout of bamboe geweven is blijft opvallend smal. De klimop bloeit bovendien in de herfst, van augustus tot november, als er weinig ander voedsel voor de bij is. De bloemen hebben weinig sierwaarde, maar des te meer voedingswaarde.

Online een haag voor bijen kopen
Op welke haag voor bijen uw keuze ook valt, u kunt erop rekenen dat we bij Haagplanten.net een haag van goede kwaliteit leveren.

Online een haag voor bijen kopen

Er zijn heel veel haagplanten die goed zijn voor de bij. Nu het voortbestaan van de bij in gevaar is, kunt u daar een hoop goeds mee doen. Zeker als u uw insectvriendelijke haag goed verzorgt. We raden daarbij aan om na de bloei te koppen. Dat wil zeggen dat u de uitgebloeide knoppen wegknipt, zodat de haag het jaar erna rijker bloeit.

Op welke haag voor bijen uw keuze ook valt, u kunt erop rekenen dat we bij Haagplanten.net een haag van goede kwaliteit leveren. En dat nog voor een aantrekkelijke prijs ook. Zit u nog met vragen of onduidelijkheden? Dan helpen onze haagplantenexperts u daar graag mee.