De mooiste vormbomen uit ons assortiment

26 augustus 2019
De mooiste vormbomen uit ons assortiment

Vormbomen en leibomen zijn vandaag de dag bijzonder populair. Ze geven uw tuin karakter en zorgen voor schaduw en beschutting. Daarnaast verdiepen ze uw tuinontwerp op eigenzinnige wijze. In ons assortiment vindt u diverse mooie vormbomen. Maar wat zijn nu onze mooiste vormbomen en leibomen? Op deze vraag is bijna geen antwoord te geven: elke vormboom heeft immers zo z’n charme. Toch hebben we enkele fraaie exemplaren voor u uitgelicht.

Venijnboom (taxus) in blokvorm
Een geliefde vormboom is de venijnboom (taxus) die reeds voor u in blokvorm is gesnoeid.

Venijnboom (taxus) in blokvorm

Een geliefde vormboom is de venijnboom (taxus) die reeds voor u in blokvorm is gesnoeid. Een taxus in blokvorm heeft een statige en imposante uitstraling. Zeker wanneer u zich bedenkt dat de venijnboom 250 centimeter hoog is. Een in blokvorm gesnoeide taxus geeft uw tuin een statig voorkomen. Vooral in formele tuinen komt deze vormboom prachtig tot z’n recht. U kunt deze venijnbomen solitair of met een aantal naast elkaar aanplanten. Omdat de taxus wintergroen is kunt u het hele jaar rond genieten van het mooie uitzicht, privacy en beschutting. Deze vormboom blijft relatief lang in vorm omdat de taxus een traag groeiende haagplant is.

De venijnboom is vrij eenvoudig te onderhouden. Het in vorm houden van de taxus kan in het begin een lastige klus lijken, maar wanneer u het eenmaal onder de knie heeft zult u zich realiseren dat dit eigenlijk heel goed te doen is. Deze vormboom kan op elke grondsoort worden aangeplant. Houd er wel rekening mee dat de taxus niet van natte voeten houdt. Omdat vormbomen regelmatig aan snoei worden onderworpen is het goed om deze taxus in blokvorm 1 à 2 keer per jaar te bemesten met organische coniferenmest.

Quercus palustris (moeraseik)
>Een bijzondere vormboom uit ons assortiment is de Quercus palustris, ook wel moeraseik genoemd.

Quercus palustris (moeraseik)

Een bijzondere vormboom uit ons assortiment is de Quercus palustris, ook wel moeraseik genoemd. Het mooie van deze leiboom is dat hij in werkelijk elke grondsoort goed gedijt. Zoals zijn naam al enigszins verraadt kan de vormboom prima tegen natte bodems. Droge bodems worden echter ook prima verdragen. De moeraseik is een oersterke boom die veel te bieden heeft. Hij staat bekend om zijn stevige en dichte structuur. Daarnaast trakteert de Quercus palustris ons in het najaar op spectaculaire herfstkleuren. Dit maakt de moeraseik dan ook zo geliefd bij tuiniers.

Een nadeel van de moeraseik is dat de oude stammen diepe groeven krijgen. Volgens sommige tuiniers draagt dit echter bij aan het karakter van de vormboom. De Quercus palustris is vooral geschikt voor natuurlijke en informele tuinstijlen, maar eigenlijk komt deze leiboom overal goed tot z’n recht. Als u in uw tuin een plekje heeft voor de moeraseik, zult u zien dat uw tuin direct een karakteristieke en unieke uitstraling krijgt.

Carpinus betulus
De Carpinus betulus, ook wel bekend als haagbeuk, zien we veel terug als vormboom.

Carpinus betulus

De Carpinus betulus, ook wel bekend als haagbeuk, zien we veel terug als vormboom. In blokvorm gesnoeid krijgt de Carpinus betulus iets statigs. Ze worden voornamelijk in formele tuinstijlen gebruikt, maar eigenlijk knapt elk tuinontwerp op van een in blokvorm gesnoeide haagbeuk. Hoewel de haagbeuk bladverliezend is, biedt de dichte takkenstructuur toch het hele jaar door wat beschutting. Een ander voordeel van de Carpinus betulus is dat hij overal goed gedijt. Van welke grondsoort er ook sprake is in uw tuin: de haagbeuk kan het makkelijk aan. Daarnaast is deze leiboom eenvoudig te onderhouden.

Wanneer u kiest voor de Carpinus betulus als vormboom, kiest u voor stijl en klasse. Deze sterke boom kan uw tuin nog een lange tijd sieren. Let op dat u de vormboom niet ’s winters snoeit. Dat kan deze leiboom helaas niet hebben: hij kan dan gaan bloeden. Leibomen die in blokvorm gesnoeid zijn brengen leven en verdieping in elk tuinontwerp. De Carpinus betulus is echter ook verkrijgbaar als leiboom in schermvorm. Wanneer u schaduw en beschutting in uw tuin wenst, is de haagbeuk in schermvorm een uitstekende keuze.

Platanus hispanica
De Platanus hispanica staat onder veel tuinliefhebbers bekend als de leiplataan.

Platanus hispanica

De Platanus hispanica staat onder veel tuinliefhebbers bekend als de leiplataan. Maar wat maakt nu dat deze vormboom tuiniers zo enthousiast maakt? Zijn het de grote, hartvormige bladeren, waardoor de Platanus hispanica de ultieme vormboom is voor iedereen die privacy in de tuin wenst? Of is het de snelle groei of zijn stijlvolle voorkomen? Het zal waarschijnlijk een combinatie van bovengenoemde factoren zijn. De leiplataan is in dakvorm bijzonder populair: zo zien we ‘m meestal dan ook terug. Ook in leivorm is de Platanus hispanica overigens onweerstaanbaar: de dichte bladstructuur zorgt voor schaduw en privacy.

U vindt de Platanus hispanica in ons assortiment, zowel als versgeleide als voorgeleide leiboom. Houd er rekening mee dat de leiplataan aardig wat ruimte in beslag neemt. Daardoor is hij minder geschikt voor kleine tuinen. Ook verliest de leiplataan veel stof wanneer hij wordt gesnoeid. Hierdoor kunt u ‘m het beste snoeien op een regenachtige dag, als de takken vochtig zijn.

Leibomen en vormbomen online bestellen
Leibomen en vormbomen zijn in onze webshop op snelle en eenvoudige wijze online te bestellen.

Leibomen en vormbomen online bestellen

Leibomen en vormbomen zijn in onze webshop op snelle en eenvoudige wijze online te bestellen. We hebben een uitgebreid assortiment van fraaie vormbomen die uw tuinontwerp op unieke wijze verrijken. Als u bovenstaande vormbomen niet mooi vindt, is er altijd nog meer keuze. Wat denkt u bijvoorbeeld van de Acer campestre, de Fagus sylvatica of de sierappel? U kunt natuurlijk ook kiezen voor de Tilia europaea, de Pyrus salicifolia ‘Pendula’, de Malus ‘Evestre’ of de sierpeer. De opties zijn eindeloos. Er is altijd wel een vormboom te vinden die goed bij uw tuinontwerp past.

Wilt u meer informatie over onze leibomen of heeft u misschien specifieke vragen? Neem dan gerust contact met ons op. We vertellen u graag meer over onze bijzondere vormbomen.