Producten vergelijken
  1. Verwijder dit artikel
Voeg meer producten toe om te kunnen vergelijken Vergelijken
Geen producten geselecteerd.

Wanneer kies ik voor een gemengde haag?

gemengde haag

Wanneer kies ik voor een gemengde haag?

Het assortiment van Haagplanten.net is vrij groot. We willen graag voor iedere klant en voor iedere tuin de geschikte haagplanten in huis hebben. Daardoor wordt een keuze maken echter wel steeds lastiger. Zijn er verschillende hagen waar u tussen twijfelt? Overweeg dan te kiezen voor een gemengde haag.

haagpakketten

De gemengde buddlejahaag bestaat bijvoorbeeld uit de vlinderstruik 'Pink Delight', de vlinderstruik 'Empire Blue', de vlinderstruik 'Royal Red' en de vlinderstruik 'White Profusion'. (Vlinderstruik 'Pink Delight')

Onze haagpakketten

De gemakkelijkste manier om een gemengde haag uit te kiezen, is door te kijken bij onze haagpakketten. Deze zijn te vinden in het menu, onder het kopje ‘gemengde haag’ en bestaan steeds uit vier verschillende planten die goed bij elkaar passen. Soms zijn dit planten met een gelijksoortige groeiwijze, dezelfde bloeitijd of dezelfde maximale hoogte. Bij andere pakketten gaat het zelfs om vier verschillende varianten van dezelfde plantensoort. De gemengde buddlejahaag bestaat bijvoorbeeld uit de vlinderstruik 'Pink Delight', de vlinderstruik 'Empire Blue', de vlinderstruik 'Royal Red' en de vlinderstruik 'White Profusion'. Deze combinatie zorgt voor een spectaculaire mix van kleuren.

Sommige haagpakketten zijn samengesteld voor een bepaalde functie. Een voorbeeld daarvan is onze inbraakwerende haag. Deze gemengde haag bestaat uit de zuurbes, de meidoorn, de sleedoorn en de Japanse bottelroos. Deze haagplanten staan allemaal bekend om hun lange doorns en zijn daarmee ideaal om inbrekers buiten de tuin te houden. Door de variatie in bloeitijden en de prachtige besjes van de zuurbes, later in het jaar, is deze gemengde haag niet alleen praktisch, maar heeft hij ook nog veel moois te bieden. Let er overigens wel op dat de wortels van de sleedoorn neigen om veel ruimte in te nemen.

Op onze pagina met gemengde hagen zal het u wel opvallen dat er veel bloeiende haagpakketten zijn, zoals de hoge bloeiende haag, de lage bloeiende haag, de geurende haag en de haag voor vlinders en insecten. Voor een niet-bloeiende haag is ons wintergroene haagpakket een geschikte optie. Deze planten geven uw tuin het hele jaar door een mooie, groene kleur. Bent u juist op zoek naar een meer formele haag met wat variatie? Dan kan de gemengde beukenhaag mooi zijn. De combinatie van rode beuk en groene beuk maakt van deze klassieke heg een echte blikvanger.

Gemengde haag Japanse bottelroos

Bij het samenstellen van onze haagpakketten, hebben we erop gelet dat de planten goed bij elkaar passen als het gaat om standplaats en verzorging. (Japanse bottelroos)

Gemengde haag planten en verzorgen

De haagpakketten zijn over het algemeen genoeg voor zo’n 4-5 meter haag. De eerste stap is dus om de lengte van de gewenste haag vast te stellen en genoeg haagpakketten te bestellen. Let er hierbij op wat voor soort haag u wilt maken. Het haagpakket met wintergroene haagplanten heeft bijvoorbeeld planten in verschillende hoogtes en is daardoor niet zo geschikt als privacyhaag, maar wel als groene sierhaag. Bladverliezende, bloeiende haagplanten zijn meestal vooral geschikt voor informele hagen en minder als afscheidingshagen. Haagplanten met doorns kunnen gevaarlijks zijn als u kinderen of huisdieren heeft.

Bij het samenstellen van onze haagpakketten, hebben we erop gelet dat de planten goed bij elkaar passen als het gaat om standplaats en verzorging. Natuurlijk kan het wel zijn dat verschillende planten sneller of langzamer groeien en daardoor misschien meer of minder snoei nodig hebben. Over het algemeen zijn de haagplanten in ons assortiment echter allemaal vrij makkelijk te verzorgen. De meeste zijn ook goed winterhard, waardoor ze in de winter geen extra bescherming nodig hebben. De eerste paar weken na het planten is het vaak wel een goed idee om regelmatig wat water te geven, zodat de wortels goed kunnen groeien.

Het planten van een gemengde haag verschilt niet veel met het planten van een normale haag, behalve dat u op de volgorde van de planten moet letten. Bij gemengde hagen met verschillende kleuren is het mooi om de planten zo veel mogelijk door elkaar heen te zetten – zeker als de bloeiperiodes ook verschillen. Als de haagplanten verschillende hoogtes of groeivormen hebben, kunt u ervoor kiezen om de haag oplopend of aflopend te planten, of om er ook hier voor te kiezen om de planten afwisselend naast elkaar te zetten, voor een speels effect.

gemengde samenstellen taxus

Bij planten die zo op elkaar afgestemd zijn, is het bijna de vraag of het nog wel een gemengde haag genoemd kan worden. (taxus)

Zelf een gemengde haag samenstellen

Het zelf samenstellen van een gemengde haag is zo gemakkelijk of lastig als u het zelf maakt. Sommige planten passen heel goed bij elkaar en kunnen daardoor makkelijk naast elkaar geplant worden. Denk bijvoorbeeld aan mannelijke en vrouwelijk hulstvarianten zoals de hulst 'Blue Prince' en de hulst 'Blue Maid'. De 'Blue Prince' bevrucht de 'Blue Maid', waardoor de vrouwelijke hulst bessen ontwikkelt. Ditzelfde is waar voor de taxus 'Hicksii' en de taxus 'Hillii'. Bij planten die zo op elkaar afgestemd zijn, is het bijna de vraag of het nog wel een gemengde haag genoemd kan worden.

Ook verschillende kleuren van bloeiende planten zijn vaak goed te combineren. Let er wel op dat deze varianten vaak net verschillen in eigenschappen. Zo groeit de hortensia 'Alpenglühen' bijvoorbeeld het liefst in de volle zon, terwijl de hortensia 'Nikko Blue' het beter doet op een plekje met schaduw. Verschillende soorten rhododendron verschillen vaak net wat in bloeitijd. Ook kan het zijn dat bepaalde varianten van een plant hoger of lager groeien (zoals bij de verschillende soorten laurierkers het geval is), of meer of minder wintergroen zijn (dit kan gebeuren bij sommige varianten van de liguster).

Let er bij het combineren van verschillende haagplanten dus altijd op of de haagplanten wel goed op de plek in uw tuin passen en of ze bij elkaar passen in de zin van hoogte, wintergroenheid en uitstraling. Als dat goed zit, dan draait het verder alleen nog maar om uw smaak en creativiteit. We wensen u veel plezier bij het inrichten van uw tuin!