Producten vergelijken
  1. Verwijder dit artikel
Voeg meer producten toe om te kunnen vergelijken Vergelijken
Geen producten geselecteerd.

De bijzondere bladkleuren van de kardinaalsmuts

Bladkleuren kardinaalsmuts

De bijzondere bladkleuren van de kardinaalsmuts

De kardinaalsmuts heeft zijn Nederlandse naam te danken aan zijn rozerode vruchten, maar het zijn juist de opvallende bladkleuren die de kardinaalsmuts (wetenschappelijke naam: Euonymus) tot zo’n aantrekkelijke haagplant maken. Het blad van de kardinaalsmuts is weliswaar niet groot, maar ze zitten in grote aantallen aan zijn takken en iedere soort kardinaalsmuts die wij verkopen heeft een andere bladkleur. Is uw keuze op de kardinaalsmuts gevallen, maar weet u nog niet precies welke soort kardinaalsmuts u het mooist vindt? Dan laten wij u de bijzondere bladkleuren van de kardinaalsmuts zien, zodat u weet wat u van iedere soort kunt verwachten.

De kardinaalsmuts als sierplant
Deze uit Oost-Azië afkomstige plant is niet altijd een sierplant geweest.

De kardinaalsmuts als sierplant

Eerst even wat algemene informatie over de kardinaalsmuts. Deze uit Oost-Azië afkomstige plant is niet altijd een sierplant geweest. Daar was zijn hout namelijk veel te bruikbaar voor. Omdat dit hout zo slijtvast is, was het vroeger een belangrijk bestanddeel in de spoelen van spinnenwielen. Pas nadat het spinnenwiel in onbruik raakte, ontdekte men de sierwaarde van de kardinaalsmuts. Want sierlijk is de kardinaalsmuts zeker, met zijn elegante bladeren en kleurrijke vruchten. Alle kardinaalsmutsen in ons assortiment zijn van de soort Euonymus fortunei, die opvalt door de subtiele glans aan de bovenzijde van zijn bladeren.

De kardinaalsmutsen in ons assortiment zijn wintergroene haagplanten die ook nog eens goed tegen de winterkou kunnen. Als het ’s winters wat harder vriest dan normaal, kan het voorkomen dat de bladeren wat slap aan de takken gaan hangen, maar ze blijven groen en na de vorst zien ze er weer normaal uit. Omdat de kardinaalsmuts een compacte, bossige groeiwijze heeft, zal een haag van deze soort er al snel vol uitzien. Houd er wel rekening mee dat de kardinaalsmuts alleen geschikt is voor een lage haag. Hoger dan een meter zal een haag van kardinaalsmuts niet worden en het is voor zijn voorkomen vaak beter als u hem zelfs nog iets lager houdt.

De compacte groei van de kardinaalsmuts zorgt er ook voor dat hij het goed doet als bodembedekker. Tussen onze bodembedekkers vindt u dan ook onder meer plantenmatten met de Euonymus. De kardinaalsmuts voelt zich op praktisch iedere goed gedraineerde grondsoort op zijn gemak. Hij kan zowel in de zon als in de schaduw staan, al heeft dat gevolgen voor het uiterlijk van het blad. Daarover later meer. We willen u er wel op wijzen dat alle onderdelen van de kardinaalsmuts giftig zijn.

De Japanse kardinaalsmuts

De Japanse kardinaalsmuts (Eonymus fortunei 'Vegetus') heeft het meest klassiek ogende blad.

De Japanse kardinaalsmuts

De Japanse kardinaalsmuts (Eonymus fortunei 'Vegetus') heeft het meest klassiek ogende blad. Zijn kleine, ovelen bladeren met licht glanzende bovenzijde hebben wel wat weg van het blad van de buxus en daarom wordt de Japanse kardinaalsmuts regelmatig aangeplant als buxusvervanger. De kardinaalsmuts is namelijk volledig resistent tegen de buxusmot en de buxusschimmel, die niet op het uiterlijk van de bladeren letten. De bladeren van de Japanse kardinaalsmuts zitten weliswaar anders aan de takken dan bij de buxus, maar door zijn volle, compacte uiterlijk valt dat alleen de meest doorgewinterde experts op.

Wat opvallend is aan de Japanse kardinaalsmuts is dat hij sneller groeit dan de andere kardinaalsmutsen in ons assortiment. Ieder jaar groeit deze kardinaalsmuts 20 tot 30 centimeter, waardoor hij wel een extra snoeibeurt nodig heeft ten opzichte van de andere kardinaalsmutsen en misschien wel twee ten opzichte van de buxus. Ook wordt hij iets hoger. Een vormsnoeiplant is de Japanse kardinaalsmuts dus niet, maar voor een sierlijke lage haag die ook na zijn bloeiperiode aantrekkelijk is, is deze haagplant ideaal. In de zomer bloeit hij met witte bloemen, daarna volgen de kenmerkende vruchten, die bij de Japanse kardinaalsmuts een oranje-achtige gloed hebben.

Een haag van de Japanse kardinaalsmuts zal er in de schaduw even mooi uitzien als in de zon. Let wel op met grondsoorten waar water in blijft staan, want daar kan geen enkele kardinaalsmuts tegen. Met een goede drainage kunt u al flink wat problemen voor zijn.

De bonte kardinaalsmutsen 'Emerald ‘n Gold' en 'Emerald ‘n Gaiety'
Nog opvallender zijn de kardinaalsmuts 'Emerald ‘n Gold' en de kardinaalsmuts 'Emerald ‘n Gaiety'.

De bonte kardinaalsmutsen 'Emerald ‘n Gold' en 'Emerald ‘n Gaiety'

Nog opvallender zijn de kardinaalsmuts 'Emerald ‘n Gold' en de kardinaalsmuts 'Emerald ‘n Gaiety'. Deze soorten hebben namelijk een tweekleurig blad. In het midden zijn de bladeren mooi smaragdgroen, maar de randen zijn bij de 'Emerald ‘n Gaiety' wit en bij de 'Emerald ‘n Gold' geel. U heeft zelfs enige invloed over hoe breed die gekleurde randen zijn. Op een zonnige standplaats zal het blad van deze kardinaalsmutsen namelijk een bredere gekleurde rand hebben dan wanneer hij in de schaduw staat. Staat uw plant de hele dag in de zon? Dan kan het zelfs zo zijn dat de bladeren alleen een subtiel donkergroen hart hebben, maar vooral wit of geel zijn.

Jaarlijks groeien de kardinaalsmuts 'Emerald ‘n Gold' en de kardinaalsmuts 'Emerald ‘n Gaiety' zo’n 10 tot 20 centimeter. Erg langzaam dus en daardoor is de groei van deze haagplanten goed onder controle te houden, zelfs in een wat kleinere tuin. Op de kleur na zijn deze beide kweekvormen exact dezelfde haagplanten. Als u niet kunt kiezen voor één kleur, kunt u dus ook beide soorten combineren in een extra kleurrijke haag van kardinaalsmutsen. Daarmee gaat uw tuin hoe dan ook opvallen.

Net als alle andere kardinaalsmutsen overleven de 'Emerald ‘n Gold' en de 'Emerald ‘n Gaiety' vorstperioden zonder enige problemen. Bij extreem strenge vorst gebeurt het wel eens dat de bladeren een roodachtige kleur krijgen, maar de oude kleur herstelt snel weer als de vorst voorbij is. Verder hoeft u deze soorten kardinaalsmutsen eigenlijk alleen maar een à twee keer per jaar te snoeien. Dit kan op ieder gewenst moment, zelfs als het vriest.