Waarom de leiplataan een aanwinst voor uw tuin is

9 april 2019
Waarom de leiplataan een aanwinst voor uw tuin is

Leibomen zijn al sinds jaar en dag graag geziene gasten in een fraai en stijlvol tuinontwerp. Verschillende bomen zijn geschikt om in bepaalde vormen te leiden. Leibomen worden dan ook wel vormbomen genoemd. Een van deze vormbomen is de Platanus hispanica, ook wel bekend als de leiplataan. De leiplataan is een echte aanwinst voor uw tuin. Hij wordt gekenmerkt door een snelle groei en mooie, grote bladeren. Hierdoor biedt hij veel beschutting en privacy. Maar is de leiplataan ook geschikt om in uw tuin aan te planten? En wat kan de leiplataan betekenen voor uw tuinlandschap?

Wat is de leiplataan voor leiboom?

Bent u op zoek naar een oersterke leiboom die nauwelijks vatbaar is voor ziekten en bladluis? Dan is de Platanus hispanica precies wat u zoekt. Deze sterke leiboom kan wel tegen een stootje en is bovendien schitterend om te zien. Het grote, lichtgroene blad heeft een afmeting van 15-20 centimeter. Daardoor biedt de leiplataan veel beschutting. Doordat deze leiboom daarnaast een echte groeikampioen is, kunt u vrij snel van privacy en schaduw in uw tuin genieten. Houd er rekening mee dat de leiplataan redelijk wat ruimte inneemt. Dit maakt deze leiboom wat minder geschikt voor kleine tuinen.

De leiplataan gedijt op de meeste grondsoorten goed. Afhankelijk van de grondsoort waarin de Platanus hispanica wordt aangeplant, wortelt hij vrij diep. Plant de leiplataan dus minstens 2 meter bij bebouwing vandaan. Gebruik eventueel een wortelbegrenzer zodat de wortels van de leiplataan niet op plaatsen komen waar ze ongewenst zijn. De stam van de leiplataan staat bekend om zijn afbladderende schors. Hierdoor heeft deze leiboom een bijzonder decoratief karakter. Niet zo heel vreemd dus, dat de leiplataan erg geliefd is onder vele tuinliefhebbers. De leiplataan komt in bijna elk tuinontwerp goed tot z’n recht.

Hoe moet de leiplataan verzorgd worden?

De leiplataan kan het beste twee maal per jaar worden gesnoeid: een keer in de zomer en nogmaals in de winter. Doe dit bij voorkeur op natte dagen: dit maakt het snoeien gemakkelijker. Daarnaast geeft de leiplataan vrij veel stof af, waardoor u snel vuil wordt wanneer u hem snoeit. Bij vochtig weer heeft u hiervan minder last. In de zomer kunt u de leiplataan niet te radicaal terugsnoeien. Wel kunt u de nieuwe takken ongeveer voor de helft wegknippen. In de winter kunt u alle takken vervolgens weer terugsnoeien tot op de hoofdtakken, met als gevolg dat de Platanus hispanica in het voorjaar weer prachtig uitloopt.

Als u de leiplataan in de zomer volledig terugsnoeit, kan de boom ernstig beschadigen en zelfs overlijden. Dit komt omdat het boomsap dan uit de boom blijft stromen. ’s Winters is de sapstroom van de leiplataan minimaal. Daarom kan deze leiboom dan weer helemaal worden teruggesnoeid. Snoei tot op het oude hout wordt zelfs verdragen. Verder vereist de leiplataan geen ingewikkelde verzorging. Hij vaart er wel bij als hij twee maal per jaar wat organische tuinmest toegediend krijgt. Ook is het essentieel dat u de bodem in uw tuin optimaal gezond houdt. Dit geldt echter niet alleen voor leibomen, maar ook voor alle andere beplanting in uw tuin.

Wat de leiplataan kan betekenen voor uw tuin

We zien de plataan met regelmaat terug in het straatbeeld: in parken, langs straten en op pleinen wordt hij veelvuldig aangeplant. Er wordt dikwijls gekozen voor de plataan omdat deze boom zo sterk is. Luchtverontreiniging en strooizout worden bijvoorbeeld prima verdragen: de Platanus hispanica doorstaat deze barre omstandigheden met trots. Onder tuiniers is de leiplataan bijzonder geliefd. De leiplataan is de ideale leiboom voor iedereen die meer groen aan zijn of haar tuinontwerp wil toevoegen. Wilt u meer schaduwrijke plekken creëren, bijvoorbeeld op het terras? Ook dan is de Platanus hispanica de ideale leiboom.

Dat is natuurlijk niet alles. De leiplataan is ook zo populair geworden door zijn karakteristieke uiterlijk. Nagenoeg elk tuinontwerp wordt gecomplimenteerd door deze schitterende leiboom. Of u de leiplataan nu gebruikt als tuinafscheiding voor privacy of om de aandacht op uw woning of bepaalde delen van uw erf te vestigen: het kan allemaal. Met deze leiboom haalt u een echte aanwinst voor uw tuin in huis. Bent u gevallen voor de charme van de leiplataan? U kunt deze leiboom snel en eenvoudig bestellen in onze webshop.

Leiplataan online kopen bij Haagplanten.net

De leiplataan die u in ons webshop gedeelte kunt kopen is van uitstekende kwaliteit. Onze leibomen zijn gezond en in bijzonder goede conditie. Een duurzame leiboom waarvan u nog lange tijd kunt genieten. Er zijn genoeg redenen denkbaar om leibomen aan uw tuinlandschap toe te voegen. Ze geven uw tuin een weelderige, overvloedige uitstraling zonder dat uw erf zijn elegantie en stijl verliest. De leiplataan is verkrijgbaar in leivorm of dakvorm. Leibomen in dakvorm zijn bijzonder geliefd op terrassen waar iets meer beschutting tegen de zon wenselijk is. Niet voor niets worden deze leibomen ook met regelmaat parasolbomen genoemd.

Als u graag leibomen in uw tuin wilt aanplanten, is het gemakkelijk om deze online te kopen. U profiteert dan van voordelige prijzen en de allerbeste kwaliteit. Heeft u nog vragen over onze leiplataan of over onze andere leibomen of haagplanten? Neem dan gerust contact met ons op. Onze professionals nemen graag de mogelijkheden met u door. Wij leveren leibomen aan zowel particulieren als bedrijven. Ook voor grote bestellingen kunt u bij ons terecht. U profiteert dan van mooie kortingen. Een fraaie, groene en bovenal gezonde tuin begint altijd bij Haagplanten.net.