Producten vergelijken
  1. Verwijder dit artikel
Voeg meer producten toe om te kunnen vergelijken Vergelijken
Geen producten geselecteerd.

Inbraakwerende privacyhaag

Inbraakwerende privacyhaag

Inbraakwerende privacyhaag

Wie specifiek voor inbraakwering op zoek is naar een haag, hoeft niet per se een hoge haag te hebben. Dat lijkt misschien handig, maar een doornige haag van een tot anderhalve meter is vaak al hoog genoeg om inbrekers en ongewenste dieren uit de tuin te houden. Maar wat als u tegelijkertijd op zoek bent naar inbraakwering en bescherming tegen inkijk? Dan raden we u aan om te kiezen voor een inbraakwerende privacyhaag. Zo’n haag bestaat uit haagplanten met doorns of stekelige bladeren die eenmaal in een haagvorm gesnoeid een hoogte van zo’n twee meter kunnen bereiken.

Een hoge doornige haag met de meidoorn
De vlijmscherpe doorns op de takken van de meidoorn – zelfs op de uiteinden – zorgen er bovendien voor dat mensen of dieren die u niet in de tuin wilt hebben ook daadwerkelijk wegblijven.

Een hoge doornige haag met de meidoorn

Het haagpakket voor een inbraakwerende haag dat u tussen onze gemengde hagen vindt is niet op hoogte uitgekozen. De enige haagplantensoort in dat pakket die u voor een hoge inbraakwerende haag kunt gebruiken is de meidoorn (Crataegus monogyna). Snoeit u de meidoorn in een haagvorm, dan bedraagt zijn maximale hoogte ongeveer twee meter. Meer dan genoeg om uw tuin tegen nieuwsgierige blikken te beschermen dus. De vlijmscherpe doorns op de takken van de meidoorn – zelfs op de uiteinden – zorgen er bovendien voor dat mensen of dieren die u niet in de tuin wilt hebben ook daadwerkelijk wegblijven. Meidoornhagen zijn daardoor ondoordringbaar.

Een meidoornhaag heeft wel een iets opener structuur dan een traditionele privacyhaag, zoals een laurierhaag, een klimophaag of een hoge taxushaag. De takken en bladeren staan dicht genoeg op elkaar om ’s zomers tegen inkijk te beschermen. Gaat het u er vooral om dat u dan afgezonderd in de tuin kunt zitten, dan is een meidoornhaag een uitstekende keuze. Meidoornhagen hebben een redelijk dicht netwerk aan takken, maar als iemand écht graag uw tuin in wil kijken, dan zou dat in theorie kunnen nadat uw meidoornhaag zijn bladeren heeft laten vallen.

Wilt u dat de takken van de meidoorn zo dicht mogelijk op elkaar staan? Dan zult u uw haag regelmatig moeten snoeien. Hoe vaker u een meidoornhaag snoeit, hoe dichter hij zal worden. Een haag vertakt namelijk op elke plek waar hij gesnoeid wordt. Overigens heeft een meidoornhaag nog meer voordelen. In het voorjaar groeien er sierlijke, hagelwitte bloementrossen met enorm veel sierwaarde aan de haag en in het najaar groeien er eetbare bessen aan de meidoorn. Vogels, bijen en vlinders weten een meidoornhaag daarom ook te waarderen.

Een hoge haag met stekelige bladeren: de hulst
Is de hulst de perfecte inbraakwerende privacyhaag voor u? Let dan wel op dat u de gewone hulst of een cultivar van de Ilex meserveae koopt.

Een hoge haag met stekelige bladeren: de hulst

Er hoeven niet per se stekels aan de takken van een haag te zitten om potentiële indringers te ontmoedigen. De stekelige randen aan het blad van de hulst (Ilex) zijn dermate scherp dat het bij het snoeien aan te raden is om handschoenen beschermende kleding te dragen. Het is dus ook bijzonder pijnlijk om je door een haag van hulst heen te wurmen. Dat geldt zowel voor mensen als voor dieren. In de eerste jaren na aanplant van jonge planten zal een hulsthaag nog wat opener zijn, maar later wordt de haag volledig ondoordringbaar en zichtdicht. Bovendien is de hulst wintergroen. De stekelige bladeren zullen dus ook als het vriest hun werk blijven doen.

Wilt u een hulsthaag als hoge privacyhaag inzetten, dan heeft u daar wel wat geduld voor nodig. De hulst groeit namelijk vrij langzaam. De in West-Europa inheemse Ilex aquifolium (gewone hulst) groeit maar 15 tot 20 centimeter per jaar, terwijl de kweekvorm Ilex meserveae maximaal zo’n 30 centimeter in een jaar hoger wordt. Als het sneller moet gebeuren, kunt u ook een kant en klare hulsthaag van 1,80 tot 2 meter in de tuin planten. Deze kant-en-klaarhagen zijn enkele jaren intensief verzorgd op de kwekerij, waardoor we ze kunnen leveren als ze al hoog en dicht genoeg zijn om als inbraakwerende privacyhaag te gebruiken.

Is de hulst de perfecte inbraakwerende privacyhaag voor u? Let dan wel op dat u de gewone hulst of een cultivar van de Ilex meserveae koopt. De Japanse hulst (Ilex crenata) heeft namelijk geen stekelige bladeren en zal ook niet zo snel heel hoog worden. Deze Ilex-soort wordt meestal als buxusvervanger ingezet, omdat hij in zijn uiterlijk behoorlijk wat van de buxus weg heeft.

Andere haagplanten voor een hoge inbraakwerende haag
Als we eerlijk zijn, zijn de meidoorn en de hulst veruit de meest geschikte haagplanten voor een hoge inbraakwerende haag.

Andere haagplanten voor een hoge inbraakwerende haag

Als we eerlijk zijn, zijn de meidoorn en de hulst veruit de meest geschikte haagplanten voor een hoge inbraakwerende haag. Eventueel zou u ook nog de zuurbes (Berberis thunbergii) of de rode zuurbes (Berberis thunbergii 'Atropurpurea') kunnen overwegen, maar ook deze doornige haagplanten zijn meer een langetermijnproject. De zuurbes kán namelijk wel hoog genoeg worden voor een inbraakwerende privacyhaag, maar door zijn trage groei en het ontbreken van kant en klare varianten zijn er opties die sneller een hoge inbraakwerende haag opleveren.

Een andere optie is om een traditionelere privacyhaag, bijvoorbeeld een coniferenhaag, als tuinafscheiding aan te planten en dit te combineren met de berberis tegen de muren onder uw ramen. Daar is deze wintergroene familie van de zuurbes uitstekend geschikt voor. De doornen aan uw berberishaag zorgen ervoor dat niemand naar uw raam toe kan klimmen. Daarnaast kunt u wel gewoon rustig in de tuin zitten wanneer het weer daartoe uitnodigt.

Inbraakwerende haagplanten online kopen
Heeft u advies nodig om de juiste inbraakwerende privacyhaag te vinden? Neem dan contact met ons op.

Inbraakwerende haagplanten online kopen

Wie op zoek is naar inbraakwering kan kiezen voor een hoge inbraakwerende haag of lagere haagplanten met doorns, zoals de vuurdoorn, de hondsroos of de Japanse bottelroos, eventueel in combinatie met een privacyhaag aan de rand van uw tuin. Wat uw keuze ook is, bij Haagplanten.net koopt u haagplanten van goede kwaliteit. Deze haagplanten leveren we bij u thuis. Heeft u advies nodig om de juiste inbraakwerende privacyhaag te vinden? Neem dan contact met ons op.