De mooiste sierheesters voor uw tuin

15 augustus 2019
De mooiste sierheesters voor uw tuin

Hoewel een fraaie haag de omlijsting van uw tuin is, bepaalt ook de rest van uw tuinlandschap de sfeer die uw erf ademt. Beplanting in de vorm van bomen, sierheesters en tuinplanten zijn dan ook essentieel om uw tuin op mooie wijze aan te kleden. Ook dragen sierheesters bij aan biodiversiteit in uw tuin. We vertellen u graag wat de mooiste sierheesters voor uw tuin zijn.

Wat zijn sierheesters?
Sierheesters zijn struiken die een elegant uiterlijk hebben, waardoor ze de sierfactor van uw tuin aanzienlijk verhogen.

Wat zijn sierheesters?

Sierheesters zijn struiken die een elegant uiterlijk hebben, waardoor ze de sierfactor van uw tuin aanzienlijk verhogen. Door sierheesters aan te planten kleedt u uw tuin aan en creëert u een fijne, natuurlijke sfeer. Er zijn sierheesters in allerlei soorten en maten. Zo kunt u bijvoorbeeld kiezen voor een wintergroene struik, maar ook bladverliezende sierheesters behoren tot de mogelijkheden. Het hangt voornamelijk van uw tuinontwerp af welke sierheesters het beste bij u passen. Een formele tuinstijl vraagt doorgaans om wintergroene sierheesters die in statige snoeivormen worden geknipt. Geeft u de voorkeur aan een natuurlijk tuinontwerp? Dan komen bloeiende struiken ook prima tot hun recht.

In onze webshop zijn diverse sierheesters verkrijgbaar. We presenteren u graag enkele populaire soorten waaruit u een keuze kunt maken. Er is altijd wel een sierheester te vinden die uw tuin op fraaie wijze kan verrijken. Natuurlijk kunt u deze mooie struiken direct online bestellen in onze webwinkel.

Rhododendron
Deze struik combineert het beste van twee werelden: hij is wintergroen, maar heeft ook een elegante, opvallende bloei.

Rhododendron

Een bekende sierheester is de rhododendron. Deze struik combineert het beste van twee werelden: hij is wintergroen, maar heeft ook een elegante, opvallende bloei. Er zijn rhododendrons verkrijgbaar met diverse fraaie bloemkleuren. Denk aan de rhododendron ‘Nova Zembla’, die wordt gekenmerkt door schitterende rode bloemen die zeker de nodige aandacht naar zich toe zullen trekken. Uiteraard kunt u ook voor rhododendrons met andere kleuren bloemen kiezen. In onze webwinkel is meer dan genoeg keuze. Ga voor een serene sfeer met de rhododendron ‘Cunninghams White’, ‘Madame Masson’ of ‘Gomer Waterer’. Al deze sierheesters hebben schitterende, witte bloemen.

Heeft u liever een kleurrijke sierheester? Ook dan is er wat betreft rhododendrons aardig wat keuze. Naast de eerdergenoemde rhododendron ‘Nova Zembla’ draagt ook de rhododendron ‘Red Jack’ mooie rode bloemen. De rhododendron ‘Scintillation’ en ‘Germania’ worden gekenmerkt door roze bloemen. Daarnaast zijn er nog rhododendrons met paarse tot lilakleurige bloemen, zoals bijvoorbeeld de ‘Roseum Elegans’, ‘Marcel Menard’ en de ‘Catawbiemse Grandiflorum’. U kunt er uiteraard ook voor kiezen om diverse kleuren rhododendron in uw tuin aan te planten. Kies in dat geval wel voor kleuren die bij elkaar passen: zo behoudt uw tuin zijn samenhang.

Een ander voordeel van de rhododendron als sierheester is dat deze in bijna elk tuinontwerp goed tot zijn recht komt. In de formele tuin zien we rhododendrons met regelmaat terug, maar ook in natuurlijke of landelijke tuinontwerpen is deze sierheester beslist geen verkeerde keuze. Of u nu een rhododendronhaag aanlegt of enkele exemplaren solitair aanplant: uw tuin zal beslist aantrekkelijker worden wanneer u deze sierheester een mooi plekje geeft.

Vlinderstruik
Vlinderstruik is verkrijgbaar in verschillende kleuren. Een bijzonder elegante soort is de Buddleja ‘Pink Delight’.

Vlinderstruik

Een andere populaire sierheester is de vlinderstruik. In tegenstelling tot de rhododendron is deze wel bladverliezend. De vlinderstruik past prima bij informele tuinstijlen zoals de cottage garden, de natuurlijke tuin en de landelijke tuin. Mits goed gecombineerd en op een geschikte plaats kan hij echter ook wel een plekje in een formeel tuinontwerp krijgen. Een mooie eigenschap van de vlinderstruik, die ook wel Buddleja wordt genoemd, is dat de sierheester een grote aantrekkingskracht op vlinders uitoefent. Het aanplanten van een Buddlejahaag of enkele solitaire vlinderstruiken trekt dus zeker de nodige vlinders en honingbijen naar uw tuin!

Vlinderstruik is verkrijgbaar in verschillende kleuren. Een bijzonder elegante soort is de Buddleja ‘Pink Delight’. De roze bloemtrossen toveren uw tuin binnen no-time om in een stijlvol en natuurlijk paradijs. Vlinderstruik verspreidt een bijzonder aangename geur in uw tuin, die niet alleen door vlinders en bijen, maar ook door tuinliefhebbers zeker wordt gewaardeerd. Naast de roze vlinderstruik kunt u ook kiezen voor de Buddleja davidii ‘Royal Red’, ‘White Profustion’, ‘Lochinch’, ‘Empire Blue’, ‘Black Knight’ en ‘Nanho Blue’. Uiteraard kunt u de diverse soorten vlinderstruik ook met elkaar combineren voor een uiterst vrolijk effect.

Andere voorbeelden van bladverliezende sierheesters zijn Gele kornoelje, Japanse bottelroos, heesterganzerik, Chinees klokje en weigela. Al deze sierheesters zijn zowel in haagvorm, solitair als in groepen aan te planten. Kijk zelf op welke manier bovengenoemde sierheesters het beste bij uw tuinlandschap zouden kunnen passen.

Wintergroene sierheesters
Denk bijvoorbeeld aan de Japanse hulst (Ilex crenata). Deze wintergroene struik heeft een stijlvol en elegant voorkomen en siert uw tuin het hele jaar rond.

Wintergroene sierheesters

Behalve bladverliezende sierheesters zijn er ook wintergroene exemplaren. Niet alle wintergroene sierheesters hebben opvallende bloemen zoals de rhododendron. Sterker nog: sommige sierstruiken worden juist gekenmerkt door een zeer subtiele bloei die nauwelijks waarneembaar is. Toch maken hun groeiwijze, het blad en hun algehele uitstraling sommige wintergroene heesters toch echt een sierlijke toevoeging aan uw tuin. Denk bijvoorbeeld aan de Japanse hulst (Ilex crenata). Deze wintergroene struik heeft een stijlvol en elegant voorkomen en siert uw tuin het hele jaar rond. Ook de buxus staat bekend als sierheester, maar deze wordt tegenwoordig minder enthousiast aangeplant vanwege buxusziekten en de buxusmot.

Ilex crenata is een bekende buxusvervanger. Soorten Japanse hulst die geschikt zijn als buxusvervanger en sierheester zijn de Ilex ‘Dark Green’, Ilex crenata ‘Green Hedge’, Ilex crenata ‘Blondie’ en ‘Convexa’. Deze struiken zijn niet alleen perfect om een heg mee aan te planten, maar kunnen ook heel goed solitair worden neergezet. Het mooie van wintergroene sierheesters met een compacte groeivorm is dat deze ook heel geschikt zijn voor vormsnoei. U kunt de struik natuurlijk in een bolvorm of piramidevorm knippen, maar ook wat meer ingewikkelde vormen liggen (na de nodige oefening) binnen handbereik.

Kijk snel rond in onze webwinkel en laat u inspireren door ons ruime aanbod van zowel wintergroene als bladverliezende sierheesters.