De mooiste haagplanten voor de voortuin

18 januari 2019
De mooiste haagplanten voor de voortuin

In de voortuin mag een haag maar een meter hoog zijn. Dat hoeft geen nadeel te zijn. Een hoge haag zou bijvoorbeeld alleen maar het zonlicht tegenhouden en daarmee een relatief donker huis opleveren. Bovendien zijn voortuinen normaal gesproken kleiner dan achtertuinen en bij zo’n kleinere tuin past vaak een wat bescheidener haag. Wanneer u met die hoogterestrictie zit, wilt u natuurlijk wel haagplanten in de voortuin die juist in een lage haag goed tot hun recht komen. We laten u de mooiste haagplanten voor de voortuin zien, zodat ook u weet welke haagplanten goed aan de voorzijde van uw huis passen.

Welke lage haag past het beste bij uw wensen?
Sommige mensen vinden een wintergroene haag bijvoorbeeld het mooist

Welke lage haag past het beste bij uw wensen?

Voor u een haag in de voortuin gaat planten is het een goed idee om stil te staan bij wat de haag precies moet doen. Een inbraakwerende haag vraagt bijvoorbeeld weer om andere haagplanten dan een haag die simpelweg de grens tussen uw tuin en die van de buren markeert. Ook wat het uiterlijk van uw haag betreft zijn er veel verschillende opties. Sommige mensen vinden een wintergroene haag bijvoorbeeld het mooist, omdat deze ieder seizoen zijn verzorgde uiterlijk zal behouden. Anderen hebben liever een bloeiende haag, zodat ze enkele weken per jaar – soms zelfs enkele maanden per jaar – begroet worden door een kleurrijk uitzicht wanneer ze door het raam kijken.

Maar ook als u nog niet precies weet welke haag de beste keuze is voor in uw tuin, kunt u bij ons inspiratie opdoen. Laten we eens kijken naar wat de beste haagplanten voor verschillende soorten hagen in de voortuin zijn.

Wintergroene haag in de voortuin
Zowel de Taxus baccata als de Taxus media zijn perfect voor een formele lage haag.

Wintergroene haag in de voortuin

Vraag een willekeurige tuinier welke wintergroene haagplanten het meest geschikt zijn voor een lage haag in de voortuin en de kans is groot dat de taxus het eerste antwoord is. Dat is ook niet zo verwonderlijk, want zowel de Taxus baccata als de Taxus media zijn perfect voor een formele lage haag. Geen enkele andere coniferenhaag is hier geschikt voor, want de meeste coniferen groeien veel te snel om laag te houden. Een taxushaag hoeft echter maar een à twee keer per jaar gesnoeid te worden om een nette haag te blijven die het uitstekend doet in de voortuin.

Er zijn ook loofbomen die zich goed lenen om in de voortuin te planten. De buxus blijft door zijn uitzonderlijk langzame groeisnelheid bijvoorbeeld erg laag. Is een buxushaag te laag of bent u bang dat zo’n haag in uw buurt door de buxusmot of de buxusziekte getroffen wordt? Dan zijn er genoeg buxusvervangers verkrijgbaar die zelfs iets hoger kunnen worden. De Japanse hulst is er zo een, maar ook de verschillende soorten kardinaalsmuts leveren een sierlijke en redelijk formele lage haag op. Laurierhagen zijn minder formeel en worden vaak vrij groot, maar er zijn kweekvormen als de laurier 'Otto Luyken' en de laurier 'Herbergii' die wat lager blijven.

Inbraakwerende haag in de voortuin
U kunt het inbrekers extra lastig maken door een haag met scherpe doorns in de tuin te zetten.

Inbraakwerende haag in de voortuin

Een haag van een meter hoog klinkt misschien wat laag om indringers uit de tuin te houden, maar het is nog flink lastig om over zo’n haag heen te springen. U kunt het inbrekers extra lastig maken door een haag met scherpe doorns in de tuin te zetten. Op het platteland hebben ze daar de sleedoorn en de meidoorn voor, maar vooral de sleedoorn is eigenlijk te groot voor in de voortuin. Dan is de vuurdoorn bijvoorbeeld een betere keuze. Het voordeel is dat de vuurdoorn wintergroen is en met zijn kleurige bessen ook nog zijn sierwaarde heeft.

Ook de berberis staat bekend om zijn stekelige takken. Daarnaast is de berberis zowel verkrijgbaar in wintergroene als bladverliezende varianten, waarvan de laatste in onze webshop voor de duidelijkheid als de zuurbes bekend staat. De berberis is een perfecte keuze voor doornige hagen van een meter tot anderhalve meter hoog en daarmee zeer effectief om indringers te ontmoedigen uw tuin in te komen. Sommige berberissoorten bloeien zelfs met mooie gele bloemen. Voor de combinatie van bloei en inbraakwering zijn de Japanse bottelroos en de hondsroos eveneens de moeite waard. Hun roze bloemen en opvallende rode rozenbottels maken uw tuin een lust voor het oog.

Bloeiende haag in de voortuin
Wel iets om rekening mee te houden is het feit dat de meeste bloeiende haagplanten bladverliezend zijn.

Bloeiende haag in de voortuin

Het hoeven namelijk niet per se bladeren te zijn die uw haag mooi maken. Juist kleurige bloemen kunnen uw tuin een prachtige uitstraling geven wanneer uw haag in bloei staat. Daarom zijn veel bloeiende haagplanten een aanrader voor in de voortuin. De meest opvallende bloeiers staan er over het algemeen immers niet om bekend dat ze al te hoog worden. De vlinderstruik, de heesterganzerik, de weigela, de bruidsbloem en de hortensia zijn allemaal haagplanten die niet heel hoog worden, maar wel een deel van het jaar wat extra kleur in de tuin brengen. Dat effect wordt nog versterkt door de vele bijen en vlinders die zich met de nectar van de bloemen aan hun takken voeden.

Wel iets om rekening mee te houden is het feit dat de meeste bloeiende haagplanten bladverliezend zijn. Ze zullen er dus een deel van het jaar kaal bij staan en bovendien hebben ze in de meeste gevallen een wat minder formeel voorkomen dan bijvoorbeeld een rechte taxushaag of een goed gesnoeide haag met doorns. U kunt natuurlijk voor het beste van beide werelden kiezen door een van de vele rhododendronsoorten uit ons assortiment in de tuin te planten. De rhododendron is namelijk wintergroen. Als een rhododendronhaag halverwege de zomer uitgebloeid is, heeft u toch nog een haag met mooie groene bladeren in de voortuin staan.