Een lekker geurende haag

25 mei 2019
Een lekker geurende haag

De argumenten voor een bloeiende haag zijn eenvoudig. Niet alleen ziet uw haag er tijdens het bloeiseizoen prachtig uit; vlinders, bijen en andere insecten zullen maar wat graag van het nectar in de bloemen drinken en in sommige gevallen verschijnen er na de bloei bessen aan de planten die ofwel sierwaarde ofwel voedingswaarde hebben. Niet iedereen staat er echter bij stil dat een bloeiende haag ook een heerlijke lucht in uw tuin kan verspreiden. Veel bloemen ruiken immers heel lekker. Wanneer u voor uw bloeiende haag de juiste soorten uitkiest, kan dat dus een lekker geurende haag opleveren waar u graag bij thuiskomt.

Dubbel plezier met een geurende haag
De oogstrelende bloemen en heerlijke geur stimuleren twee van uw zintuigen. En het bezoek van vlinders en bijen brengt natuurlijk nog meer leven in uw tuin.

Dubbel plezier met een geurende haag

Dat een haag opvallende bloemen krijgt wil nog niet automatisch zeggen dat hij ook lekker ruikt. De geur van de bloemen kan nauwelijks opvallen of zelfs onaangenaam zijn. Er zijn bijvoorbeeld mensen die de geur van de beeldschone rozerode bloemen van de ribes 'King Edward VII' erg onaangenaam vinden. Dat is natuurlijk een kwestie van smaak, maar ook iets om in het achterhoofd te houden voor u een geurende haag bestelt. Meestal zullen de bloemen aan een bloeiende haag echter een frisse of zoete geur verspreiden. Hiermee trekken ze insecten aan die niet alleen van de nectar drinken, maar ook meehelpen met de bestuiving van de planten.

In de meeste gevallen zal een geurende haag u dus dubbel plezier opleveren. De oogstrelende bloemen en heerlijke geur stimuleren twee van uw zintuigen. En het bezoek van vlinders en bijen brengt natuurlijk nog meer leven in uw tuin. Veel geurende haagplanten zijn bovendien een uitstekend onderdeel van een diervriendelijke haag. Het enige wat misschien als nadeel te bestempelen is, is het feit dat de meeste geurende hagen bladverliezend zijn. Dat hoeft geen groot probleem te zijn, maar het betekent natuurlijk wel dat de planten ongeschikt zijn om het hele jaar door als privacyhaag dienst te kunnen doen.

De frisse geur van de boerenjasmijn
De witte bloemen waarmee de boerenjasmijn in mei en juni bloeit hebben een geur die sterk aan jasmijn doet denken.

De frisse geur van de boerenjasmijn

De boerenjasmijn (Philadelphus virginal) is weliswaar niet een van de meest aangeplante haagplanten, maar wel de meest logische om als eerste te noemen. Zijn geur zit namelijk al stiekem in zijn naam verborgen. De witte bloemen waarmee de boerenjasmijn in mei en juni bloeit hebben een geur die sterk aan jasmijn doet denken. Sommige mensen denken bij de geur aan sinaasappels, misschien ook wel omdat de bloemen op de bloesems aan sinaasappelplanten lijken. In het Engels wordt de boerenjasmijn dan ook wel de “mock orange” genoemd, wat zoveel als “nep-sinaasappelplant” betekent. Dat lijkt negatief, maar is dat dus absoluut niet!

Een haag met boerenjasmijn zal niet heel dicht worden, maar voor een tuin met een wat landelijker karakter is deze lentebloeier ideaal. De bloemen hebben een fantastisch uiterlijk, maar ook zijn bladeren zijn het aanzien waard. Wel is de boerenjasmijn een van de weinige bladverliezende haagplanten die absoluut jaarlijks gesnoeid moet worden, anders gaat hij op den duur te veel ruimte in beslag nemen.

De zoete geur van de gewone sering
De geur van de gewone sering is vrij zoet en trekt daarmee de aandacht van mensen en insecten.

De zoete geur van de gewone sering

Ook de gewone sering (Syringa vulgaris) staat bekend om de heerlijke geur die zijn lila bloemen in mei en juni verspreiden. De geur van de gewone sering is vrij zoet en trekt daarmee de aandacht van mensen en insecten, al speelt het uiterlijk van de bloementrossen daar bij mensen ook een rol in. De bloei van de gewone sering is namelijk zeer uitbundig. Ook de gewone sering moet ieder jaar na de bloei gesnoeid worden, omdat hij anders te groot wordt en er de mogelijkheid is dat hij andere planten overwoekert. Met een groeisnelheid van 30 tot 50 centimeter per jaar groeit de sering dan ook verrassend snel voor een bloeiende soort. Gelukkig is het snoeien heel eenvoudig.

Geuren en kleuren: de vlinderstruik
Wanneer de meeste haagplanten al zijn uitgebloeid, zal de vlinderstruik dus nog lang voor een mooi uitzicht en een prettige geur zorgen.

Geuren en kleuren: de vlinderstruik

Natuurlijk is de vlinderstruik (Buddleja davidii) niet te missen als het om opvallend bloeiende, geurende haagplanten gaat. Als mensen aan een bloeiende struik denken, denken ze al gauw aan de vlinderstruik in een van de vele kleuren waarin hij verkrijgbaar is. En geheel volgens zijn naam weten vlinders hem goed te vinden, al geld dat net zo goed voor bijen. Maar het grootste voordeel van de Buddleja davidii is misschien nog wel hoelang zijn bloei duurt. Doorgaans zal hij van juli tot ver in oktober in bloei staan. Wanneer de meeste haagplanten al zijn uitgebloeid, zal de vlinderstruik dus nog lang voor een mooi uitzicht en een prettige geur zorgen.

Heeft u zich laten verleiden door de vlinderstruik? Laat u zich in uw keuze vooral leiden door de kleuren waarin de vlinderstruik bloeit. De geur is bij alle soorten hetzelfde en voor de insecten in uw omgeving maakt het helemaal niets uit welke kleuren de bloemen hebben, zolang ze zich er maar mee kunnen voeden. Eventueel kunt u ook verschillende soorten door elkaar planten, zodat u een gemengde haag heeft waarin verschillende kleuren bij elkaar komen.

De honingachtige geur van de bruidsbloem
De bruidsbloem (Deutzia gracilis) is bescheiden van formaat en bloei, maar heerlijk ruiken doet hij zeker.

De honingachtige geur van de bruidsbloem

De bruidsbloem (Deutzia gracilis) is bescheiden van formaat en bloei, maar heerlijk ruiken doet hij zeker. Hoger dan een meter zal hij niet worden en door zijn groeisnelheid van 10 à 15 centimeter per jaar (vergelijkbaar met de buxus) duurt het ook even voordat het zover is. Het beste kunt u de bruidsbloem ook ieder jaar direct na de bloei snoeien, want dat komt de bloei in het eerstvolgende jaar ten goede. Want dat is waar de bruidsbloem in uitblinkt: in mei en juni verschijnen de maagdelijk witte bloemen waar hij zijn naam aan dankt. Deze bloemen hebben een zachte, honingachtige geur.

Alle bloemen die we op deze pagina besproken hebben zijn trouwens ook bij elkaar verkrijgbaar als gemengde haag. Ze zijn namelijk uitstekend met elkaar te combineren. Bij onze gemengde hagen vindt u dit haagpakket onder de naam “geurende haag”.