Winterharde bloeiende struiken

15 mei 2019
Winterharde bloeiende struiken

Veel bloeiende struiken zijn niet wintergroen: ze verliezen hun blad gedurende de koude wintermaanden. Toch zegt dat niets over hun winterhardheid. Er is een relatief groot aantal bloeiende struiken dat ook winterhard is. Maar welke struiken zijn dit precies? En wat kunnen ze voor uw tuinlandschap betekenen? We presenteren u graag een aantal winterharde bloeiende struiken die u bij ons kunt kopen. Voor elke tuin is er wel een mooie bloeiende struik te vinden die wat kleur en leven aan het ontwerp toevoegt.

Zijn alle bloeiende struiken winterhard?
Neem bijvoorbeeld de vlinderstruik (ook wel Buddleja genoemd): deze kent slechts een matige winterhardheid.

Zijn alle bloeiende struiken winterhard?

Niet alle bloeiende struiken zijn winterhard. Neem bijvoorbeeld de vlinderstruik (ook wel Buddleja genoemd): deze kent slechts een matige winterhardheid. Op zich is de struik prima opgewassen tegen onze Nederlandse, milde winters. Slechts tijdens zeer strenge winters, die in ons land niet al te vaak voorkomen, heeft de struik wat extra bescherming nodig. Dit kunt u bijvoorbeeld doen door de struik tijdens nachten met vorst te bedekken met een wintervliesdoek. Dit geldt uiteraard ook voor andere bloeiende struiken met een matige winterhardheid. Over het algemeen kunnen we echter stellen dat de meeste bladverliezende, bloeiende struiken goed tot zeer goed winterhard zijn.

Naast bladverliezende winterharde struiken zijn er ook heesters die hun blad ’s winters behouden en in het voorjaar tot bloei komen met kleurrijke bloemen. Neem bijvoorbeeld de rhododendron. Deze haagplant is bijzonder populair in Nederlandse tuinlandschappen. Deze veelzijdige haagplant behoudt zijn groene blad in de winter, en trakteert ons in het voorjaar op elegante, gekleurde bloemen. De rhododendron heeft een stijlvol karakter en past in zowel formele als informele tuinstijlen prima thuis. Het feit dat deze struik wintergroen is maakt hem net even anders dan veel andere winterharde bloeiende struiken.

Chinees klokje

Een andere struik die een goede winterhardheid kent is het Chinees klokje. In tegenstelling tot de rhododendron is deze haagplant wel bladverliezend. Dat wil echter niet zeggen dat hij niet tegen de kou kan, want dat kan deze struik prima. Rond april komt het Chinees klokje uitbundig tot bloei. Wanneer de bloemen uitgebloeid zijn en verwelken moet deze heester worden teruggesnoeid tot een centimeter of 10 van de grond. Het Chinees klokje zal hierop nieuwe scheuten gaan aanmaken, waardoor hij volgend jaar weer prachtig tot bloei komt. Plant deze heester aan op een goed doorlatende, enigszins voedingsrijke grond.

Het Chinees klokje kan worden gebruikt om een informele of gemengde bloeiende haag mee te creëren, maar ook solitair of in een groepje komt de struik prima tot zijn recht. Als haagplant is het Chinees klokje informeel. In de wat formelere tuinen wordt de struik meestal gecombineerd met een strakke, wintergroene haag.

Heesterganzerik
Ook de strengste winters overleeft deze heester fier.

Heesterganzerik

De heesterganzerik is een schitterende bloeiende struik die wordt gekenmerkt door een zeer goede winterhardheid. Ook de strengste winters overleeft deze heester fier. In onze webshop vindt u 3 verschillende soorten heesterganzerik. Elke soort is zeer winterhard. U kunt kiezen uit de heesterganzerik 'Abbotswood'. Deze staat bekend om zijn fraaie bloei met witte bloempjes. De heesterganzerik 'Goldfinger' draagt in de zomer zijn gele bloemen en de heesterganzerik 'Red Ace' bloeit met oranjerode bloemen. Deze struik is een rasechte zomerbloeier die van mei-juni tot oktober uw tuin verrijkt met zijn prachtige bloesems.

In informele, lagere hagen komt de heesterganzerik heel mooi tot zijn recht. Ook solitair of in groepjes trekt de struik echter de nodige aandacht naar zich toe tijdens de bloeiperiode. Bent u op zoek naar een winterharde struik die langdurig bloeit? Dan zijn de diverse typen heesterganzerik zeker het overwegen waard. Ook is deze haagplant niet heel veeleisend: hij kan op de meeste grondsoorten heel goed gedijen. Net als verreweg de meeste andere bloeiende struiken wordt hij echter wel het liefst neergezet op een plekje in de volle zon of halfschaduw. Dit stimuleert de rijke bloei van deze heester.

Weigela
Deze winterharde struik is zeer sterk en groeit op nagenoeg elke grondsoort uit tot een mooie plant.

Weigela

Een andere haagplant die rijkelijk bloeit en goed winterhard is, is de weigela. Deze struik verrijkt uw tuin in mei en juni met een royale bloei van roze, rode of witte bloesems. De heester bloeit op oud houd. Net als het Chinees klokje dient de weigela na de bloei gesnoeid te worden. Zo zorgt u ervoor dat de struik het volgende jaar weer even rijk zal bloeien. Deze winterharde struik is zeer sterk en groeit op nagenoeg elke grondsoort uit tot een mooie plant die zowel in informele hagen als solitair een echte eyecatcher is tijdens de bloei. Ook wordt deze struik nog wel eens aangeplant in groepen, bijvoorbeeld in borders.

Een ander leuk detail is dat de weigela de nodige vlinders aantrekt en uw tuin zo letterlijk tot leven brengt. De bloesems verspreiden geen geur, maar dat maakt de bloei van deze struik niet minder indrukwekkend. Kies in onze website de soort weigela uit die goed bij uw tuinstijl past en bestel deze eenvoudig en snel.

Hortensia
In onze webwinkel vindt u diverse soorten hortensia. De Hydrangea Alpenglühen is een goed voorbeeld van een type dat zeer goed winterhard is.

Hortensia

Een andere bloeiende, winterharde struik waar veel tuiniers dol op zijn is de hortensia. Niet iedereen weet dat er best een aantal soorten hortensia is dat zich prima leent om een haag mee te creëren. Toch kan deze struik ook heel goed in groepen of solitair worden aangeplant. In onze webwinkel vindt u diverse soorten hortensia. De Hydrangea 'Alpenglühen' is een goed voorbeeld van een type dat zeer goed winterhard is. De struik bloeit uitbundig met schitterende, donkerroze bloemen. Ook de andere hortensiasoorten zijn heel goed in staat om ook de koudere winters ongeschonden door te komen. De hortensia is wel bladverliezend in de winter.

Zoals u heeft kunnen lezen zijn er best wat winterharde struiken die in het voorjaar of de zomer tot bloei komen. Natuurlijk zijn bovengenoemde voorbeelden niet de enige bloeiende haagplanten die goed in staat zijn om de winters door te komen. U kunt bijvoorbeeld ook kiezen voor struiken als de ribes 'King Edward VII', de sneeuwbes en de Japanse bottelroos. Kijk voor meer inspiratie eens in onze webwinkel welke winterharde bloeiende haagplanten we nog meer aanbieden. De haagplant die perfect aansluit op uw tuinontwerp en wensen zit er zeker bij!