Japanse haagplanten in Nederlandse tuinen

Japanse haagplanten Nederlandse tuinen

Japanse haagplanten in Nederlandse tuinen

Japanse broodboom 'Crotonifolia'
Aucuba japonica 'Crotonifolia'
Vanaf
7,90
arrow-right
Japanse spierstruik 'Anthony Waterer'
Spiraea japonica 'Anthony Waterer'
Vanaf
2,13
arrow-right

Als u door ons assortiment scrolt, zal het u misschien opvallen dat we een aantal verschillende Japanse planten te koop hebben. Hoewel dat misschien heel exotisch klikt, zijn Japanse haagplanten juist heel goed aangepast op het klimaat van Nederland. Vandaag een blog over Japanse haagplanten in Nederlandse tuinen.

Japanse haagplanten Nederlands klimaat

Doordat Japan zo ver weg ligt, denken mensen vaak dat het een exotische en vooral warme plaats is, maar grote delen van Japan hebben net zo’n gematigd klimaat als West-Europa heeft.

Japanse haagplanten in een Nederlands klimaat

Het is bij haagplanten meestal niet direct duidelijk waar ze vandaan komen als u puur naar de naam kijkt. Zo verraadt de Griselinia littoralis niet meteen dat het een plant uit Nieuw-Zeeland is. Onze Japanse struiken hebben echter vaak het woord ‘Japans’ in hun naam, waardoor ze een stuk gemakkelijker te vinden zijn. We hebben wel vijf verschillende planten die expliciet ‘Japans’ in hun naam hebben staan.

Doordat Japan zo ver weg ligt, denken mensen vaak dat het een exotische en vooral warme plaats is, maar grote delen van Japan hebben net zo’n gematigd klimaat als West-Europa heeft. Hoewel het zuiden van Japan inderdaad best warm is, is het noorden van dit langwerpige eilandenrijk juist kouder dan Nederland. Het is daarom niet lastig om Japanse planten in Nederland te laten groeien.

Japanse broodboom

De Japanse broodboom is een haagplant die op het eerste gezicht wat wegheeft van een gespikkelde laurierkers. Net als de laurier heeft de Japanse broodboom grote, leerachtige bladeren.

Japanse broodboom

We zullen de vijf Japanse haagplanten uit ons assortiment hier bespreken. De Japanse broodboom is een haagplant die op het eerste gezicht wat wegheeft van een gespikkelde laurierkers. Net als de laurier heeft de Japanse broodboom grote, leerachtige bladeren. Het is een wintergroene heester die goed winterhard is. Het is een sierlijke plant door zijn gespikkelde bladeren. De Japanse broodboom 'Variegata' krijgt daarnaast ook nog felrode bessen.

Een groot voordeel van de Japanse broodboom, is dat hij heel goed op schaduwrijke plaatsen geplant kan worden. Als u een tuin heeft waar maar weinig licht binnenkomt, of een plaats in de tuin heeft die te donker is voor andere planten, dan kan de Japanse broodboom een oplossing bieden. Deze wintergroene plant kan zo’n 2-3 meter hoog worden en is dus geschikt voor een privacyhaag.

Japanse bottelroos

Als rozenstruik is de Japanse bottelroos bijzonder sierlijk. In de zomer krijgt deze heester prachtige, paars-roze bloemen met een geel hart die een heerlijke geur verspreiden. In het najaar worden deze vervangen door felrode rozenbottels.

Japanse bottelroos

De Japanse bottelroos is, zoals de naam al doet vermoeden, een rozensoort die rozenbottels produceert. Als rozenstruik is de Japanse bottelroos bijzonder sierlijk. In de zomer krijgt deze heester prachtige, paars-roze bloemen met een geel hart die een heerlijke geur verspreiden. In het najaar worden deze vervangen door felrode rozenbottels, die veilig en zelfs gezond zijn om te eten.

Rozenstruiken zoals de Japanse bottelroos zijn niet alleen heel geschikt als sierplanten, maar kunnen ook een mooie, inbraakwerende haag vormen. Naast prachtige bloemen heeft deze plant namelijk ook scherpe doorns, waar insluipers waarschijnlijk liever niet doorheen klimmen. De Japanse bottelroos kan zo’n 1,50-2 meter hoog worden, maar kan ook onder het raam geplant worden als lage haag.

Japanse lariks

De Japanse lariks is daarentegen een bladverliezende, of eerder naaldverliezende, conifeer. Hoewel dit de conifeer wat minder geschikt maakt als afscheidingshaag, heeft het ook voordelen.

Japanse lariks

De meeste coniferen in ons assortiment zijn wintergroen. De taxus, de thuja en de Californische cipres zijn daardoor heel populair als privacyhaag. De Japanse lariks is daarentegen een bladverliezende, of eerder naaldverliezende, conifeer. Hoewel dit de conifeer wat minder geschikt maakt als afscheidingshaag, heeft het ook voordelen. Zo krijgt de Japanse lariks bijvoorbeeld prachtige herfstkleuren.

De Japanse lariks is een naaldconifeer, net als de taxus, maar de naalden van deze conifeer zijn zachter dan die van de taxus. Als ze net beginnen te groeien, zijn ze blauwgroen tot donkergroen. Later in het jaar, in de herfst, kleuren ze goudgeel. In de natuur is de Japanse lariks een flinke boom, maar met een jaarlijkse snoeibeurt kan hij prima als haagplant gebruikt worden.

Japanse hulst

De Japanse hulst wordt in Nederland een steeds bekendere haagplant. Het is namelijk een perfecte plant om de buxus mee te vervangen.

Japanse hulst

De Japanse hulst wordt in Nederland een steeds bekendere haagplant. Het is namelijk een perfecte plant om de buxus mee te vervangen. Nu de buxusmot in grote delen van Nederland voorkomt, is uw buxus vervangen met een haagje van Japanse hulst helemaal geen slecht idee. De planten lijken veel op elkaar en kunnen op dezelfde plekken geplant worden.

We hebben verschillende soorten Japanse hulst in ons assortiment. Sommige varianten, zoals de Japanse hulst 'Dark Green'® en de Japanse hulst 'Convexa' lijken precies op de buxus. Andere varianten verschillen een beetje. Zo heeft de Japanse hulst 'Blondie'® lichtere blaadjes en de Ilex maximowicziana 'Kanehirae' is een vruchtdragende variant van de Japanse hulst. Allemaal zijn ze geschikt om te planten in plaats van een buxus.

De buxus, en daarmee ook de Japanse hulst, wordt vaak gebruikt als een lage, wintergroene haag. Sommige tuiniers gebruiken de Japanse hulst om borders af te scheiden of als haagje om de voortuin. Ook kan de Japanse hulst als plant voor vormsnoei gebruikt worden. Sommige varianten van de Japanse hulst worden maximaal 1,50 tot 2 meter hoog en zijn daardoor ook geschikt voor halfhoge hagen.

Japanse spierstruik

De Japanse spierstruik is vooral geschikt voor lage sierhagen. Deze bladverliezende haagplant bloeit uitbundig in de zomer en heeft een lange bloeitijd: van juli tot en met september.

Japanse spierstruik

Als laatste hebben we nog de Japanse spierstruik in ons assortiment. Hier hebben we drie varianten van, die samen met de Europese Spierstruik 'Grefsheim' onder het kopje ‘spierstruik’ in de catalogus staan. De Japanse spierstruik 'Genpei', 'Goldflame' en 'Anthony Waterer' lijken veel op elkaar, maar verschillen subtiel in de kleur van hun bloemen en bladeren. Zo zijn de bladeren van de Japanse spierstruik 'Goldflame' bijvoorbeeld een stuk lichter.

De Japanse spierstruik is vooral geschikt voor lage sierhagen. Deze bladverliezende haagplant bloeit uitbundig in de zomer en heeft een lange bloeitijd: van juli tot en met september. Het gaat hier om kleine haagplanten, die maximaal 50-100 cm hoog en breed worden. Hoewel snoei daardoor meestal niet nodig is, zorgt een jaarlijkse, radicale snoei in de winter wel voor de meest uitbundige bloei. Verder zijn spierstruiken makkelijke haagplanten, die het beste groeien in de zon of halfschaduw.

loader
Laden...