Een natuurlijk tuinontwerp: deze haagplanten zijn geschikt

2 augustus 2019
Een natuurlijk tuinontwerp: deze haagplanten zijn geschikt

Het natuurlijke tuinontwerp heeft afgelopen jaren steeds meer terrein gewonnen. De tijd van betegelde tuinen en saaie schuttingen lijkt definitief voorbij. Meer en meer tuiniers kiezen bewust voor een tuin die bijdraagt aan biodiversiteit. Bloeiende planten, vlinders, honingbijen en andere nuttige insecten staan in een dergelijke tuin centraal. Maar welke haagplanten zijn geschikt voor de natuurlijke tuin? En wat kunt u verder doen om meer nuttige insecten naar uw tuin te trekken?

De tegeltuin: verleden tijd?
De tijd van de royaal betegelde tuin ligt echt achter ons. Ook saaie, houten schuttingen maken steeds vaker plaats voor een fraaie heg.

De tegeltuin: verleden tijd?

De tijd van de royaal betegelde tuin ligt echt achter ons. Ook saaie, houten schuttingen maken steeds vaker plaats voor een fraaie heg. Zowel wintergroene als bladverliezende hagen zijn populair: dat hangt voor het grootste deel af van uw tuinstijl. Een formele tuin vraagt meestal om een wintergroene haag die van veel privacy voorziet in uw tuin. Bij een natuurlijke of meer informele tuinstijl wordt vaak de keuze gemaakt voor een bladverliezende of bloeiende haag. In sommige gevallen wordt ook in de natuurlijke tuin echter gekozen voor een bladhoudende haag: dat hangt voornamelijk af van de rest van de beplanting in uw tuin.

In de natuurlijke tuin staat de haag centraal. Dit is de natuurlijke omlijsting van dit tuinontwerp. In de tuin zelf zijn sierheesters, vaste tuinplanten, gras en bomen ook belangrijk. Het hangt er natuurlijk wel van af hoeveel ruimte u in de tuin heeft: in een kleine stadstuin is bijvoorbeeld geen ruimte voor bomen. Waardevolle planten die vlinders en insecten aantrekken zijn in elke tuin aan te planten. Waar het terras enkele jaren geleden nog een groot deel van de tuin besloeg, is dit de afgelopen tijd steeds minder geworden. Tegels maken steeds vaker plaats voor fraaie tuinplanten. Een goede ontwikkeling, wat ons betreft.

Maar wat kunt u doen om uw tuin natuurlijker te maken? Welke haagplanten zijn geschikt? We geven u graag enkele waardevolle tips. Ook noemen we enkele haagplanten die niet meer weg te denken zijn uit de natuurlijke tuin.

Uw tuinontwerp natuurlijker maken: enkele tips
Ook kunt u een deel van uw tuintegels weghalen en op deze plaats gras zaaien.

Uw tuinontwerp natuurlijker maken: enkele tips

Om uw tuinontwerp natuurlijker te maken hoeft u niet per se heel ingrijpende veranderingen door te voeren in uw tuin. Het vervangen van enkele tuintegels door vaste planten kan al een wezenlijk verschil maken. Staat er een hek of schutting in uw tuin? Vervang deze dan voor een mooie haag. Ook kunt u een deel van uw tuintegels weghalen en op deze plaats gras zaaien. U creëert dan in enkele simpele stappen een heel natuurlijke sfeer. Heeft u al een gazon in uw tuin liggen? Maai het gras dan niet al te vaak.

We zijn in ons land gewend om het gras kort en strak te houden, maar juist wanneer het wat langer groeit krijgen wilde bloemen ook een kans. Denk aan madeliefjes, paardenbloemen en klaprozen. Dit is ook weer nuttig voor insecten, honingbijen en vlinders. Eventueel kunt u door het midden van het gazon een strook gras kort houden. Deze strook fungeert dan als een soort natuurlijk pad over het gazon. Vindt u het geheel te rommelig? Kies er dan voor om de randen rond uw gazon ook kort te maaien. Dit geeft uw gazon een verzorgde en toch speelse uitstraling.

Bij een zeer formeel tuinontwerp past het niet om uw gazon te laten groeien. In dat geval kunt u het kort houden en zo nu en dan voorzien van wat organische mest of compost. Zo houdt u het gras in goede conditie. U kunt eventueel enkele borders aanleggen en daarin enkele mooie bloeiende planten neerzetten. Dit kunnen rhododendrons zijn, maar ook sierheesters als vlinderstruik, Chinees klokje, gele kornoelje en heesterganzerik zijn op dit moment razend populair onder tuiniers.

Welke haag in de natuurlijke tuin?
In onze webshop vindt u diverse haagpakketten waarmee u op voordelige en eenvoudige wijze 4 à 5 meter haag kunt aanleggen.

Welke haag in de natuurlijke tuin?

Bent u er klaar voor om die oude, houten schutting vaarwel te zeggen en een fraaie haag te verwelkomen in uw tuin? Dan is het wel handig om te weten welke haag u het beste kunt kiezen. In de natuurlijke tuin is een hoge, bloeiende haag zeker een goede optie. In onze webshop vindt u diverse haagpakketten waarmee u op voordelige en eenvoudige wijze 4 à 5 meter haag kunt aanleggen. U heeft de keuze uit haagpakketten voor onder meer een hoge of lage bloeiende haag, een geurende haag, een haag voor vlinders en insecten, een landschapshaag of een inbraakwerende haag.

Deze haagpakketten zijn met zorg samengesteld door onze deskundige kwekers. De meeste haagpakketten bevatten 3 tot 4 verschillende soorten haagplanten die goed op elkaar zijn afgestemd. Heeft u liever geen gemengde haag? Dan is de beukenhaag (Fagus sylvatica) ook een uitermate geschikte haagplant voor een natuurlijk tuinontwerp. Ook de haagbeuk (Carpinus betulus) misstaat zeker niet in de natuurlijke tuin. Verder kunt u ook heel goed kiezen uit een ligusterhaag of een meidoornhaag. Die laatste is voornamelijk geschikt voor grote tuinen. Geeft u de voorkeur aan een bladhoudende haag? Ook dan zijn er opties genoeg.

Zo kunt u bijvoorbeeld kiezen voor een mooie coniferenhaag als omlijsting van de natuurlijke tuin. Veel tuiniers associëren coniferen met strakke, symmetrische haagvormen en formele tuinontwerpen, maar deze veelzijdige haagplanten kunnen ook op een andere wijze worden ingezet. Zo is de levensboom (thuja) heel geschikt om in een rijtje aan te planten en eens per jaar te snoeien, waardoor de haag wel gezond en verzorgd blijft, maar geen heel strakke vorm aanneemt. Hetzelfde kan overigens met een taxushaag. Eigenlijk heeft u dus nog best wat keuze wanneer het aankomt op haagplanten voor de natuurlijke tuin.

Wij adviseren u dan ook om eens een kijkje in onze webwinkel te nemen. Bekijk ons aanbod van bladhoudende en bladverliezende haagplanten eens op uw gemak. Ziet u er een haagplant tussen die prachtig bij uw tuinontwerp zou passen? Dan kunt u deze direct op snelle en eenvoudige wijze bij ons bestellen. Ook kunt u mooie sierheesters bij ons bestellen. Houd daarnaast onze blog in de gaten voor de nodige tuininspiratie. U zult zien dat het erg leuk en vooral eenvoudig is om uw tuin om te toveren tot een natuurlijk en duurzaam erf!