Een gemengde wintergroene haag aanleggen: zo doet u dat

18 maart 2020
Een gemengde wintergroene haag aanleggen: zo doet u dat

Wintergroene haagplanten zijn verreweg de meest geliefde struiken om een haag mee aan te leggen. Met een wintergroene haag geniet u het hele jaar rond van privacy in uw tuin. Sommige mensen vinden bladhoudende haagplanten ietwat saai: ze zien er immers in elk seizoen hetzelfde uit. Een goede oplossing hiervoor is het aanleggen van een gemengde wintergroene haag. Door verschillende soorten planten te gebruiken in de haag, krijgt hij een uniek karakter. We vertellen u graag hoe u te werk gaat als u een dergelijke haag wilt creëren.

Haagpakket gemengde wintergroene haag

In onze webshop kunt u een haagpakket kopen waarmee u eenvoudig een gemengde wintergroene haag creëert. (Taxus)

Haagpakket voor een gemengde wintergroene haag

In onze webshop kunt u een haagpakket kopen waarmee u eenvoudig een gemengde wintergroene haag creëert. Uiteraard kunt u ook uw eigen gemengde haag samenstellen, maar daar komen we later nog op terug. Het haagpakket is geschikt om 4 à 5 meter haag mee aan te leggen. Wilt u een heg van 20 meter aanleggen? Dan bestelt u dus 5 pakketten om zeker te weten dat u voldoende haagplanten heeft. Het pakket bestaat uit 5 verschillende wintergroene haagplanten: de laurierkers 'Otto Luyken', de laurierkers 'Rotundifolia', de buxus en de taxus.

Het kan natuurlijk zo zijn dat u deze haagplanten of de combinatie ervan niet zo interessant vindt. In dat geval kunt u er ook voor kiezen om zelf een gemengde wintergroene haag aan te leggen. We vertellen u graag hoe u dat doet.

Gemengde coniferenhaag

Coniferen zijn nog altijd populaire wintergroene haagplanten. (Thuja occidentalis 'Smaragd')

Een gemengde coniferenhaag creëren

Coniferen zijn nog altijd populaire wintergroene haagplanten. Wie een gewone coniferenhaag wat eentonig vindt kan kiezen voor een gemengde coniferenhaag. Coniferen lenen zich hier uitstekend voor, aangezien ze allemaal zo’n beetje dezelfde eigenschappen hebben. Ze verdragen natte voeten niet al te goed, evenals radicale terugsnoei. Ook zijn de meeste bladhoudende coniferen gevoelig voor langdurige droogte. Als u een gemengde coniferenhaag wilt aanleggen kunt u het beste kiezen voor 3 tot 5 verschillende conifeersoorten. Een mooie combinatie is bijvoorbeeld een haag van Thuja 'Smaragd', gele Californische cipres en blauwe Californische cipres.

U kunt uiteraard ook voor andere haagplanten kiezen. Doordat alle coniferen een andere groeisnelheid hebben ontstaat er een speelse haag. Houd er wel rekening mee dat de onderlinge groeisnelheid niet al te veel verschilt. De Thuja 'Smaragd' neemt bijvoorbeeld slechts 20 centimeter per jaar in hoogte toe, terwijl Leylandii coniferen tot wel een meter toe kunnen nemen in dezelfde periode. Combineer snelgroeiende coniferen zoals de Leylandcipres dus liever met coniferen zoals de Thuja plicata, ook wel Reuzenlevensboom genoemd. Deze groeit iets sneller.

Gemengde haag bladhoudende haagplanten

Heeft u liever geen coniferen in de tuin? Dan kunt u natuurlijk voor andere bladhoudende haagplanten kiezen. (Olijfwilg)

Een gemengde haag van andere bladhoudende haagplanten

Heeft u liever geen coniferen in de tuin? Dan kunt u natuurlijk voor andere bladhoudende haagplanten kiezen. Houd wel altijd 3 tot 5 verschillende soorten aan. Op deze manier voorkomt u dat de haag rommelig en bij elkaar geraapt oogt. Een wintergroene haag mag er immers best netjes bij staan. Het kan zo zijn dat een gemengde wintergroene haag vaker gesnoeid moet worden dan een heg van een enkele soort struik. Houd er rekening mee dat een gemengde haag van wintergroene struiken gemiddeld 2 keer per jaar gesnoeid moet worden.

Maar welke haagplanten kunt u met elkaar combineren? Kijk altijd naar hun behoeften. Staan de planten die u op het oog heeft graag in dezelfde grondsoort? Groeien ze ongeveer even snel of zit daar een halve meter verschil per jaar tussen? U kunt best haagplanten gebruiken met verschillende groeisnelheden, maar overdrijf het niet. Kijk ook goed of de haagplanten van uw keuze wel mooi bij elkaar staan. De glansmispel is bijvoorbeeld een schitterende haagplant, maar als u hem combineert met de berberis en de olijfwilg krijgt u een rommelige haag die in geen enkel tuinontwerp mooi staat.

Gemengde wintergroene haag laurierkers

Een gemengde laurierhaag doet het goed in diverse tuinontwerpen. (Laurier 'Novita')

Hoe kies ik de juiste haagplanten voor een gemengde wintergroene haag?

Welke haagplanten zijn dan geschikt om een gemengde wintergroene haag mee samen te stellen? Dat ziet u eigenlijk vanzelf. Als u kijkt naar ons aanbod wintergroene struiken zult u al snel zien welke haagplanten u mooi bij elkaar vindt staan. U kunt hele verschillende haagplanten met elkaar combineren, maar ook verschillende soorten van dezelfde haagplant. Een gemengde laurierhaag doet het bijvoorbeeld goed in diverse tuinontwerpen. Selecteer 3 tot 5 verschillende soorten laurierkers en leg een mooie, gemengde heg aan in uw tuin. Ook een gemengde rhododendronhaag met verschillende kleuren bloemen staat prachtig in menig tuin.

Kijk wel goed wat de maximale hoogte is die de verschillende soorten haagplanten kunnen bereiken. Sommige haagplanten zijn immers laagblijvend. Als u een uiteindelijke haag van 2 meter hoog wilt aanleggen, kan dat dus een probleem zijn. De laurier 'Mano' is een voorbeeld van een haagplant die niet heel hoog wordt. Ook de laurierkers 'Zabeliana' wordt niet hoger dan 1 meter 25. Houd hiermee altijd rekening als u een gemengde wintergroene haag gaat aanschaffen.

wintergroene struiken Japanse hulst ‘Dark Green’

Bestel ongeveer gelijke hoeveelheden struiken van elke soort. (Japanse hulst 'Dark Green')

Hoeveel wintergroene struiken heb ik nodig?

Stel van tevoren vast hoe lang uw wintergroene haag moet zijn. Bestel vervolgens ongeveer gelijke hoeveelheden struiken van elke soort. Bijvoorbeeld twee meter taxus, twee meter Japanse hulst 'Dark Green', twee meter kardinaalsmuts en twee meter buxus. Door gelijke hoeveelheden haagplanten te gebruiken ontstaat er een haag die volledig in harmonie is en er mooi samengesteld uitziet. Ontdek ons volledige assortiment wintergroene haagplanten vandaag nog in onze webshop en stel uw eigen gemengde bladhoudende haag samen.

Heeft u nog vragen over onze haagplanten? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen u graag bij het vinden van de heg die bij u past.